uotsivu.gif (3732 bytes)

Tukee usein harrastusta
MUSIIKKI
vain harvoin elinkeino

Pellervo-Seuran Wuokko-rekisteriin on listattu 22 perustettua musiikin tuotantoon, kustannukseen tai jakeluun erikoistunutta osuuskuntaa. Mutta osa niistä ei enää toimine; kaikista ei tietoa toimivuudesta löytynyt.

Osuuskunnista ainakin kahdeksalla toiminta oli harrastajien varassa ja liikevaihdoltaan vähäistä tai olematonta. Eräät mainituista yrityksistä sanoivat pysyneensä osuuskuntana sen kevyen rakenteen ja hallittavuuden vuoksi, vaikka omaa pääomaa ei olekaan liiemmin käytössä. 

Värttinä liittyi joukkoon

Yrityksistä kuusi oli keskittynyt tiukasti jonkin tietyn yhtyeen musiikkituotantoon, markkinointiin ja ohjelmapalveluihin. Esimerkiksi maailmankuulu Värttinä-yhtye hoitaa nykyisin liiketoimintaansa osuustoiminnallisesti. Värttinällä on elävät ja vahvat juuret Pohjois-Karjalaan ja Kiteelle, vaikka osuuskunta onkin rekisteröity Helsinkiin.
Viime vuonna osuustoiminnan kentälle tullut Osuuskunta MFU Records pyrkii tuomaan musiikkimarkkinoille pohjoissuomalaisia yhtyeitä. Uudella tulokkaalla on listoillaan yhteensä peräti kymmenisen bändiä. Toivotamme menestystä hyvälle yritykselle!
Pelkästään musiikin jakelua ja markkinointia harjoitti Wuokkoon rekisteröidyistä pienosuuskunnista kaksi. 

Keskimäärin viisi jäsentä

Ainoastaan kolme osuuskuntaa oli erikoistunut musiikin tuotannon, kustannuksen tai jakelun ohella ohjelmapalveluihin ja poikkitaiteelliseen kulttuurituotantoon. Näistä osuuskunnista tunnetuin on Lilith, josta julkaisimme jutun edellisellä sivulla. Lilith on pystynyt kasvattamaan liiketoimintaansa selvästi vajaan kymmenvuotisen toimintansa aikana. Lilithin ja suositun CMX:n yhdistävä lenkki on monitoiminen lahjakkuus nimeltä A.W.Yrjänä.
Osuuskunnista yksi oli mahdollisesti muuttanut yritysmuotonsa osuuskunnasta osakeyhtiöksi. Kahden toiminta oli joko hiipunut tai niiden toiminnasta ei ollut saatavilla tietoja.
Tarkasteltujen yritysten liikevaihdot vaihtelivat olemattomasta yli 200 000 euroon vuositasolla. Keskimäärin musiikkiosuuskunnissa oli viisi jäsentä, mutta jäsenhaitari ulottui kolmesta yli kolmeenkymmeneen.

Riku-Matti Akkanen

MUSIIKKIOSUUSKUNTIA,
jotka toimivat (osa harrastuspohjalta):

Osuuskunnan nimi Kotipaikka
Kulttuuriosuuskunta Komeetta 
Musiikkiosuuskunta Bramusa
Osk Rocktoimisto Siniset Sienet
Osuuskunta Lilith 
Osuuskunta Mesmera 
Osuuskunta MFU Records 
Osuuskunta Music Well Co-operative 
Osuuskunta OS 50 
Osuuskunta Streamline59 Musiikkipalvelut 
Suomalaisen Musiikin Osuuskunta SMOK 
Osuuskunta Nightwater Productions 
Tahdonvoima Osk 
Tuotanto-osuuskunta Kaverikerho 
VÄRTTINÄ Merchandising Osuuskunta 
Tampere
Turku
Helsinki
Helsinki
Lahti
Kemi
Helsinki
Tampere
Mikkeli
Helsinki
Ristiina
Tampere
Tampere
Helsinki
Lähde: Pellervon Wuokko-rekisteri

Osuuskunta Lilithin esimerkki: Rockia, runoutta, grafiikkaa... >>

| Sivun alkuun |