ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 

Terveyskeskusten ot-mallista
kokeilu Kuopiossa ja Oulussa

Osuustoimintamallia tarvitaan seuraavaksi pelastamaan syvenevissä vaikeuksissa painiskeleva kunnallinen terveydenhuolto. Kuopion ja Oulun yliopistot hakevat kuntia ja terveyskeskuksia pilottihankkeeseen.

Terveysosuuskunnat voisivat pärjätä kilpailussa kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Näin arvioi professori ja ylilääkäri Esko Kumpusalo Kuopion yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Nykyjärjestelmän perusheikkous on Kumpusalon mielestä se, että sitä johtavat poliitikot. Lisäksi se on hajanainen.
Kumpusalon mukaan terveyskeskusjärjestelmä ei enää vastaa kansalaisten, päättäjien eikä työntekijöiden tarpeita. Hän perustaa sanansa Kuopion yliopistossa perusterveydenhuollosta tehtyihin tutkimuksiin.
Terveyskeskusten toimintatapojen muuttamiseksi Kuopion yliopistossa on nyt käynnistetty kehittämisohjelma. Kumpusalo puhuu toisen polven terveyskeskuksista, joiden liiketoimintaidea on lähellä osuustoimintaa.
Suomen Lääkärilehdessä (44/2007) Kumpusalo sanoo yhteisenä tavoitteena olevan terveyden ja hyvinvoinnin tuottaminen kotikunnassa – laadukkaasti ja edullisesti. Kehittämishankkeeseen haetaan nyt kuntia ja terveyskeskuksia, joita kiinnostaa toiminnan kehittäminen osuuskuntaperiaattein. Terveysosuuskunta tukisi myös kuntataloutta: toiminta olisi kustannustehokasta ja työstä jäisi verotuloja kuntaan.
Terveysosuuskunnan jäseninä voisi Kumpusalon mukaan olla kuntia, Kela, lääkäreitä, hoitajia ja asiakasomistajina kuntalaisia.
Aluksi Kuopion ja Oulun yliopistot hakevat alueeltaan kuntia ja terveyskeskuksia perustettavaan tukiosuuskuntaan, johon tarvitaan 3-5 terveyskeskusta. Se hoitaisi prosessi- ja ketjuohjausta, talous- ja tietohallintoa, logistiikkaa ja viestintää sekä rekrytoisi työvoimaa. Sen jälkeen perustettaisiin paikallisia ja alueellisia hyvinvointiosuuskuntia.
Kymmenessä vuodessa osuustoiminnallisten terveyskeskusten toiminta voisi Kumpusalon mukaan kattaa koko Suomen, voisipa mallista tulla vientituotekin.

Aiheesta enemmän »| Sivun alkuun |