Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU 17 | 1 | 2002

Leipäsiä keiton seuraksi

Vastapaistetut sämpylät, sarvet, muffinit ja muut pienet suolaiset leivonnaiset maistuvat keiton kumppanina. Ne sopivat myös aamiaiselle ja iltateelle. Porkkanasämpylöille voi sipaista vaikka tuorejuustoa, muissa oheisissa leivonnaisissa on jo riittävästi höysteitä, ne eivät tarvitse päällysteitä.

Täytetyt sämpyläpuustit
(n. 24 kpl)
3 dl vettä
n. 0,75 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
2 dl kauraleseitä
1 ps kuivahiivaa (11 g) tai 0,5 pkt tuorehiivaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia
Kesäkurpitsa-paprikatäyte:
4 dl karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa
1 pieni paprika kuutioina
1–1,5 rkl kuivattua oreganoa
Tomaatti-basilikatäyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
1–1,5 rkl kuivattua basilikaa
Voiteluun: vettä
Pinnalle: kauraleseitä tai oreganoa

Valmista taikina tavallisen hiivataikinan tapaan ja anna kohota noin puoli tuntia. Valuta täyteaineiden kesäkurpitsasta ja tomaateista ylimääräinen neste pois. Kauli taikina 30 x 70 sentin levyksi. Levitä haluamasi täytteet päälle. Yksi täyte riittää yhteen taikinaan.

Kääri levy rullaksi ja nipistä saumakohta hyvin kiinni. Leikkaa rulla noin kolmen sentin viipaleiksi. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin voidellulle muffinipellille tai leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota noin puoli tuntia liinan alla.

Voitele puustit vedellä ja ripottele pinnalle leseitä tai kuivattua oreganoa. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasossa 12–15 minuuttia.

Yrtti-oliivisämpylät (n. 40 kpl)
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pkt hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
0,75 tl suolaa
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
n. 12 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
0,75 dl rypsiöljyä
1,5 dl mustia tai vihreitä oliiveja silputtuna
Voiteluun: vettä tai munaa
Pinnalle: oliiveja

Valmista taikina tavallisen hiivataikinan tapaan. Lisää loppuvaiheessa taikinaan oliivisilppu ja vaivaa hyvin, jotta se sekoittuu tasaisesti taikinaan. Anna taikinan kohota lämpimässä liinan alla noin puoli tuntia. Leivo pyöreiksi sämpylöiksi tai tee litteitä noin 10 sentin leipäsiä. Paina pulliin tai leipiin sormella kolo/koloja ja paina sinne oliivi tai puolikas. Anna kohota. Paina oliivit koloihin.

Voitele sämpylät öljyllä tai munalla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Kultaiset porkkasämpylät (n. 40 kpl)
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 pkt hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeella
1–1,5 tl suolaa
3 rkl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
4 dl hienoksi raastettua porkkanaa
n. 12–14 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä
Voiteluun: vettä tai munaa
Pinnalle: auringonkukan siemeniä

Valmista taikina tavallisen hiivataikinan ohjeella. Lisää aineet luettelon järjestyksessä. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Leivo pulliksi ja anna kohota. Voitele vedellä tai munalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Juusto-paprikamuffinit (n. 14–16 kpl)
9 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
5 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia
4 dl maitoa
2 munaa
Täyte:
n. 200 g Turunmaa-juustoa pieninä kuutioina
1 punainen tai keltainen paprika pieninä kuutioina

Sekoita jauhot, hiutaleet, suola ja leivinjauhe. Vatkaa rasva, maito ja muna sekaisin ja yhdistä taikinaan.

Jaa taikina voidellulle muffinipellille/vuokiin tai folio/paperivuokiin. Pane täytteet väliin ja päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 15–18 minuuttia. Maistuvat parhailta heti uunista otettua ja voi myös pakastaa.

Täytetyt perunasarvet (16 kpl)
2 dl maitoa
0,5 pkt (25 g) hiivaa
300 g (2–3 kpl) keitettyä, raastettua perunaa
0,5–1 tl suolaa
6–7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia
Voiteluun ja päälle:
munaa ja juustoraastetta
Täyte:
300 g (2–3 kpl) sipulia silputtuna
tilkka rasvaa
1 rkl hunajaa
1 tl timjamia
1 tl valkosipulijauhetta
suolaa
2 dl mozzarellaraastetta

Kuullota sipuli pehmeäksi. Mausta hunajalla, timjamilla, valkosipulilla ja suolalla. Anna jäähtyä ja sekoita juustoraaste joukkoon. Lämmitä maito haaleaksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita muut aineet joukkoon ja alusta taikinaksi.

Jaa taikina kahtia. Kaaviloi kumpikin noin 30 sentin pyöryläksi. Jaa pyörylät säteittäin kahdeksaan osaan. Jaa täyte kolmioiden lyhyelle sivulle. Kääri sarviksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota. Voitele munalla ja ripottele juustoraastetta päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |