TAMMIKUU
17 | 1 |
2002 Leipäsiä keiton seuraksiVastapaistetut sämpylät, sarvet, muffinit ja muut pienet suolaiset leivonnaiset maistuvat keiton kumppanina. Ne sopivat myös aamiaiselle ja iltateelle. Porkkanasämpylöille voi sipaista vaikka tuorejuustoa, muissa oheisissa leivonnaisissa on jo riittävästi höysteitä, ne eivät tarvitse päällysteitä.
Valmista taikina tavallisen hiivataikinan tapaan ja anna kohota noin puoli tuntia. Valuta täyteaineiden kesäkurpitsasta ja tomaateista ylimääräinen neste pois. Kauli taikina 30 x 70 sentin levyksi. Levitä haluamasi täytteet päälle. Yksi täyte riittää yhteen taikinaan. Kääri levy rullaksi ja nipistä saumakohta hyvin kiinni. Leikkaa rulla noin kolmen sentin viipaleiksi. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin voidellulle muffinipellille tai leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota noin puoli tuntia liinan alla. Voitele puustit vedellä ja ripottele pinnalle leseitä tai kuivattua oreganoa. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasossa 12–15 minuuttia.
Valmista taikina tavallisen hiivataikinan tapaan. Lisää loppuvaiheessa taikinaan oliivisilppu ja vaivaa hyvin, jotta se sekoittuu tasaisesti taikinaan. Anna taikinan kohota lämpimässä liinan alla noin puoli tuntia. Leivo pyöreiksi sämpylöiksi tai tee litteitä noin 10 sentin leipäsiä. Paina pulliin tai leipiin sormella kolo/koloja ja paina sinne oliivi tai puolikas. Anna kohota. Paina oliivit koloihin. Voitele sämpylät öljyllä tai munalla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
Valmista taikina tavallisen hiivataikinan ohjeella. Lisää aineet luettelon järjestyksessä. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Leivo pulliksi ja anna kohota. Voitele vedellä tai munalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Sekoita jauhot, hiutaleet, suola ja leivinjauhe. Vatkaa rasva, maito ja muna sekaisin ja yhdistä taikinaan. Jaa taikina voidellulle muffinipellille/vuokiin tai folio/paperivuokiin. Pane täytteet väliin ja päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 15–18 minuuttia. Maistuvat parhailta heti uunista otettua ja voi myös pakastaa.
Kuullota sipuli pehmeäksi. Mausta hunajalla, timjamilla, valkosipulilla ja suolalla. Anna jäähtyä ja sekoita juustoraaste joukkoon. Lämmitä maito haaleaksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita muut aineet joukkoon ja alusta taikinaksi. Jaa taikina kahtia. Kaaviloi kumpikin noin 30 sentin pyöryläksi. Jaa pyörylät säteittäin kahdeksaan osaan. Jaa täyte kolmioiden lyhyelle sivulle. Kääri sarviksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota. Voitele munalla ja ripottele juustoraastetta päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
|