Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

tammik.gif (3117 bytes)

Kahvi maustaa mainiosti

Tuttua lienee kahvin käyttäminen mausteena makeissa ruoissa, mutta kokeilla sopii myös kahvilta maistuvia liha-, kala- ja kasvisruokia. Mausteena käytettävän kahvijuoman on aina oltava kaksi kertaa tavallisen juoman vahvuista.

Vartaat kahvikastikkeessa
500 g porsaan tai lampaan fileetä
1 ps (170 g) pekonia
8 pikkusipulia tai sipulinlohkoja
8 kirsikkatomaattia tai tomaattilohkoja

Marinadi:
2 dl vahvaa kahvijuomaa
1/2 dl öljyä
1 1/2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl timjamia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
3–4 puserrettua valkosipulinkynttä)

Kastike:
2 1/2 dl siivilöityä marinadia
1 rkl maizenaa
soijakastiketta
1/2 dl kuohukermaa
mustapippuria
timjamia

Pinnalle:
suolaa, mustapippuria ja timjamia

Leikkaa lihat kuutioiksi. Sekoita marinadi ja laita lihapalat siihen maustumaan. Marinoi vähintään puoli tuntia.

Kiehauta kuoritut sipulit puolikypsiksi. Kääri pekonisuikaleet rulliksi. Työnnä ainekset grillivartaisiin tai kostutettuihin bambutikkuihin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Käännä vartaat ja valele marinadilla. Paista vielä 5–10 minuuttia. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja timjamia. Vartaat voi kypsentää myös grillissä.

Sekoita siivilöityyn marinointiliemeen muut kastikeaineet, paitsi mausteet. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Mausta maun mukaan mustapippurilla ja timjamilla.

Mokka-aromivoi pihveille
100 g voita
1/2– 1 rkl kuumaa vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
1/2 tl pippurisekoitusta

Pehmitä rasva. Liuota pikakahvijauhe kuumaan veteen ja anna jäähtyä. Sekoita voihin kahvi- ja pippuriseos. Pursota ruusukkeiksi leivinpaperin päälle ja anna kovettua kylmässä. Laita pihvien päälle juuri ennen tarjoilua.

Voit myös pyörittää aromivoista tangon kostutetun leivinpaperin sisään, pakastaa ja leikata sitten viipaleiksi pihvien päälle.

ruoka2.gif (47593 bytes)Lohiperhoset mokkakastikkeessa
4 suurta kirjolohiperhosta
nokare voita tai margariinia paistamiseen
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

Kastike:
2 tl rosepippuria
3/4 dl vahvaa kahvijuomaa
(1 rkl konjakkia)
2 kuohukermaa
ripaus suolaa

Pinnalle:
rosepippureita
(paahdettuja mantelilastuja)
rosepippureita

Paista lohiperhoset kypsiksi rasvassa pannulla. Ota pannusta ja pidä lämpiminä.

Kiehauta murskatut rosepippurit nopeasti kalan paistopannussa ja kaada päälle kahvi (ja konjakki). Anna kiehua pari minuuttia. Lisää kerma ja anna kastikkeen kiehua, kunnes se hiukan sakenee. Mausta ripauksella suolaa ja kaada kastike tarjoiluvadille perhosten viereen.

Kahvinmakuiset kastikkeet
6 dl puhdistettua ruusukaalia
6 dl porkkanaviipaleita
2 rkl öljyä tai voita
1 dl vahvaa kahvijuomaa
2–3 rkl siirappia tai fariinisokeria

Kuumenna vokissa tai suuressa paistinpannussa rasva. Sekoittele kasviksia pannulla muutama minuutti. Makeuta kahvijuoma siirapilla tai fariinilla ja kaada joukkoon. Hauduta kannen alla noin 15–20 minuuttia.

Kahvi-suklaajäädyke
2 munaa
1 dl tomusokeria
3 dl kuohukermaa
1 dl vahvaa kahvijuomaa
1 levy (170 g) taloussuklaata

Koristeeksi:
cocktailkirsikoita, suklaarouhetta
tai kahvipapukaramelleja
mintun tai sitruunamelissan oksia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma ja rouhi suklaa perunankuorimaveitsellä tai leipäveitsellä leikaten.

Sekoita munavaahtoon kaikki ainekset. Kaada seos kakku- tai jäädykevuokaan, tasoita pinta, peitä kelmulla ja pakasta.

Kumoa jäädyke vadille noin puoli tuntia ennen tarjoamista. Jäädyke irtoaa helposti, kun vuoan ulkopinnan kastaa kuumaan veteen. Koristele jäädyke.

VINKKI: Jäädykkeen voi pakastaa myös annosastioissa kuten puhtaissa jogurttitölkeissä. Silloin sitä voi ottaa tarpeen mukaan käyttöön. Yksi suuri jäädyke on syötävä kerralla.

Kahvikiisseli
5 dl kulutusmaitoa
2 dl vahvaa kahvia
n. 1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 tl vanilliinisokeria

Koristeluun
vadelmahilloa

Mittaa kattilaan maito, kahvi, sokeri ja perunajauhot. Sekoita hyvin ja kuumenna hiljalleen koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee ja kuplii pari kertaa. Lisää vanilliinisokeri.

Kaada kiisseli tarjoiluastioihin, jäähdytä hiukan ja koristele hillolla.

Mukaeltu Sacherkakku
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
75 g sulatettua voita tai margariinia
1 dl maitoa

Täyte:
omena- tai aprikoosihilloa

Kuorrutus:
1 1/2 dl tomusokeria
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 rkl vahvaa kahvijuomaa
1 1/2 rkl sulatettua voita tai margariinia

Koristeeksi:
kahvipapukaramelleja tai suklaarouhetta

Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 23 sentin tasapohjainen vuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, voisula ja maito. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä. Halkaise kakku kahtia ja täytä hillolla tai marmeladilla. Sekoita kuorrutusta varten ensin tomusokeri ja kaakao, lisää kahvi ja jäähdytetty voisula. Levitä kuorrutus kakulle ja koristele se.

Kahvitorttu
2 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
50 g sulaa voita tai margariinia

Päälle:
1 levy (170 g) taloussuklaata
1 rkl voita tai margariinia
1/2 dl tomusokeria
1/2 dl vahvaa kuumaa kahvia
2 keltuaista
2 valkuaista vaahdotettuna

Koristeeksi:
kermavaahtoa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauholeivinjauheseos sihdin läpi sekä voisula ja sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun torttu- tai piirasvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Sulata suklaa paloina vesihauteessa. Sekoita siihen voi, sokeri ja kahvi. Anna jäähtyä haaleaksi ja lisää keltuaiset ja vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Kaada seos tortun päälle ja korista halutessasi kermavaahdolla.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |