Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

tammik.gif (3117 bytes)

Ne päivät

Joka kuukausi, kaksitoista kertaa vuodessa keskimäärin 6–7 päivän ajan jopa joka kolmas suomalainen nainen kärsii kuukautisia edeltävästä oireistosta, mikä tekee osalle heistä elämästä infernon. Kun ajattelee, että jokainen heistä keskimäärin on perheellinen niin tämän riemunkirjavasta tilanteesta saa osansa ainakin kaksi sijaiskärsijää. Arvioisinpa siis, että tilanteesta pääsee osalliseksi säännöllisesti ja pahimmillaan nelisen miljoonaa suomalaista. Voidaan puhua siis eräänlaisesta kansansairaudesta.

Me lääkärit käytämme ilmaisua premenstruaalioireyhtymä, mutta osa sijaiskärsijöistä, useimmat heistä avio- tai avomiehiä, kutsuu sitä osuvammin maanpäälliseksi helvetiksi. Koko perhe on niin sanotusti luonnonvoimien armoilla, sillä sen täytyy liittyä jollain tavalla hormonaaliseen kiertoon ja sen vaikutuksiin aivoissa ja muualla kehossa.

Syytä tähän oireiluun ei tiedetä. On luonnollista, että aihe on jäänyt vähälle tutkimukselle. Lääketieteellinen tutkimus on ollut voittopuolisesti miehistä aluetta viime vuosikymmeniin saakka. Koska asia on ollut kaikkea muuta kuin kiinnostava kotioloissa ei se ilmiönä myöskään ole siis voinut saavuttaa jalansijaa kodin ulkopuolella, lääketieteellisen tutkimuksen alueella. Toivottavasti naisten emansipaatio tieteen parissa tulee tuottamaan tarpeellisia lisäselvityksiä.

Tämä oireyhtymä alkaa tyypillisesti 3–10 päivää ennen kuukautisvuotoa ja eniten sitä esiintyy 30–45-vuotiailla. Oireet ovat sekä psyykkisiä että elimellisiä. Tyypillisesti nainen on hermostunut ja kokee elämänsä kakin puolin epämukavaksi. Jopa miehen kenkien väärä asento porstuassa tai liian kovaääninen ruoan pureskelu saa "keittämään yli".

Toisinaan samanlaiset häiriöt saavat naisen purskahtamaan itkuun, toisinaan ne ovat aihe muutaman päivän riidanlietsonnalle, jossa tyypillisesti kaivetaan esiin miehen perintötekijät ja muut sillä hetkellä tilanteeseen oleellisesti vaikuttavat seikat.

Joskus taas ollaan sillä päällä, että masennutaan sängynpohjalle tai kärsitään unettomista öistä. Tämä voi kyllä tapahtua ihan ilman mitään syytäkin. Niin vain käy. Miehelle tämä on tavattoman vaikea ymmärtää, miehen mielestähän kaiken pitää olla seurausta jostain, mikä voidaan mitata tai aistia. Naista taas suojelee tällaiselta järkevyydeltä ilmiö, jota kutsutaan naisen logiikaksi.

Mausteina "sopassa" ovat ryydittämässä vielä sopiva annos päänsärkyä, pahoinvointia, rintojen turvottelua ja yleistä turvotusta. Turvotuksen seurauksena vaa´an näyttö saattaa yhdessä yössä mennä rikki jopa kahden kilon verran.

Diagnoosi on tyypillisessä tilanteessa helppo tehdä, vaikka mitään diagnoosiin johtavaa koetta ei olekaan keksitty. Lähes aina potilas tietää vian jo lääkäriin tullessaan.

Onneksi tilanteeseen löytyy hoitokeinoja. Avioero kerran kuukaudessa ei ole oikea ratkaisu, sillä tietyt lääkkeet ovat osoittautuneet hyviksi, vaikka tieteellistä tutkimusnäyttöä ei tästä olekaan käytettävissä.

Tavallisimmin käytetään keltarauhashormonijohdannaisia kierron 15–24. päivie aikana. Tavallisimmin käytettyjä ovat medroksiprogesteroni, megestroli ja dydrogesteroni, joita myydään eri kauppanimillä reseptillä apteekissa.

Rauhoittavia lääkkeitä on käytettävä varoen eikä niitä suositella toistuvasti käytettäviksi, vaikka ne saattavat auttaa nimenomaan niissä tilanteissa, joissa ahdistuneisuus on liian hallitseva oire. Masennuksen hallitessa oirekuvaa saattavat jopa depressiolääkkeet tulla kysymykseen.

Nestekertymän aiheuttamaan turvotteluun käytetään tarvittaessa nesteenpoistolääkkeitä. Myös vähäsuolaisesta ruokavaliosta on hyötyä.

On huomattu, että osa potilaista hyötyy B6-vitamiinista suurina annoksina, 100–300 mg päivässä. Tästä kyllä kiistellään "piireissä", mutta ainahan voi kokeilla.

Joku sarkastinen on todennut, että Jumalan ja lääkärin ero on, että Jumalan ei tarvitse leikkiä lääkäriä. Pitänee paikkansa. Jos kuitenkin leikittäisiin niin, että omalääkäri olisi Jumala , niin näkisin ihan vain kiusallani joskus tilanteen, jossa miehille siirrettäisiin tämä premenstruaali-oireyhtymä. Opiksi ja ojennukseksi. Se auttaisi miestä ymmärtämään naista ja päinvastoin. Millainen mies olisi ja miten hän käyttäytyisi? Voin vain kuvitella, millainen maailma olisi syntyneessä uudessa tilanteessa.

Kuvitelkaapa vaikkapa liikeneuvottelutilanne ison yrityksen pääkonttorissa. Pöydän ympärillä istumassa miehiä ja naisia ja kaikilla miehillä sattuisi olemaan juuri se aika.

Miehet pyörittelevät sormuksia turvonneissa sormissaan ja heittelevät pirullisen ivallisia huomautuksia kollegoiden vaatevalinnoista. Joku herroista tirskahtaa itkuun, kun pääjohtaja suomii premenstruaalivaivoissaan ilkeyksiä. Sitten joku miehistä äkisti syöksyy pystyyn ja teatraalisesti kiekaisten poistuu loukkaantuneena huoneesta kenenkään ymmärtämättä miksi. Kaiken aikaa naiset istuisivat rauhallisina paikoillaan seuraten turhautuneina ja voimattomina tilanteen kehittymistä, tietäen, että tämä kestää taas pahimmillaan 10 päivää. Haluaisinpa olla silloin kärpäsenä katossa. Mutten pääjohtajan asemassa.

 

*Teksti: Leif Lindberg
*Sähköposti: leif.lindberg@pp.inet.fi


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |