Syö herkkuja terveydeksiRuis on nyt muotia. Siitä on saatu terveydelle edullisia tutkimustuloksia. Ruis maistuu muutenkin kuin leivässä ja puurossa, sitä on jopa pastassa, riisissä ja hampurilaisissa. Ruista kannattaa syödä paitsi terveellisyyden, myös hyvän maun takia, kokeile vaikka oheisia ohjeita. Maailman ruistuotanto keskittyy 95-prosenttisesti Eurooppaan. Suomalainen ruisosaaminen on oman leipäkulttuurimme ja kulutustottumustemme takia maailman huippuluokkaa. Ruistuotteiden kulutus on meillä 16-17 kg/henkilö ja valtaosa siitä käytetään täysjyväviljana. Ruistuotteiden terveysvaikutuksia on tutkittu jo kuudetta vuotta yhteispohjoismaisesti. Sen mukaan ruis täyttää kaikki uusimmalle terveysväittämälle asettamat edellytykset eli "Ruokavalio, joka sisältää runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasvikunnan tuotteita, mutta jossa kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä on pieni, voi alentaa sekä sydänsairauksien että tiettyjen syöpäsairauksien vaaraa."
Ruskista lihasuikaleet kevyesti öljyssä ja kuullota sipulisilppu joukossa. Mausta seos ja levitä lihat voideltuun uunivuokaan. Levitä päälle omena- ja valkosipuli- ja luumupalat. Mittaa mukaan riisi & ruisseos ja vesi, johon on liuotettu liemikuutio ja juusto. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää tomaattisose, sipulisilppu ja kasvikset. Anna kypsyä puolikypsiksi. Lisää ruismakaroni ja keitä makaronipakkauksessa annettu aika. Sekoita joukkoon makkarakuutiot ja yrtit. Anna makkaroiden kuumentua ja ripota persiljaa päälle.
Ruskista broilerisuikaleet kevyesti rasvassa. Lisää sipulisilppu ja valutetut sienet ja kuullota hetki. Sekoita joukkoon jauhot ja maito. Hauduta noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää juustoraaste. Lado voidellun laakean vuoan pohjalle puolet leipäpaloista. Levitä päälle puolet broilerikastikkeesta ja tomaattiviipaleista. Tee toinen samanlainen kerros ja ripottele juus-toraastetta päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Paahda ruisleipäkuutiot pannulla rapeiksi. Kokoa aineksista salaatti ja pirskottele päälle hiukan öljyä ja viinietikkaa. Ripottele ruisleipäkrutongit päälle.
Ruskista jauheliha ja sipulisilppu pannulla kevyesti ja mausta. Levitä leivälle tomaattisose ja jauhelihaseos reunoja myöten. Päällystä tomaattiviipaleilla, ripottele pinnalle oregano ja juustoraaste. Käytä kuumassa 250-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa. Voit myös kuumentaa mikrossa.
Laita kylmä pihvi avatun ruissämpylän väliin ja kuumenna peitettynä mikrossa tai uunissa. Täytä leipä: alle leivän pohjaosa, sitten salaattia, tomaattia, pihvi,kurkkusalaattia ja kurkkuviipaleita ja päälle leivän yläpuoli. Jos valmistat pihvin itse, niin lämmitä leipä ja nosta kuuma pihvi suoraan pannulta leivän sisään.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kasta hapankorput nopeasti lämpimään veteen ja pane voipaperin päälle vetäytymään. Yhdistä ranskankermaan kermavaahto, lihakuutiot, ruohosipuli ja mausteet. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Lisää seos vähän jäähtyneenä lihaseokseen. Vuoraa (irtopohja)vuoka kelmulla ja asettele pehmenneet hapankorput vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä täyte päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä peitettynä kylmässä yön yli tai 4-5 tuntia. Irrota vuoasta ja koristele.
Sekoita jäähtyneen rasvan joukkoon muna, sokeri, leseet ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele voidellun 24 sentin piirakkavuoan pohjalle jauhoja apuna käyttäen. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Sekoita munat ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää sokerit ja lakat tai persikkapalat. Levitä täyte esipaistetulle pohjalle. Paista vielä 20-25 minuuttia. Murenna näkkäripalat esimerkiksi muovipussissa kaulimella painellen ja paahda kuivalla pannulla tai 225-asteisessa uunissa. Kokoa jälkiruoka-astioihin kerroksittain näkkäri-murskaa, jäätelöä tai kermarahkaa ja puolukkahilloa.
|