Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Juttuarkisto
Kuvapalvelu
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

tammik.gif (3117 bytes)

Syö herkkuja terveydeksi

Ruis on nyt muotia. Siitä on saatu terveydelle edullisia tutkimustuloksia. Ruis maistuu muutenkin kuin leivässä ja puurossa, sitä on jopa pastassa, riisissä ja hampurilaisissa. Ruista kannattaa syödä paitsi terveellisyyden, myös hyvän maun takia, kokeile vaikka oheisia ohjeita.

Maailman ruistuotanto keskittyy 95-prosenttisesti Eurooppaan. Suomalainen ruisosaaminen on oman leipäkulttuurimme ja kulutustottumustemme takia maailman huippuluokkaa. Ruistuotteiden kulutus on meillä 16-17 kg/henkilö ja valtaosa siitä käytetään täysjyväviljana.

Ruistuotteiden terveysvaikutuksia on tutkittu jo kuudetta vuotta yhteispohjoismaisesti. Sen mukaan ruis täyttää kaikki uusimmalle terveysväittämälle asettamat edellytykset eli "Ruokavalio, joka sisältää runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasvikunnan tuotteita, mutta jossa kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä on pieni, voi alentaa sekä sydänsairauksien että tiettyjen syöpäsairauksien vaaraa."

Lihaisa riisi & ruispaistos
1 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
1 rkl fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
1 tl curryä
1/2 tl inkivääriä
ripaus valkopippuria
1 iso omena kuutioina
(2 valkosipulinkynttä suikaleina)
10 kivetöntä luumua suikaleina
2 1/2 dl riisi & ruista
7 1/2 dl vettä + lihaliemikuutio
150 g sulatejuustoa

Ruskista lihasuikaleet kevyesti öljyssä ja kuullota sipulisilppu joukossa. Mausta seos ja levitä lihat voideltuun uunivuokaan. Levitä päälle omena- ja valkosipuli- ja luumupalat. Mittaa mukaan riisi & ruisseos ja vesi, johon on liuotettu liemikuutio ja juusto. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.

Makaroni-makkarakeitto
1,4 l vettä
2 lihaliemikuutiota
3-4 rkl tomaattisosetta
1 sipuli silputtuna
5 dl porkkana-, selleri- ja palsternakkakuutioita
1 dl purjorenkaita
3 dl ruismakaronia
n. 300 g makkarakuutioita, esim. kevytlenkkiä tai -nakkeja
oreganoa ja basilikaa

Pinnalle:
persiljasilppua

Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää tomaattisose, sipulisilppu ja kasvikset. Anna kypsyä puolikypsiksi. Lisää ruismakaroni ja keitä makaronipakkauksessa annettu aika. Sekoita joukkoon makkarakuutiot ja yrtit. Anna makkaroiden kuumentua ja ripota persiljaa päälle.

Leipä-broilerlasagne
n. 12 ruispalaa tai muita leipäpaloja
n. 400 g marinoituja broilerisuikaleita
tilkka öljyä, margariinia tai voita
1 silputtu sipuli
1 tlk (400 g) herkkusieniviipaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 l kevytmaitoa
suolaa, valkopippuria
2 dl (kevyt)juustoraastetta
5-6 tomaattia viipaleina

Pinnalle:
(kevyt)juustoraastetta

Ruskista broilerisuikaleet kevyesti rasvassa. Lisää sipulisilppu ja valutetut sienet ja kuullota hetki. Sekoita joukkoon jauhot ja maito. Hauduta noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää juustoraaste.

Lado voidellun laakean vuoan pohjalle puolet leipäpaloista. Levitä päälle puolet broilerikastikkeesta ja tomaattiviipaleista. Tee toinen samanlainen kerros ja ripottele juus-toraastetta päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Savukala-ruiskrutonkisalaatti
ruisleipää sentin kuutioina
amerikan- tai jääsalaattia revittynä
punaista paprikaa kuutioina
keltaista paprikaa kuutioina
perattua savukalaa
rypsiöljyä
viinietikkaa

Paahda ruisleipäkuutiot pannulla rapeiksi. Kokoa aineksista salaatti ja pirskottele päälle hiukan öljyä ja viinietikkaa. Ripottele ruisleipäkrutongit päälle.

Mukaeltu ruispitsanen
ruisrevitty-leipä
2 rkl tomaattisosetta
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
nokare rasvaa
yrttisuolaa, mustapippuria
2-3 tomaattia viipaleina
1-2 tl oreganoa tai basilikaa
2 dl juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja sipulisilppu pannulla kevyesti ja mausta. Levitä leivälle tomaattisose ja jauhelihaseos reunoja myöten. Päällystä tomaattiviipaleilla, ripottele pinnalle oregano ja juustoraaste. Käytä kuumassa 250-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa. Voit myös kuumentaa mikrossa.

Ruishampurilainen
Reissumies- t.m.s. ruisleipä
kookas jauhelihapihvi
lehti- tai jääsalaattia revittynä
tomaattiviipaleita
kurkkuviipaleita
sinappi-kurkkusalaattia

Laita kylmä pihvi avatun ruissämpylän väliin ja kuumenna peitettynä mikrossa tai uunissa. Täytä leipä: alle leivän pohjaosa, sitten salaattia, tomaattia, pihvi,kurkkusalaattia ja kurkkuviipaleita ja päälle leivän yläpuoli.

Jos valmistat pihvin itse, niin lämmitä leipä ja nosta kuuma pihvi suoraan pannulta leivän sisään.

Hapankorppu-kinkkutorttu
n.150 g kapeita hapankorppuja
400 g savukinkkua pieninä kuutioina
5 liivatelehteä + 2 rkl vettä
3 dl kevyt-ranskankermaa
3 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 dl silputtua ruohosipulia
rouhittua mustapippuria
aromi- tai yrttisuolaa

Koristeeksi:
kinkkuviipaleita ja ruohosipulisilppua

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kasta hapankorput nopeasti lämpimään veteen ja pane voipaperin päälle vetäytymään.

Yhdistä ranskankermaan kermavaahto, lihakuutiot, ruohosipuli ja mausteet. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Lisää seos vähän jäähtyneenä lihaseokseen.

Vuoraa (irtopohja)vuoka kelmulla ja asettele pehmenneet hapankorput vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä täyte päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä peitettynä kylmässä yön yli tai 4-5 tuntia. Irrota vuoasta ja koristele.

Rukiinen lakkatorttu
100 g margariinia tai voita sulatettuna
1 muna
1/2 dl sokeria
1 dl ruisleseitä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
n. 4 dl lakkoja ja/tai säilykepersikan paloja

Sekoita jäähtyneen rasvan joukkoon muna, sokeri, leseet ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele voidellun 24 sentin piirakkavuoan pohjalle jauhoja apuna käyttäen. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Sekoita munat ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää sokerit ja lakat tai persikkapalat. Levitä täyte esipaistetulle pohjalle. Paista vielä 20-25 minuuttia.

Pappilan hätävara näkkäristä
näkkileipää, esim. Koulunäkkiä
jäätelökuutioita
tai rahka-kermavaahtoseosta
puolukkahilloa

Murenna näkkäripalat esimerkiksi muovipussissa kaulimella painellen ja paahda kuivalla pannulla tai 225-asteisessa uunissa. Kokoa jälkiruoka-astioihin kerroksittain näkkäri-murskaa, jäätelöä tai kermarahkaa ja puolukkahilloa.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti:


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |