Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 19 | 04 | 2001

Pullaruutuja, pehmoisia kakkuja

Nyt leikataan pulla ruuduiksi, maustetaan pehmeä kakku jogurtilla, koristellaan suklaakakku hedelmillä ja herkutellaan mehevällä omenakakulla.

Kardemummaruudut

Kardemummapullan makuun pääsee helposti tällä leivonnaisella. Taikina valmistuu nopeasti, koska se kohotetaan leivinjauheella. Parhaimmillaan leivonnainen on, kun se nautitaan valmistuspäivänä.

6 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
3 tl jauhettua kardemummaa
100 g margariinia tai voita
3 dl maitoa
1 muna
Pinnalle:
2 tl kanelia
3–4 rkl mantelilastuja
2–3 rkl raesokeria

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja kardemumma kulhossa. Nypi rasva joukkoon ryynimäiseksi tai pyöräytä taikina monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon kylmä maito ja muna.

Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun 30 x 30 sentin vuokaan. Ripottele pinnalle kaneli, mantelilastut ja raesokeri. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä ruuduiksi.

Hedelmäinen jogurttikakku

Tässä mehukkaan sokerikakun ohje. Taikinaan käytetään maustettua jogurttia, jonka voi valita oman makunsa mukaan. Valitse koristeena käytettävä hedelmä tai marja jogurttiin sopivaksi.

2 munaa
2 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia tai voita
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maustettua jogurttia
Kuorrutus ja koristelu:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl hedelmälientä tai marjamehua
n. 1 dl tomusokeria
marjoja tai hedelmäpaloja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu, jäähdytetty rasva, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja jogurtti. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun vähintään litran kakkuvuokaan.

Paista 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä. Sekoita ruokalusikallinen lientä ja tomusokeri tuorejuustoon. Levitä tuorejuustokuorrutus kakulle ja koristele se marjoilla tai hedelmäpaloilla.

Tumma suklaakakku

Pehmeä kakku maistuu aina kahvin kera. Täyteläinen kakku saa päälleen helppotekoisen kuorrutuksen ja väriksi ja raikastukseksi säilöttyjä hedelmiä.

2 dl ruokacremeä tai -kermaa
1 dl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
150 g pehmeää margariinia tai voita
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 rkl appelsiininkuoripaloja tai sukaattia (leivontahyllystä)
Kuorrutus ja koristelu:
2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2–3 rkl vettä
muutama tippa öljyä
säilykehedelmiä

Sekoita kaakao ja yksi desilitra sokeria kattilassa. Lisää kerma, kiehauta ja anna jäähtyä. Vatkaa rasva ja loput sokerista kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja appelsiininkuoripalat.

Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen kylmän suklaasekoituksen kanssa. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun 2 litran rengasvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 50 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Kumoa ja anna jäähtyä.

Siivilöi tomusokeri ja kaakao kulhoon. Sekoita joukkoon vettä vähitellen ja muutama tippa öljyä, jotta saat levittyvän kuorrutuksen. Valuta se kakulle raidoiksi. Koristele haluamillasi koristeilla.

Mehevä omenakakku

Omenakakku maistuu ympäri vuoden. Tässä kakussa omenat on kerrostettu kuohkean taikinan kanssa. Siksi kakku on pehmeä, kosteahko ja mehevä. Kakun kumppanina voi tarjota nokareen rahkaa, johon on sekoitettu hieman vaahdotettua vaniljakastiketta. Lisuke on kevyttä ja hyvää!

2 munaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 rkl vaniljasokeria
50 margariinia tai voita
1 dl vettä
2 omenaa ohuina lohkoina
2–3 tl kanelia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata rasva kattilassa ja lisää vesi joukkoon. Yhdistä rasva-vesiseos taikinaan vuorotellen jauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseoksen kanssa. Laita taikinaa ja omenalohkoja kerroksittain voideltuun ja jauhotettuun noin 1,5 litran vuokaan. Tee taikinasta kolme ja omenalohkoista kaksi kerrosta ja ripottele kanelia omenakerrosten päälle. Paista 175-asteisessa noin 50–60 minuuttia, kumoa ja anna jäähtyä.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |