Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 07 | 06 | 2001

Monitoimikone on kesäleipurin oikea käsi

Monitoimikone on näppärä apulainen leivonnassa. Yleensä niissä ei mahdu tekemään kovin suuria taikinoita, mutta niitä voi pyöräyttää nopeasti useamman peräkkäin. Myös monet leivonnassa tarvittavat hienontamiset ja muut pikku hommat saa vaivattomasti tehtyä samalla koneella.

Kaikissa monitoimikoneissa on ohjekirjaset, joiden ohjeita noudattaen leivonnaiset onnistuvat. Ohjeita ja ainemääriä kannattaakin seurata tarkasti. Monitoimikoneitten varustus vaihtelee hiukan eri valmistajilla. Taikinakoukut tai -vaivaimet ovat eri koneissa erilaisia; toisiin kuuluu vispilä, toisissa taas pienen kakkutaikinan voi tehdä leikkuuterällä.

Tutustu omaan koneeseesi ja toimi sen mukaan. Kaikki oheisten ohjeiden leivonnaiset voi valmistaa myös ilman konetta. Silloin kannattaa ostaa kaupasta pähkinät ja mantelit jauhettuina ja juusto raastettuna.

Hiivataikinat

Hiivataikinoiden valmistamista varten monitoimikone on varustettu taikinakoukulla -tai vaivaimella, jota käytettäessä taikinasta tulee notkeaa ja hyvin kohoavaa. Taikinan valmistaminen:

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi +37 astetta, kun käytät tuoretta hiivaa tai +40–45 asteeseen, kun käytät kuivahiivaa. Aseta taikinakoukku koneeseen. Liuota hiiva lämmitettyyn nesteeseen. Kaada neste-hiivaseos monitoimikoneen kulhoon. Mittaa jauhot tarkasti ja jos käytät kuivahiivaa sekoita se jauhoihin. Sekoita koneen käydessä joukkoon muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Käytä konetta ohjeen mukainen aika ja lisää sen käydessä loput jauhot ja rasva, joko sulatettuna ja jäähdytettynä tai pehmeinä nokareina.

Huomaa, että vehnäleipätaikinan voi valmistaa myös ilman munaa.

Pähkinäpullat
n. 25 kpl
2,5 dl kylmää maitoa
0,5 pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
n. 7–8 dl vehnäjauhoja
75 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
Täyte:
75 g hasselpähkinöitä
0,5 dl sokeria
75 g margariinia tai voita
Voiteluun: munaa
Pinnalle: sokeria tai pähkinärouhetta
Lisäksi tarvitaan: paperivuokia

Aseta taikinavaivain koneeseen. Liuota hiiva kylmään maitoon ja kaada maito kulhoon. Valmista taikina hiivataikinaohjeen mukaan .Siirrä taikina työpöydälle.

Vaihda koneeseen leikkuuterä ja hienonna pähkinät. Lisää rasva ja sokeri ja anna ainesten sekoittua tahnaksi. Kauli taikina neliskulmaiseksi levyksi ja jaa levy 25 neliöksi. Jaa täyte neliöiden keskelle. Taita neliöiden kulmat keskelle ja nipistä reunat kiinni. Pane pullat saumapuoli alaspäin paperivuokiin. Anna pullien kohota noin 1,5 tuntia. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle sokeria tai pähkinärouhetta. Paista 225-asteisessa uunissa noin 8–10 minuuttia.

Juustotangot
n. 15–20 kpl
100 g juustoa, esim. emmentalia
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
2–3 rkl kylmää vettä
Voiteluun: munaa
Pinnalle: juustoraastetta tai kuminoita

Aseta suikalointiterä koneeseen ja suikaloi juusto. Vaihda koneeseen leikkuuterä. Laita kulhoon juustosuikaleet, jauhot, paloiteltu kylmä rasva ja vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Rullaa taikinasta sormenpaksuisia tankoja ja leikkaa ne 8 sentin pituisiksi paloiksi. Voitele palat munalla ja ripota juustoraastetta tai kuminaa päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.

Mantelimassatorttu
300 g mantelimassaa
3 munaa
appelsiinin kuori
Kostutus: appelsiinista puristettu mehu
Koristeluun:
100 g taloussuklaata
1 rkl margariinia tai voita
kakunkoristeita tai makeisia

Aseta leikkuuterä koneeseen. Paloittele mantelimassa kulhoon ja hienonna. Lisää munat yksitellen koneen käydessä ja appelsiinin kuori. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 16–18 sentin tasapohjaiseen vuokaan.

Paista torttupohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia, kunnes torttu tuntuu kuivalta. Kumoa pohja vuoasta ja valuta appelsiinimehu päälle. Anna tortun jäähtyä. Sulata suklaa ja rasva sekoittaen vesihauteessa. Kaada sula suklaa tortun päälle ja koristele pinta haluamillasi koristeilla.

Murea sitruskakku
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1,25 dl maitoa
50 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
1 sitruunan tai appelsiinin raastettu kuori
1 rkl sitruuna- tai appelsiinimehua
Kuorrutus ja koristelu:
100 g appelsiini Hovia tai 100 g maustamatonta tuorejuustoa + n. 1 dl appelsiinimarmeladia tai sitruunatahnaa (Lemon curd)
kakunkoristeita tai makeisia

Aseta leikkuuterä koneeseen. Laita kaikki aineet kulhoon. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina hyvin voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan (n. 1,5 l) ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia

Jos käytät appelsiini Hovi -tuorejuustoa, niin levitä se jäähtyneen kakun päälle. Tai sekoita kuorrutus maustamattomasta tuorejuustosta ja appelsiinimarmeladista tai sitruunatahnasta ja kuorruta kakku sillä. Koristele haluamillasi koristeilla.

Vinkki: Jos koneessa on vispilät, niin vatkaa niillä munat ensin sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää vatkaten vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja hedelmän kuori, maito, rasva sulatettuna ja jäähdytettynä sekä hedelmämehu .

Masariinit
n. 20 kpl
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
100 g margariinia tai voita
1 muna
Täyte:
100 g manteleita
1 dl sokeria
2 munaa
50 g margariinia tai voita
n. 1 tl manteliaromia (leivontahyllystä)
Kuorrutus:
1 pkt tomusokeria
3–4 rkl vettä tai mehua
(punaista karamelliväriä apteekista)
Lisäksi tarvitaan: metalli- tai folioleivosvuokia

Aseta leikkuuterä koneeseen. Laita kulhoon jauhot, sokeri, leivinjauhe, paloiteltu kylmä rasva ja muna. Sekoita nopeasti taikinaksi. Anna taikinan seistä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Pane mantelit kiehautettuun veteen hetkeksi ja kuori mantelit. Hienonna mantelit koneessa. Lisää muut täyteainekset ja pyöräytä koneessa sekaisin.

Jaa taikina 20 osaan ja vuoraa taikinalla voidellut leivos- tai foliovuoat. Jaa täyte vuokiin ja paista 220-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita tomusokerista ja vedestä tai punaisesta mehusta levittyvä kuorrutus. Värjää kuorrutus halutessasi karamellivärillä. Kuorruta jäähtyneet masariinit.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |