LOKAKUU
16 | 10 |
2003
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Suomessa aloitettiin teollinen vihannessäilykkeiden valmistus. Uranuurtaja oli Sahalahden kartanon omistaja Reino Avonius. Hän alkoi viljellä punajuuria ja säilöä niitä myyntiin asianmukaisesti kunnostetussa navetassa. Pian tulivat mukaan myös kurkku ja kurpitsa, ja perustettiin Saarioinen Oy. Vihannessäilykkeiden tuotanto kasvoi 1980-luvulle asti, valmistajiakin oli runsaasti. Tuoretuotteiden saatavuuden ja vaihtoehtojen lisääntymisen myötä joidenkin vihannessäilykkeiden kuten kurpitsan ja punajuuren kulutus kääntyi laskuun. Sen sijaan maustekurkun kulutus on lisääntynyt, mikä johtunee mm. pikaruokapaikkojen tarjonnasta. Ala keskittyi vain muutamiin valmistajiin. Nykyään merkittäviä vihannessäilykkeiden valmistajia on vain muutamia. Punajuuria säilövät edelleen Saarioisten Säilyke Oy suurimpana, Felix Abba Oy Ab ja Herkkumaa Oy. Kurkunsäilöjiä on hieman enemmän, suurin niistä on Felix Abba. Muita yli miljoona kiloa säilöviä ovat Sauvon Säilyke Oy, Saarioisten Säilyke ja Herkkumaa. Kevyt raejuustotäyte Pilko kurkut ja paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset. Tarjoa uuniperunoiden, lettujen tai tortillojen täytteenä. Kurkku-tonnikalatäyte Valuta tonnikala ja sekoita ainekset. Tarjoa leivän päällysteenä, voileipäkakun tai uuniperunan täytteenä. Kurkku-kinkku-aurajuustotäyte Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää muut aineet. Tarjoa leipien päällysteenä, uuniperunan, lettujen tai tortillojen täytteenä. Kurkku-katkaraputäyte Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää muut ainekset. Tarjoa leipien päällysteenä, uuniperunan, lettujen tai tortillojen täytteenä. Kurkkuinen sienisalaatti Purista säilykesienistä vesi pois tai liota ja silppua suolasienet. Sekoita kaikki ainekset. Jauheliha-kurkkupihvit Sekoita munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon vesi ja korppujauhot. Anna turvota hetki. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile pihveiksi ja paista pannulla tai 200-asteisessa uunissa (20–25 minuuttia). Voit käyttää pihvejä myös hampurilaisiin. Täytä (gluteenittomat) lämmitetyt sämpylät amerikansalaatilla, pihvillä ja paistetulla pekonilla. Maukas kurkkukastike Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää muut ainekset. Tarjoa lihan, kalan, hampurilaisten tai salaatin kastikkeena. Perunarieskat täytteiden lisäksi Sekoita aineksista taikina. Jaa se leivinpaperille pellille viideksi keoksi. Taputtele jauhoisin käsin pyöreiksi rieskoiksi. Pistele tai paina veitsellä ristikko pintaan. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
|