Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 16 | 10 | 2003

Kurkku kunniassa
Maustekurkut ja erilaiset kurkkusalaatit ovat sellaisenaan mainioita lisukkeita. Niitä voi myös käyttää leipien ja uuniperunoiden täytteisiin, kastikkeisiin, salaatteihin sekä mureketaikinoihin, lihapatoihin ja keittoihin.
Viisi leipää. Kuva Pekka Haraste

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Suomessa aloitettiin teollinen vihannessäilykkeiden valmistus. Uranuurtaja oli Sahalahden kartanon omistaja Reino Avonius. Hän alkoi viljellä punajuuria ja säilöä niitä myyntiin asianmukaisesti kunnostetussa navetassa. Pian tulivat mukaan myös kurkku ja kurpitsa, ja perustettiin Saarioinen Oy. Vihannessäilykkeiden tuotanto kasvoi 1980-luvulle asti, valmistajiakin oli runsaasti.

Tuoretuotteiden saatavuuden ja vaihtoehtojen lisääntymisen myötä joidenkin vihannessäilykkeiden kuten kurpitsan ja punajuuren kulutus kääntyi laskuun. Sen sijaan maustekurkun kulutus on lisääntynyt, mikä johtunee mm. pikaruokapaikkojen tarjonnasta.

Ala keskittyi vain muutamiin valmistajiin. Nykyään merkittäviä vihannessäilykkeiden valmistajia on vain muutamia. Punajuuria säilövät edelleen Saarioisten Säilyke Oy suurimpana, Felix Abba Oy Ab ja Herkkumaa Oy. Kurkunsäilöjiä on hieman enemmän, suurin niistä on Felix Abba. Muita yli miljoona kiloa säilöviä ovat Sauvon Säilyke Oy, Saarioisten Säilyke ja Herkkumaa.

Kevyt raejuustotäyte
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
2 dl HYLA raejuustoa
1 dl HYLA kermaviiliä
2 maustekurkkua
1 paprika
3 rkl ruohosipulisilppua
1/4 tl rouhittua mustapippuria

Pilko kurkut ja paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset. Tarjoa uuniperunoiden, lettujen tai tortillojen täytteenä.

Kurkku-tonnikalatäyte
(laktoositon ja gluteeniton)
1/2 tlk tonnikalaa öljyssä
1 dl maustekurkkukuutioita
1 rkl ketsuppia
1 dl laktoositonta kevytmajoneesia

Valuta tonnikala ja sekoita ainekset. Tarjoa leivän päällysteenä, voileipäkakun tai uuniperunan täytteenä.

Kurkku-kinkku-aurajuustotäyte
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
1 1/2 dl sinappi-kurkkusalaattia
120 g maustamatonta Hovi tuorejuustoa
3–4 rkl laktoositonta majoneesia
1 dl Auramurua
100 g savukinkkukuutioita

Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää muut aineet. Tarjoa leipien päällysteenä, uuniperunan, lettujen tai tortillojen täytteenä.

Kurkku-katkaraputäyte
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
1 1/2 dl kurkkusalaattia
120 g maustamatonta Hovi tuorejuustoa
2 rkl laktoositonta majoneesia
2 rkl purjosilppua
1/4 punaista paprikaa kuutioina
2 dl kuorittuja katkarapuja

Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää muut ainekset. Tarjoa leipien päällysteenä, uuniperunan, lettujen tai tortillojen täytteenä.

Kurkkuinen sienisalaatti
(gluteeniton ja vähälaktoosinen)
2 dl säilyke- tai suolasienikuutioita
1 silputtu sipuli
1 kuutioitu maustekurkku
1 dl HYLA smetanaa tai kermaviiliä
ripaus mustapippuria (ja suolaa)

Purista säilykesienistä vesi pois tai liota ja silppua suolasienet. Sekoita kaikki ainekset.

Jauheliha-kurkkupihvit
(laktoositon ja erikoiskorppujauhosta gluteeniton)
500 g nauta-sika jauhelihaa
2 munaa
1/2 dl vettä
20 g (gluteenittomia) korppujauhoja
1 1/2 dl (ketsuppi-)kurkkusalaattia
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon vesi ja korppujauhot. Anna turvota hetki. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile pihveiksi ja paista pannulla tai 200-asteisessa uunissa (20–25 minuuttia).

Voit käyttää pihvejä myös hampurilaisiin. Täytä (gluteenittomat) lämmitetyt sämpylät amerikansalaatilla, pihvillä ja paistetulla pekonilla.

Maukas kurkkukastike
(gluteeniton, vähälaktoosinen)
1 tlk HYLA kermaviiliä
100 g maustamatonta Hovi tuorejuustoa
2 dl kurkkusalaattia
4 rkl ruohosipulisilppua
3 tl hunajaa
ripaus suolaa ja sokeria

Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää muut ainekset. Tarjoa lihan, kalan, hampurilaisten tai salaatin kastikkeena.

Perunarieskat täytteiden lisäksi
(laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
2 1/2 dl pehmeää perunasosetta
1/2 tl suolaa
1 tl oreganoa
1 muna
2 1/2 tl ohra- tai 2 1/4 dl jyttejauhoja

Sekoita aineksista taikina. Jaa se leivinpaperille pellille viideksi keoksi. Taputtele jauhoisin käsin pyöreiksi rieskoiksi. Pistele tai paina veitsellä ristikko pintaan. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |