Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 14. 10. 2004

Uskalla iloita

Itku pitkästä ilosta. Tämä vanha suomalainen sanonta on vain yksi niistä lukuisista, joilla meitä sodan jälkeen syntyneitä kasvatettiin. Tehtävässä onnistuttiin niin hyvin, että harva keski-ikäinen uskaltaa vieläkään iloita vapautuneesti silloinkaan kun siihen olisi selvästi aihetta. Jos nyt nauran ja nautin onnestani, niin varmasti jo huomenna käy huonosti.

Siis kun onni tai ilo sattuu kohdalle, pitäisi vain pitää kasvot peruslukemilla ja mieluusti vaikka ennakoida mitä kaikkea huonoa tästä voi seurata.

Jotkut tulkitsevat asian niin, että kysymys on suomalaisten kateellisuudesta. Jos naapurilla menee hyvin ja hän näyttää sen, ovat hyvät suhteet vaarassa. Viisainta siis kätkeä onnensa.

Toinen selitys on ihmeellinen usko siihen, ettei yhden ihmisen kohdalle voi sattua kovin paljon hyvää. Jos siis olen tänään onnellinen, huomenna seuraa onnettomuus, jotta keskiarvo säilyisi.

Molemmat syyt ovat yhtä huonoja. Jos todella on kysymys kateudesta, on viisainta yrittää päästä siitä kertakaikkiaan eroon. Puhe kateudesta yhtenä suomalaisten parhaimmista voimavaroista on negatiivinen ja elämää ohjaavana arvona kelvoton. Mitä hyvää siitä seuraa, jos ihmisten hyvinvoinnin tavoittelu johtuu niin negatiivisesta tunteesta?

Onnellisen oloista ja positiivista ihmistä pidetään helposti hieman lapsellisena. Hän kun ei tajua maailman pahuutta. Mutta ei maailma siitä paremmaksi muutu, vaikka kaikki yhdessä itkisimme. Päinvastoin, jos välillä vähän nauraa, niin jaksaa taas paremmin käydä epäkohtien kimppuun.

Juuri nyt me täällä Kodin Pellervon toimituksessa uskallamme iloita siitä, että lehtemme lukijamäärä on noussut 15 000:lla lukijalla. Ja jopa aivan varovaisesti ja samalla maalaamatonta puuta koputtaen uskomme siihen, että nousu jatkuu myös ensi vuonna.

Näissä iloisissa tunnelmissa oikein hyvää syksyä kaikille vanhoille ja uusille lukijoillemme.

TekstiKaisu Räsänen
Sähköposti: etunimi.sukunimi@pellervo.fi


Sivun alkuun | Tekstit 10/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |