Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 14. 10. 2004

Hyvä tarhuri huoltaa työkalunsa

Kun viimeiset lehdet on haravoitu ja kasvimaan syysmuokkaus saatu päätökseen, on aika puhdistaa ja huoltaa työvälineet. Kuta paremmin puutarhuri kapineitaan hoitaa, sitä kauemmin ne kestävät.

Yökosteus ja märkä maa, sateesta puhumattakaan, ruostuttavat lapioiden, harojen ja kuokkien metalliosat nopeasti eivätkä puiset varsiosatkaan parane kosteudessa. Kaikki työvälineet olisikin aina käytön jälkeen puhdistettava, kuivattava ja vietävä varastoon. Pihalle lojumaan jätetyt pienet työkalut tuppaavat häviämään; istutuslapio tai oksasakset katoavat kasvillisuuden sekaan, jos niitä ei palauteta paikoilleen.

Työvälineiden suurempi huolto kannattaa ajoittaa syksyyn, kun kasvukausi on ohi. Perusteellisen puhdistuksen jälkeen lapiot, harat ja sakset teroitetaan, ruohonleikkurille ja muille työkoneille tehdään vuosihuolto. Kasteluletkut, sadettimet ja allaspumput tyhjennetään vedestä ja viedään varastoon odottamaan seuraava kesää.

Terät

Työskentely tylsällä lapiolla tai haralla käy raskaaksi varsinkin, jos työsarkaa on paljon. Kaikki terälliset välineet kannattaakin teroittaa säännöllisesti ja juuri syyshuollon yhteydessä se käy vaivattomasti. Puhdistuksen jälkeen työkalujen ruostuneet kohdat hangataan teräsharjalla tai -villalla. Lapiot, muut istutusvälineet ja harat teroitetaan puolikarkealla viilalla tai kulmahiomakoneella. Veitset ja viikatteet hoituvat hiomakivellä tai -tahkolla. Oksa- ja pensasaitasakset teroitetaan hiomakivellä tai -laikalla vain terän yhdeltä puolen noin 15 asteen kulmassa.

Ennen varastointia työkalujen kaikki metalliosat öljytään ruostumisen ehkäisemiseksi. Muutama tippa mitä tahansa öljyä riittää lapion tai haran voitelemiseen. Öljy levitetään pyyhkäisemällä pinta kevyesti paperilla tai rätillä. Vaseliinispray on kätevä saksien ja muidenkin työkalujen voiteluun, sillä nestemäisenä se kulkeutuu ja jähmettyy sinne minne pitääkin.

Koneet

Säännöllinen huolto pidentää laitteiden käyttöikää ja lisää toimintavarmuutta. Käyttöohjekirjasista selviävät tärkeimmät huoltokohteet. Ruohonleikkurin terät ja alusta olisi puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta viimeistään se tehdään kunnolla syksyllä. Samalla tarkistetaan terä ja ennen kuin siihen kosketaan, irrotetaan tulpan hattu, jottei kone vahingossa käynnisty. Kulunut terä teroitetaan tai vaihdetaan uuteen, pyörien laakerit rasvataan ja tarkistetaan kaikki kiinnityspultit.

Polttomoottorilla toimivaan koneeseen vaihdetaan puhdas öljy, sytytystulppien kunto tarkistetaan, polttoainesäiliö tyhjennetään ja se huuhdellaan bensiinillä pohjalle jääneen sakan poistamiseksi. Vaahtomuovinen ilmansuodatin puhdistetaan pesemällä se bensiinissä. Suojaksi kuivaan puhdistimeen tiputetaan muutama pisara öljyä. Paperinen ilmansuodatin vaihdetaan uuteen. Lopuksi koneen metalliosat pyyhitään öljyisellä rievulla.

Puutarhajyrsinkin tarvitsee huoltoa aika ajoin. Terää pyörittävien vetohihnojen kunto tarkistetaan aina ennen maan muokkaukseen ryhtymistä ja kuluneet hihnat uusitaan. Moottorin voiteluaine vaihdetaan valmistajan suositteleman tuntimäärän välein. Polttoainetankki ajetaan syksyllä tyhjäksi ja kone pestään mieluiten painepesurilla. Ilmansuodattimen kunto katsotaan, kaikki kiinnitysmutterit käydään läpi, löystyneet mutterit kiristetään.

Ennen talvea kannattaa tarkistaa myös hakettimen terien kunto, jotta kevätleikkauksen yhteydessä syntyneet oksakasat silppuuntuvat sujuvasti kompostin kuivikkeeksi, polkujen päällysteiksi tai pensaiden alustoille katteeksi.

Säilytys

Kätevimmin kaikki puutarhan työkalut ja koneet säilyvät omassa varastossaan. Sellaisen voi rakentaa itse tai ostaa valmiina elementteinä. Mahdolliset lupa-asiat hoidetaan kuntoon ennen pystytykseen ryhtymistä. Vaja maalataan ympäristöön sopivalla värillä, sen sisäseiniin kiinnitetään hyllyjä ja ripustuskoukkuja. Muutaman koukun voi kiinnittää myös ulkoseinään katoksen alle: kesällä niihin on kätevä ripustaa usein tarvittavia työvälineitä.

Jos omaa vajaa ei ole, varataan autotallista tai muusta varastohuoneesta työkaluille oma nurkkaus. Puhtaat ja huolletut työvälineet löytyvät taas keväällä omilta paikoiltaan, nopeuttavat kiireisen tarhurin töitä ja saavat laiskemmankin harrastajan liikkeelle.

TekstiLeena Nurmi
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 10/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |