Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 16 | 10 | 2003

Joulu tuoksuu jo

Kaneli, neilikka, kardemumma, inkivääri, pomeranssin kuori! Niistä on joulun tuoksu tehty. Pikkuväelle piparkakkutalo, aikuisille punssikakku, kaikille meille manteleita, pähkinöitä kirsikoita.

Piparkakkutalo
(margariinista laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
n. 1 kg pakastettua piparkakkutaikinaa tai
250 g laktoositonta margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 dl siirappia
3 tl kutakin: kardemummaa, kanelia ja neilikkaa
2 tl kutakin: inkivääriä ja pomeranssin kuorta
tai piparkakkumaustetta ohjeen mukaan
2 munaa
1/2 tl suolaa
2 tl soodaa
10–11 dl vehnä- tai 9 dl jyttejauhoja

Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa ja anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon munat ja lisää keskenään sekoitetut suola, sooda ja vehnäjauhot. Anna taikinan tekeytyä kylmässä mieluiten yön yli.

Kauli taikina pienissä erissä levyksi jauhotetulla pöydällä. Leikkaa levystä talon osat, alusta ja pihan osia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia ja anna jäähtyä.

Koristele osat ja anna kuivua. Liimaa talon osat paistinpannussa sulatetulla sokerilla ja koristele tomusokerikuorrutuksella ja makeisilla makusi mukaan.

Tomusokerikuorrutus
1 valkuainen
n. 4 dl tomusokeria
muutama tippa etikkaa tai sitruunamehua

Vatkaa valkuaista hetki, jotta rakenne rikkoutuu. Sekoita joukkoon etikka ja tomusokeria sen verran, että saat tanakan, mutta silti juoksevan kuorrutuksen. Pursota koristeita esim. voipaperitötterön läpi.

Pipari-punssikakku
(vähälaktoosinen ja erikoispipareista gluteeniton)
150 g murskattuja (gluteenittomia) piparkakkuja
1 muna
25 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
Kostutus:
2 rkl punssia tai omenamehua
1–2 rkl vettä
Täyte:
400 g HYLA tuorejuustoa
1 tlk HYLA maitorahkaa
n. 1 dl tomusokeria
1 dl punssia t.m.s.
3 liivatelehteä
1/2 dl omenamehua
Päälle: puolukoita

Sekoita piparimurska, muna ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Painele taikina noin 24 sentin irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Paista 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja kostuta punssivedellä.

Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää rahka, sokeri ja punssi. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä, purista vesi pois ja liuota kuumaan omenamehuun. Anna hiukan jäähtyä ja sekoita täytteeseen. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle puolukoita. Anna hyytyä kylmässä.

Manteli/pekaanipähkinäpiiras
(margariinista laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
100 g laktoositonta margariinia tai voita
3 dl vehnä- tai jyttejauhoja
1/2 dl tomusokeria
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl siirappia
3/4 dl vehnä tai vajaa 3/4 dl jyttejauhoja
3/4 rkl kanelia
75 g laktoositonta margariinia tai voita sulatettuna
1/2 sitruunan raastettu kuori
n. 150 g manteleita tai pekaanipähkinöitä rouhittuna
Koristeluun: kuorittuja manteleita tai pekaanipähkinöitä

Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Sekoita vesi joukkoon. Painele taikina voideltuun noin 24 sentin piirasvuokaan. Pistele pohja ja anna kovettua kylmässä. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää siirappi, jauho-kaneliseos, sula rasva, sitruunamehu ja manteli- tai pähkinärouhe. Levitä seos pohjalle ja paista 10–15 minuuttia. Aseta mantelit tai pähkinät päälle ja paista vielä 15–20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Aprikoosi-suklaapikkuleivät
(margariinista laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton, sisältää kauraa)
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
100 g hienonnettuja, kuivattuja aprikooseja
100 g rouhittua (laktoositonta) tummaa suklaata
3 dl vehnä- tai vajaa 3 dl jyttejauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g laktoositonta margariinia tai voita

Sekoita kuivat aineet, aprikoosipalat ja suklaarouhe. Lisää pehmeä rasva. Jaa taikina kahtia ja pyöritä noin 15 sentin tangoiksi. Kääri tangot kelmuun ja anna kovettua kylmässä. Leikkaa tangot noin 15 palaksi ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Paista 175-asteisessa uunissa 12–14 minuuttia.

Pähkinäpikkuleivät
(gluteeniton, margariinista laktoositon)
200 g jauhettua hasselpähkinää
2 dl sokeria
1 muna
25 g laktoositonta margariinia tai voita
Koristeeksi:
n. 1/2 dl kokonaisia hasselpähkinöitä
n. 1/2 dl rusinoita
n. 1/2 dl sokeroituja kirsikoita paloina

Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita ainekset taikinaksi. Leivo kolmeksi tangoksi leivinpaperille. Tee keskelle syvennys ja laita siihen koristeet. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Leikkaa vinoiksi viipaleiksi ja anna jäähtyä pellillä. Noin 30 kpl.

Appelsiini-kolakakku
(vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
2 munaa
2 dl sokeria
125 g laktoositonta margariinia tai voita sulatettuna
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2 1/2 dl vehnä- tai jyttejauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Kolakuorrutus:
2 dl HYLA kuohukermaa
1 dl sokeria
1/2 dl vaaleaa siirappia
Koristelu: sokeroituja appelsiininkuoripaloja

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita joukkoon rasva, appelsiinin kuori ja -mehu sekä jauho-leivinjauheseos. Kaada taikina 1 1/2 litran voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Kumoa ja anna jäähtyä.

Laita kuorrutuksen ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen puolisen tuntia, kunnes kuorrutus on sakeaa. Anna hiukan jäähtyä ja valuta kakun päälle. Koristele kakku.

Joulubostonkakku
(margariinista ja erikoisjuomasta laktoositon, erikoistaikinasta gluteeniton)
2 1/2 dl:n pullataikina jauhopussin ohjeella tai gluteenitonta pullataikinaa
1/2 g sahramia taikinaan
Täyte:
50 g laktoositonta margariinia tai voita
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeroituja kirsikoita pilkottuna
1 dl sokeroitua appelsiininkuorta
Voiteluun: munaa
Pinnalle: sokeroituja kirsikoita
Tomusokerikuorrute:
1 dl tomusokeria
1–2 rkl vettä

Kaaviloi kohonneesta pullataikinasta 35 x 50 sentin levy. Voitele pehmeä rasva levylle ja ripota päälle vaniljasokeri, kirsikat ja appelsiininkuori. Kääri levy rullalle ja leikkaa 4 sentin paloiksi. Pane palat pystyyn voideltuun tasapohjaiseen 26 sentin vuokaan ja anna kohota. Voitele munalla, koristele kirsikoilla ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Koristele halutessasi tomusokerikuorrutuksella.

Gluteeniton pullataikina
5 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2 munaa
1/2–3/4 dl sokeria
1 rkl kardemummaa tai 1 g sahramia
1/2 tl suolaa
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 pieni raaka hienoksi raastettu peruna
vajaa kg (luontaisesti) gluteenittomia jauhoja

Tee pullataikina tavalliseen tapaan. Halutessasi voit korvata sokerin 2–3 teelusikallisella Hermesetas-liuosta (maista taikinan makeus). Raaka peruna antaa gluteenittomalle taikinalle sitkoa. Raasta peruna mahdollisimman hienoksi ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Ole varovainen loppuja jauhoja lisätessäsi ja jätä taikina tavallista pehmeämmäksi. Liika jauho tekee leivonnaisesta kovan ja murenevan. (Ohje: Birgitta Starast)

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |