LOKAKUU
16 | 10 |
2003 Joulu tuoksuu joKaneli, neilikka, kardemumma, inkivääri, pomeranssin kuori! Niistä on joulun tuoksu tehty. Pikkuväelle piparkakkutalo, aikuisille punssikakku, kaikille meille manteleita, pähkinöitä kirsikoita. Piparkakkutalo Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa ja anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon munat ja lisää keskenään sekoitetut suola, sooda ja vehnäjauhot. Anna taikinan tekeytyä kylmässä mieluiten yön yli. Kauli taikina pienissä erissä levyksi jauhotetulla pöydällä. Leikkaa levystä talon osat, alusta ja pihan osia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia ja anna jäähtyä. Koristele osat ja anna kuivua. Liimaa talon osat paistinpannussa sulatetulla sokerilla ja koristele tomusokerikuorrutuksella ja makeisilla makusi mukaan. Tomusokerikuorrutus Vatkaa valkuaista hetki, jotta rakenne rikkoutuu. Sekoita joukkoon etikka ja tomusokeria sen verran, että saat tanakan, mutta silti juoksevan kuorrutuksen. Pursota koristeita esim. voipaperitötterön läpi. Pipari-punssikakku Sekoita piparimurska, muna ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Painele taikina noin 24 sentin irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Paista 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja kostuta punssivedellä. Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää rahka, sokeri ja punssi. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä, purista vesi pois ja liuota kuumaan omenamehuun. Anna hiukan jäähtyä ja sekoita täytteeseen. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle puolukoita. Anna hyytyä kylmässä. Manteli/pekaanipähkinäpiiras Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Sekoita vesi joukkoon. Painele taikina voideltuun noin 24 sentin piirasvuokaan. Pistele pohja ja anna kovettua kylmässä. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää siirappi, jauho-kaneliseos, sula rasva, sitruunamehu ja manteli- tai pähkinärouhe. Levitä seos pohjalle ja paista 10–15 minuuttia. Aseta mantelit tai pähkinät päälle ja paista vielä 15–20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Aprikoosi-suklaapikkuleivät Sekoita kuivat aineet, aprikoosipalat ja suklaarouhe. Lisää pehmeä rasva. Jaa taikina kahtia ja pyöritä noin 15 sentin tangoiksi. Kääri tangot kelmuun ja anna kovettua kylmässä. Leikkaa tangot noin 15 palaksi ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Paista 175-asteisessa uunissa 12–14 minuuttia. Pähkinäpikkuleivät Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita ainekset taikinaksi. Leivo kolmeksi tangoksi leivinpaperille. Tee keskelle syvennys ja laita siihen koristeet. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Leikkaa vinoiksi viipaleiksi ja anna jäähtyä pellillä. Noin 30 kpl. Appelsiini-kolakakku Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita joukkoon rasva, appelsiinin kuori ja -mehu sekä jauho-leivinjauheseos. Kaada taikina 1 1/2 litran voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Kumoa ja anna jäähtyä. Laita kuorrutuksen ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen puolisen tuntia, kunnes kuorrutus on sakeaa. Anna hiukan jäähtyä ja valuta kakun päälle. Koristele kakku. Joulubostonkakku Kaaviloi kohonneesta pullataikinasta 35 x 50 sentin levy. Voitele pehmeä rasva levylle ja ripota päälle vaniljasokeri, kirsikat ja appelsiininkuori. Kääri levy rullalle ja leikkaa 4 sentin paloiksi. Pane palat pystyyn voideltuun tasapohjaiseen 26 sentin vuokaan ja anna kohota. Voitele munalla, koristele kirsikoilla ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Koristele halutessasi tomusokerikuorrutuksella. Gluteeniton pullataikina Tee pullataikina tavalliseen tapaan. Halutessasi voit korvata sokerin 2–3 teelusikallisella Hermesetas-liuosta (maista taikinan makeus). Raaka peruna antaa gluteenittomalle taikinalle sitkoa. Raasta peruna mahdollisimman hienoksi ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Ole varovainen loppuja jauhoja lisätessäsi ja jätä taikina tavallista pehmeämmäksi. Liika jauho tekee leivonnaisesta kovan ja murenevan. (Ohje: Birgitta Starast)
|