Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU 4. 11. 2004

Joulua odotellessa

Joululeivonnaisia voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen. Ihanaa mustaherukka-suklaakakkua, hedelmäkakkua, muffineja ja puolukkarullaa. Kuorruta ja koristele juuri ennen käyttöä. Voitaikinasta syntyy helposti suolaista ja makeaa.

Mustaherukka-suklaakakku
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
5 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
Kostutus:
n. 1 1/2 dl laimennettua mustaherukkamehua
Täyte:
n. 6 dl pakastemustaherukoita
7 liivatelehteä
1/2 dl laimentamatonta mustaherukkamehua
5 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1 1/4 dl sokeria
Kuorrutus:
2–3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1 levy (laktoositonta) tummaa suklaata

Leikkaa 24 sentin irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperipyörylä. Voitele ja jauhota reunat. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla n. 35 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

Ota mustaherukat jääkaappiin sulamaan kakun valmistusta edeltävänä iltana. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Leikkaa kakku kahteen osaan ja laita alempi levy vuokaan. Kostuta pohja ja levitä 2/3 mustaherukoista päälle. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan mustaherukkamehuun.

Vaahdota kerma. Lisää siihen loput herukat, sokeri ja hiukan jäähtynyt liivateseos. Levitä seos vuokaan. Paina toinen levy päälle ja kostuta se. Anna hyytyä kylmässä mieluiten yön yli. Tässä vaiheessa voit halutessasi pakastaa kakun.

Kuorruta kakku kermavaahdolla juuri ennen tarjoilua ja ripottele rouhittu suklaa pinnalle.

Mehevä hedelmäkakku
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
200 g (laktoositonta) margariinia tai voita
200 g ruokajogurttia (hyla)
1 dl sokeria
1 dl siirappia
1 rkl piparkakkumaustetta
1 pkt (65g) kakkutäytettä leivontahyllystä
1 pkt (75 g) sokeroituja kirsikoita leivontahyllystä
1 1/2 tl soodaa
6 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa, sooda, hedelmäsekoitus ja pilkotut kirsikat jauhoihin sekoitettuna. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengaskakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti.

Vinkki: Kakku vain paranee säilytyksessä, voit tehdä se noin viikkoa ennen käyttöä. Pakasta tai säilytä muovipussissa viileässä.

Mokka-kirsikkamuffinit
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
200 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
5 dl vehnäjauhoja (tai 4 1/2 dl vaaleita jyttejauhoja)
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
muffinivuokia
Kuorrutus ja koristelu:
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
4 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
4–5 rkl vahvaa kahvijuomaa
sokeroituja kirsikoita

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon ja rasvan kanssa. Laita taikina 3/4 korkeudelle kaksinkertaisiin muffinivuokiin pellille. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 15–20 minuuttia. Tässä vaiheessa voit halutessasi pakastaa muffinit.

Sulata rasva. Siivilöi kuivat aineet kulhoon. Sekoita joukkoon rasva ja kahvijuoma. Levitä kuorrutusta muffineille ja paina välittömästi kirsikanpuolikas päälle.

Mausteinen puolukkarulla
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
Täyte:
3 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
n. 2 dl kiinteää puolukkahilloa
Koristelu:
1 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
puolukoita

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina uunipannulle voidellulle leivinpaperille. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa 7-8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Vaahdota kerma ja mausta puolukkahillolla. Jos hillo on kovin löysää, voit valuttaa sitä suodatinpussissa. Levitä täyte levylle ja kääri levy rullalle. Tässä vaiheessa voit halutessasi pakastaa rullan.

Koriste kermavaahtoraidoilla ja ripottele niille puolukoita.

Voitaikinasydämet
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
pakastevoitaikinaa tai
Rahkavoitaikina:
250 g (laktoositonta) margariinia tai voita
250 g maitorahkaa (hyla)
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
Voiteluun: munaa
Pinnalle: raesokeria
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4–5 rkl mansikanmakuista tomusokeria

Sekoita pehmeään rasvaan rahka ja jauho-leivinjauheseos. Taputtele taikina jauhoisin käsin litteäksi levyksi ja anna kovettua kylmässä. Kaaviloi ohueksi levyksi ja ota muotilla sydämiä pellille leivinpaperille. Voitele munalla ja ripottele joka toisen päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes sydämet ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Sekoita tuorejuustoon tomusokeria. Levitä täytettä sokeroimattomille sydämille ja paina sokeroitu sydän päälle. Jos sydämistä tulee hyvin pulleita, kuten pakastelehtitaikinasta, voit halkaista ne ennen täyttämistä. Täytteestä riittää 15–20 sydämeen.

Anjovistartaletit
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
pakastevoitaikinaa tai
1 annos rahkavoitaikinaa, edellinen ohje
Täyte:
1–2 silputtua punasipulia
nokare (laktoositonta) rasvaa
125 g anjovisfileitä
2 munaa
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 dl emmentalraastetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
pieniä foliovuokia

Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä taikinapyörällä neliöitä, jotka tulevat vähän vuokien reunojen yli. Laita kaikki neliöt vuokiin.

Kuullota sipulisilppu rasvassa ja pilko anjovis. Jaa kumpikin vuokiin. Vatkaa munista rakenne rikki, lisää kerma, juusto ja pippuri. Valuta seos vuokiin. Voitele halutessasi taikinan reunat munalla. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes leivonnaiset saavat väriä. Annoksesta tulee noin 35 tartalettia.

Leivonnaiset voi pakastaa.

Rapea sieni-pinaattipitko
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
pakastevoitaikinaa tai
1 annos rahkavoitaikinaa, sydämien ohjeessa
Voiteluun: munaa
Täyte:
n. 5 dl esikäsiteltyä tatti- tai muuta sienisilppua
2 sipulia silputtuna
tilkka (laktoositonta) rasvaa
300 g pakastepinaattia
3 dl mozzarellaraastetta
1 muna
2 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja
suolaa ja pippuria

Kuullota sieni- ja sipulisilppu rasvassa ja anna jäähtyä. Sekoita sulatettu, valutettu pinaatti, juusto, muna ja korppujauhot. Mausta kumpikin seos kevyesti suolalla ja pippurilla. Kaaviloi taikina kahdeksi noin 25 x 30 sentin levyksi.

Levitä juustoseos tasaisesti levyn pitkälle sivulle vajaan puolen levyn leveydelle. Laita sieniseos päälle. Käännä taikina täytteen päälle siten, että sauma tulee pitkon alle. Voitele munalla ja paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Leikkaa viipaleiksi.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 11/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |