Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU 4. 11. 2004

Makkaran monet maut

Arkinen makkararuoka muuttuu moneksi, kun höystät aterian sienillä, kasviksilla tai vaikka thaimaalaisin makuvivahtein.


Makkarapihvit kasvispedillä ja taustalla makkara-omenapannua.
Kuva Pekka Haraste

Tillintuoksuinen makkaragratiini
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
400 g lenkkimakkaraa viipaleina
4 tomaattia viipaleina
Kastike:
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 dl tillisilppua
2 tl piparjuuritahnaa
2 tl (gluteenitonta) sinappia
1 rkl ketsuppia

Aseta makkara- ja tomaattiviipaleet limittäin voideltuun uunivuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ruoka on täysin kuumentunut. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja herneiden kera.

Mausteinen makkaragulassi
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
400 g lenkkimakkara puoliviipaleina
1–2 sipulia kuutioina
valkosipulia kuutioina
1 rkl öljyä
1/2–1 rkl paprikajauhetta
3/4 dl tomaattisosetta
1 tl timjamia
2 tl sokeria
1 tl kuminaa
1 tl raastettua sitruunan kuorta
4 dl mietoa (gluteenitonta) lihalientä
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
Tarjoiluun: ranskankermaa (hyla)

Kuullota makkara- ja sipulipaloja hetki öljyssä padassa. Lisää paprika, tomaattisose, mausteet ja sitruunan kuori. Sekoita, kaada lihaliemi mukaan ja kiehauta. Sekoita jauhot vesitilkkaan ja suurusta ruoka. Anna kiehua muutama minuutti, jotta jauhot kypsyvät.

Makkara-omenapannu
(margariinista laktoositon, gluteeniton)
400 g lenkkimakkaraa viipaleina
3–4 omenaa lohkoina
1 sipuli viipaleina
nokare (laktoositonta) margariinia tai voita
1–2 dl persiljasilppua
1/2 dl balsamiviinietikkaa
Tarjoiluun: perunasosetta

Paista omena- ja sipulipalat kevyesti rasvassa. Lisää persilja ja viinietikka. Paista makkarapalat pannulla ja sekoita omenaseokseen.

Makkarapihvit kasvispedillä
(laktoositon ja gluteeniton)
400–600 lauantaimakkaraa tankona
pekoniviipaleita
1–2 rkl sinappia
2 rkl persiljasilppua
1 1/2 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja
valkosipulia
1/2 appelsiinin raastettu kuori
2 eri väristä paprikaa suikaleina
1 kesäkurpitsa suikaleina
200 g vihreitä papuja
1 rkl öljyä
suolaa

Kuori makkara ja leikkaa noin kolmen sentin viipaleiksi. Kääri palojen ympärille pekoniviipaleet ja voitele pihvit päältä sinapilla. Sekoita persilja, korppujauhot, valkosipuli ja appelsiinin kuoriraaste. Levitä seos sinapin päälle.

Nosta pihvit suureen voideltuun vuokaan. Laita kasvikset makkarapihvien ympärille. Pirskottele kasvisten päälle öljyä ja ripottele suolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes pihvit ovat kauniin värisiä ja kasvikset kovan kypsiä.

Juhlava currymakkarapaistos
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
400 g kevyt-lenkkimakkaraa suikaleina
1 sipuli kuutioina
2 punaista paprikaa kuutioina
tilkka rasvaa
2 kypsää banaania viipaleina
150 g emmentaljuustoa suikaleina
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2–1 rkl curryä
2 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa

Kuullota sipuli- ja paprikapalat rasvassa. Levitä seos uunivuokaan. Laita makkarat tasaisesti päälle. Lisää banaani- ja juustopalat. Mausta kerma pippurilla, curryllä ja ripauksella suolaa, valuta päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Thaimaalainen makkararuoka
(laktoositon ja riisinuudeleista gluteeniton)
4–6 mausteista makkaraa
tilkka öljyä
tuoreita tai pakastettuja kasvissuikaleita
1 rkl tuoretta chilisilppua
3 valkosipulinkynttä silputtuna
4 annosta keitettyjä (riisi)nuudeleita
n. 1 dl makeaa thai chilikastiketta

Viipaloi makkarat ja paista kauniin värisiksi. Kuullota kasvissuikaleet chilin ja valkosipulin kanssa kovan kypsiksi. Sekoita joukkoon keitetyt, valutetut nuudelit ja paistetut makkarapalat. Mausta chilikastikkeella.

Makkara-sienivuoka
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
400 g lenkkimakkaraa suikaleina
1 sipuli silputtuna
4-5 dl esikäsiteltyä sienisilppua
tilkka rasvaa
1 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
valkopippuria
2 1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
4 annosta (laktoositonta) perunasosetta
1 keltuainen

Paista makkara-, sipuli- ja sienipalat rasvassa kevyesti. Mausta soijalla ja pippurilla. Sekoita kermaan jauhot ja lisää seokseen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Levitä seos uunivuokaan. Sekoita perunasose ja keltuainen. Nosta sose reunoille lusikalla tai pursota päälle. Gratinoi kuumassa uunissa, kunnes perunasose saa hiukan väriä ja ruoka on kuumentunut.

Keitetty parsakaali, puolukkahillo ja paahdettu sipuli ovat maittavia lisukkeita.

Pizzapannukakku makkarasta
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
3 munaa
7 dl maitoa tai (laktoositonta maitojuomaa)
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1/2 tl suolaa
Täyte:
3 tomaattia viipaleina
200 g lenkkimakkaraa paloiteltuna
15 vihreää oliivia viipaleina
1–2 tl oreganoa
2–3 dl emmentalraastetta

Sekoita munat, maito, jauhot ja suola. Kaada taikina uunipannulle voidellun leivinpaperin päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Ota ruoka uunista ja aseta päälle tomaatit, makkaraviipaleet tai -suikaleet ja oliivit. Ripottele päälle yrtti ja juusto. Paista vielä 15–20 minuuttia.

Merimiespata makkarasta
(laktoositon ja gluteeniton)
8–10 kiinteää perunaa paksuina viipaleina
4 porkkanaa ohuina viipaleina
1 sipuli viipaleina
4–6 dl mietoa (gluteenitonta) lihalientä
1 laakerinlehti
6–8 maustepippuria
200–300 g parsakaalinkukintoja tuoreita tai pakastettuja
400 kabanossia viipaleina
persiljasilppua

Kiehauta lihaliemi, lisää mausteet ja keitä siinä peruna-, porkkana- ja sipuliviipaleet puolikypsiksi. Laita pataan makkaraviipaleet ja tuoreet tai jäiset parsakaalipalat. Hauduta vielä muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja makkara kuumaa. Ripottele päälle persiljaa ja tarjoa padan kanssa nokare maustettua tuorejuustoa.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 11/04 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |