Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU, 10.11.2005

Suureen juhlaan

Vältät kiireen, kun aloitat jouluvalmistelut jo nyt. Leivot ja pakastat makeita kakkuja, piiraita, pieniä suupaloja ja suolaisia leivonnaisia. Ja niin onkin joulu jo on puoliksi tehty!


Jouluinen jäädykekakku
Herkullisen kakun voi tehdä koristelua vaille valmiiksi hyvissä ajoin ennen joulua pakkaseen odottamaan. Kakku kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 suurta munaa
1 dl tomusokeria
150–200 g rouhittua valkosuklaata (tai laktoositonta tummaa suklaata)
2 tl vaniljasokeria
n. 2 dl sokeroituja kirsikoita pilkottuna
3 dl (laktoositonta) vispikermaa
Kostutus:
n. 1 dl sitruunalimonadia tai siideriä
Koristeluun:
kermavaahtoa, kirsikoita ja hopeakuulia

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet sihdin läpi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 22 sentin tasapohjavuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä. Pese vuoka ja vuoraa kelmulla.

Vatkaa täytteen munat ja tomusokeri vaahdoksi ja vaahdota myös kerma. Sekoita munavaahtoon rouhittu suklaa, vaniljasokeri, hienonnetut kirsikat ja vaahdotettu kerma kevyesti nostellen.

Leikkaa kakkupohja kahtia. Aseta pohjan alaosa vuokaan ja kostuta. Levitä täyte vuokaan ja aseta toinen levy päälle. Kostuta sekin. Peitä vuoka kelmulla ja pakasta. Koristele kakku ennen tarjoilua kermavaahdolla, kirsikoilla ja hopeakuulilla tai muilla jouluisilla koristeilla.


Suklaa-aprikoosineliöt
Pienet suklaaleivonnaiset täytetään aprikoosimarmeladilla, ja kuorrutus antaa vielä lisää hyvää makua. Nämä voi pakastaa ennen kuorruttamista. Annoksesta tulee noin 16–20 palaa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
200 g (laktoositonta) margariinia tai voita
4 munaa
2 dl sokeria
150 g (laktoositonta) tummaa suklaata
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 2 1/4 dl jyttejauhoja)
1 1/2 tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 dl tomusokeria
1–2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
n. 3 rkl vahvaa kahvijuomaa
Koristeluun: strösseleitä

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita munavaahtoon rasvasula, suklaasula hiukan jäähtyneenä ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle noin 30 x 40 sentin uunipannulle ja paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Kumoa levy leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Jaa levy kahtia ja levitä toiselle palalle aprikoosimarmeladi. Laita toinen levy päälle. Sulata rasva kattilassa. Lisää keskenään sekoitetut tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri sekä vahvaa kahvijuomaa. Valuta täyte levyn päälle, koristele pinta strösseleillä ja paloittele.


Vadelmatorttu
Ohut torttupohja on sipaistu sulalla suklaalla ja täytetty vadelmilla. Herkullinen tarjottava kahvipöytään tai jälkiruuaksi. 10–12 palaa. Voi pakastaa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 pieni muna
Päälle:
100 g (laktoositonta) tummaa suklaata
Täyte:
3 liivatelehteä
n. 5 dl pakastevadelmia
1 1/2 dl sokeria

Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Sekoita mukaan muna ja taputtele taikina voitelemattoman piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin tai pakastimeen noin puoleksi tunniksi. Paista pohja 200-asteisessa uunissa kypsäksi noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa ja penslaa torttupohjan päälle. Nosta kylmään hetkeksi. Pane liivatelehdet kylmään veteen 5–10 minuutiksi. Kaada vadelmat kattilaan ja lisää sokeri. Keitä hetki, kunnes seos on tasaista. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne kuumaan vadelmahilloon, jolloin ne liukenevat. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Valuta vadelmaseos torttupohjalle ja anna hyytyä kylmässä.


Pehmeä joulupiparkakku
Mehevää joulun makuista kakkua piristää raikas appelsiinikuorrutus. Kakun voi pakastaa ennen kuorruttamista.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.) 
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl (laktoositonta) kermaviiliä 
1 1/2 dl kiinteää puolukkahilloa
4 dl vehnäjauhoja (tai 3 3/4 dl jyttejauhoja)
1 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
Kuorrutus:
3 dl tomusokeria + 3 rkl appelsiinimehua

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita mukaan kermaviili, puolukkahillo ja rasvasula. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kahden litran vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna levätä hetki, kumoa ja jäähdytä. Kuorruta tomusokeri-vesikuorrutteella ja koristele halutessasi appelsiiniviipaleilla tai -koristeilla.


Pähkinätoskapiirakka
Piirakka saa pinnalleen täyteläisen pähkinätoskan. Säilyy pakkasessa hyvänä muutaman viikon.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1/2 tl leivinjauhetta
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 pieni muna 
Täyte:
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
2 ps, à 80 g mantelijauhetta
Pähkinätoska:
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1/2 dl siirappia
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
200 g yhteensä hassel-, saksan- ja cashewpähkinöitä tai jotain näistä
10 sokeroitua kirsikkaa

Nypi jauhot, sokeri, leivinjauhe ja rasva muruiksi. Sekoita muna joukkoon. Painele taikina voidellun ja jauhotetun tasapohjaisen noin 24 sentin vuoan pohjalle ja vähän reunoille. Vaahdota täytteen rasva ja sokeri. Lisää mantelijauhe ja munat yksitellen. Levitä täyte vuokaan. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Sulata toskan rasva, sokeri ja siirappi kattilassa. Pyöräytä mukaan jauhot ja pähkinät. Levitä seos piirakan päälle. Paista vielä uunin yläosassa 5–8 minuuttia, kunnes toska saa väriä.


Poro-juustosarvet
Suolaiset sarvet maistuvat kahvi- ja teepöydässä tai iltapalana kylmän maidon kera. Samasta taikinasta voi valmistaa mitä tahansa voitaikinaleivonnaisia, myös joulutorttuja. Voit tehdä sarvet myös pakastevoitaikinasta. Säilyvät hyvinä pakkasessa. Taikinasta tulee 16 suurta tai 24 pientä sarvea.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
Rahkavoitaikina:
250 g (laktoositonta) margariinia tai voita
250 g (laktoositonta) maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
Täyte: 
n. 150 g pala emmentalia
n. 100 g kylmäsavuporoviipaleita
Voiteluun ja päälle:
munaa + juustoraastetta

Sekoita pehmeään rasvaan rahka ja jauho-leivinjauheseos. Taputtele litteäksi levyksi ja nosta kylmään kovettumaan.

Jaa taikinalevy kahteen tai kolmeen osaan sen mukaan, haluatko suurempia vai pienempiä sarvia. Kaaviloi 28–30 sentin pyörylöiksi ja taikinapyörällä 8 osaan. Laita poroa ja juustoa leveimpään osaan, kääri rullalle ja käännä sarviksi. Voitele munalla, ripota juustoa päälle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.


Pekonipesät
Suolaiset pikku leivokset voi pakastaa ja ne kannattaa lämmittää ennen tarjoilua. Annoksesta tulee noin 30 leivosta.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
rahkavoitaikina, katso edellinen ohje
Täyte:
1 1/2 pkt pekonia silputtuna
4–5 tomaattia silputtuna
2 munaa
200 g ranskankermaa (hyla)
2–3 dl emmentalraastetta 
pippuria ja timjamia
Voiteluun: munaa 
Lisäksi tarvitaan: alumiinivuokia

Paista pekonisilppu rapeaksi pannulla ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Sekoita munat, ranskankerma ja juustoraaste, mausta pippurilla ja timjamilla.

Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja leikkaa neliöiksi. Nosta ne alumiinivuokiin ja voitele kulmat munalla. Jaa pekonisilppu ja tomaattipalat vuokiin sekä päälle ranskankermaseos. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 11/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |