JOULUKUU
12 | 12 |
2002 Joulupöytään, olkaa hyvät!Kodin Pellervon joulupöydässä herkutellaan hiukan perinteistä poiketen. Uudenlaisessa ateriassamme on kokeilemisen riemua ja iloisia yllätyksiä. Maukas lohitartar Sekoita kalat, purjo ja vihersilppu. Sekoita jompikumpi kastike ja yhdistä kalaseokseen. Tarjoa ruis/paahtoleivän kera. Lasimestarin kalasekoitus Kiehauta liemen ainekset ja anna jäähtyä. Pane muut ainekset kerroksittain tölkkiin tai kulhoon. Kaada liemi päälle ja anna tekeytyä kylmässä yön yli. Joulun suosikkisilli Kiehauta ja jäähdytä liemen ainekset. Kaada liemi sillifileiden päälle ja anna seistä yön yli kylmässä. Valuta kalat liemestä ja viipaloi. Sekoita kastikeainekset ja yhdistä sillipalojen kanssa. Anna maustua muutama kylmässä. Pähkinäinen juustosalaatti Laita ainekset kerroksittain salaattikulhoon ja valuta kastiketta päälle. Hyydytetty rosolli Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia ja purista vesi pois. Liuota liivatelehdet kuumaan liemeen. Nosta liedeltä ja lisää loppu liemi. Mausta rosolli etikalla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Kaada tilkka lientä hyydytysvuokaan ja anna hyytyä. Laita rosolli vuokaan ja kaada loppu liemi päälle. Anna hyytyä kylmässä yön yli. Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa vadille. Koristele keitetyn munan viipaleilla ja sillipaloilla. Tarjoa lisänä punajuuren liemellä värjättyä suolalla, pippurilla, sokerilla ja etikalla maustettua kermaviiliä/kermavaahtoa. Kiiltävä kuorrutus kinkulle Poista kypsän kinkun päältä kamara ja silava, jos niitä on. Kiehauta fariini ja sinappi kattilassa ja levitä kinkun päälle penslaten. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Eksoottinen kalkkunafilee Kypsennä kalkkunaa 175-asteisessa uunissa, kunnes paistovahti ponnahtaa ylös tai lihalämpömittari näyttää 77 astetta. Kun pinta saa vähän väriä, kaada kanafondilla maustettu kookosmaito päälle. Valele kalkkunaa liemellä muutaman kerran paiston aikana. Siivilöi liemi kastikkeeksi ja mausta curryllä tai inkiväärillä. Anna paistin vetäytyä 10 minuuttia folion alla. Haudutettu siirappikaali Sulata rasva uunivuoassa175-asteisessa uunissa. Sekoita kaalisuikaleet joukkoon. Lisää siirappi, etikka, pippurit ja lientä. Paista kaalia uunissa noin 1,5 tuntia välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa lientä. Mausta suolalla ja pippurilla. Luumuinen punakaali Kuullota kaalia ja sipulia padassa sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää luumut, appelsiinimehu, viinietikka ja suolaa. Pane kansi päälle ja hauduta 1/2–1 tuntia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Hunajaiset lanttukuutiot Ruskista lanttukuutiot padassa rasvassa. Lisää hunaja ja soijakastike ja hauduta kannen alla kypsäksi välillä sekoittaen. Mausta tarvittaessa suolalla. Porkkana-sellerigratiini Keitä juurekset vedessä pehmeiksi, valuta ja soseuta karkeaksi haarukalla. Mausta piparjuurella, suolalla ja pippurilla. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Valuta kerma päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kuorruta 200–225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ruoka on täysin kuumentunut ja juusto sulanut. Sahramipannacotta Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kiehauta kerma, maito ja sokeri kattilassa ja nosta liedeltä. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota kuumaan kermaan. Lisää sahrami ja vanilja. Nosta kattila kylmään veteen ja sekoittele, kunnes seos alkaa hyytyä. Kaada se kuuteen kylmällä vedellä huuhdottuun annosvuokaan (jogurttipurkkiin) tai kuppiin ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia tai yön yli. Kumoa lautasille tai jälkiruoka-astioihin. Hyytelö irtoaa helposti, jos kastat vuoat kuumaan veteen. Voit hyydyttää jälkiruuat myös jälkiruoka-astioissa, jolloin niitä ei tarvitse kumota. Tarjoa glögipäärynöiden kera.
|