TAMMIKUU
22 | 1 |
2004
Juureksissa talven turva
Mistä hyvää makua, kaunista väriä laatikkoruokiin, patoihin ja
paistoksiin? Ja mistä talvituiskujen höyryävä keitto? Kotimaisista
juureksista, tietysti.
Juures-raejuustopihvit
n. 20 kpl
(erikoisjuomasta vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
2 munaa
1 dl maitoa tai laktoositonta kevytmaitojuomaa
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 dl hienoksi raastettua selleriä
1 dl hienoksi raastettua palsternakkaa
1 dl purjosilppua
1 tlk (200 g) raejuustoa HYLA
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2–1 tl suolaa
Ripaus valkopippuria
1 dl vehnä- tai vajaa dl vähäproteiinista jauhoseosta
1/2 dl persiljasilppua
Paistamiseen: voimariinia HYLA tai öljyä
Tarjoiluun: puolukkasurvosta
Vatkaa munien rakenne tikki. Sekoita joukkoon muut aineet. Anna
taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista ohukaispannulla miedolla
lämmöllä ohuehkoja pihvejä.
Aurajuusto-juureskiusaus
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
5 dl perunasuikaleita
1 sipuli silputtuna
5 dl porkkanasuikaleita
5 dl punajuurisuikaleita
3 dl palsternakkasuikaleita
1 1/2 tl basilikaa ja oreganoa
musta- ja viherpippuria
150 g Auramurua
1 tlk (227 g) ananasmurskaa
3 dl ruokakermaa HYLA
3 dl kasvislientä
1 dl persiljasilppua
Levitä puolet peruna- ja sipulisuikaleista voideltuun uunivuokaan.
Mausta juurekset yrteillä ja pippureilla ja levitä Auramurujen ja
ananasmurskan kanssa päälle. Laita loput perunat ja sipulit pinnalle.
Sekoita nesteet ja kaada tasaisesti päälle. Paista 175-asteisessa
uunissa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes ruoka on kypsää.
Juures-broilerivokki
(laktoositon, gluteeniton)
400 g maustamattomia broilerisuikaleita
2 rkl öljyä
1 rkl cyrrya
1 rkl tuoretta chiliä hienonnettuna
1/2 rkl sitruunan raastettua kuorta
500 g kasvissuikaleita, esim. porkkanaa, palsternakkaa, purjoa
2 dl laktoositonta kermaa
200 g pakastettua parsakaalia
(valkosipulia)
soijakastiketta
Sekoita broileripalat, öljy, curry, chili ja sitruunankuori. Anna
maustua sen aikaa, kun pilkot kasvikset. Ruskista broileripalat suurella
pannulla tai vokissa. Nosta broilerit pois ja laita suikaloidut kasvikset
pannulle. Kuullota lähes pehmeiksi. Lisää kookosmaito tai kerma ja
pakastekasvikset ja broileripalat. Mausta soijakastikkeella ja hauduta
kypsäksi.
Juuresratatouille
(laktoositon, gluteeniton)
n. 500 g lanttua
n. 200 g selleriä tai palsternakkaa
n. 6 dl tomaattimehua
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
1/2 tl kokonaisia maustepippureita
1 tl rosmariinia
3–4 porkkanaa
2–3 perunaa
2 rkl maizenaa + tilkka vettä
(200 g pakastepapuja)
Kuori juurekset ja perunat ja leikkaa reilunkokoisiksi kuutioiksi.
Laita lanttu- ja selleripalat, tomaattimehu sekä mausteet pataan. Keitä
noin 15 minuuttia, lisää porkkanat ja hetken kuluttua perunat. Hauduta
kypsäksi. Suurusta ruoka vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla, (lisää
halutessasi pavut ), kypsennä vielä muutama minuutti.
Tarjoa ruoka lisukkeena tai pääruokana leivän kera.
Punainen juureskeitto
(laktoositon, gluteeniton)
1 1/2 l lihalientä
pala kaalia suikaleina
pala lanttua suikaleina
pala selleriä suikaleina
4–6 punajuurta suikaleina
2–3 porkkanaa suikaleina
2–3 perunaa suikaleina
sipulia silputtuna
(n. 250 g savukinkkua suikaleina)
timjamia ja meiramia
persiljasilppua
Tarjoiluun: tuorejuustoa tai soijalevitettä (Beneviva)
Kiehauta liemi. Lisää kaali ja selleri ja keitä 15 minuuttia.
Lisää muut kasvikset ja timjami ja meirami. Keitä kypsäksi (lisää
halutessasi savukinkku). Kuumenna ja ripottele persilja päälle.
Selleripyre (sose)
(margariinista laktoositon, gluteeniton)
juuriselleriä paloina
vettä + suolaa
tilkka (laktoositonta) kermaa
nokare voimariinia HYLA tai laktoositonta margariinia
hiukan suolaa
Keitä selleripalat pehmeiksi vedessä, valuta ja soseuta. Lisää
nokare rasvaa ja tilkka kuumaa kermaa. Mausta tarvittaessa suolalla.
Tarjoa liha- tai broileri/kalkkunaruokien lisukkeena perunasoseen
tapaan.
Porkkanakastike
(margariinista ja erikoiskermasta laktoositon, erikoisjauhosta
gluteeniton)
n. 5 dl pieniä porkkanakuutioita tai osa palsternakkaa
1 silputtu sipuli
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vettä
2 rkl voita HYLA tai laktoositonta margariinia
2 rkl vehnäjauhoja tai 1 1/2 rkl vähäproteiinista jauhoseosta
n. 1 dl (laktoositonta) ruokakermaa
valkopippuria, sokeria, suolaa, rakuunaa
Keitä kasviskuutiot ja sipuli juuri ja juuri kypsiksi suolalla ja
sokerilla maustetussa vedessä n. 15 minuuttia. Sulata rasva kattilassa ja
kiehauta siinä jauhot. Lisää kasvikset liemineen ja sekoita tasaiseksi.
Lisää kerma ja hauduta hetki. Lisämausta maun mukaan ja lisää
tarvittaessa hiukan vettä. Sopii kalan ja (jauhe)liharuokien
kastikkeeksi.
Punajuuri-jauhelihavuoka
(margariinista laktoositon, riisistä gluteeniton)
2 dl tummaa riisiä tai esikeitettyjä ohrasuurimoita
vettä riisipakkauksen ohjeen mukaan
1 kasvisliemikuutio
400 g nauta-sika jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
5 dl raastettua punajuurta
2 kuutioitua maustekurkkua
valkopippuria
2 + 1 dl laktoositonta juustoraastetta
Keitä riisi tai ohra kypsäksi liemikuutiolla maustetussa vedessä.
Ruskista jauheliha kuumalla pannulla omassa rasvassaan murumaiseksi. Pane
sipuli joukkoon pehmenemään ja sekoittele hetki. Sekoita kaikki ainekset
(jätä 1 dl juustoraasteesta päälle) ja laita voideltuun uunivuokaan.
Laita loppu juusto päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin
ajan.
Raikas raaste
(laktoositon, gluteeniton)
3–4 porkkanaa karkeana raasteena
1–2 omenaa karkeana raasteena
1–2 maustekurkkua suikaleina
1 dl purjorenkaita
1 pussi sulatettuja pakasteherneitä
Öljykastike:
2 tl sinappia
4 rkl öljyä
1–2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
ripaus suolaa ja valkopippuria
Majoneesikastike:
2 dl laktoositonta kevytmajoneesia
2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
1 rkl sinappia
suolaa, sokeria, valkopippuria
Sekoita ensin raasteainekset keskenään ja haluamasi kastikeainekset
keskenään. Yhdistä kastike raasteeseen.
Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute
| www.pellervo.fi |
|