Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU 22 | 1 | 2004

Juureksissa talven turva

Mistä hyvää makua, kaunista väriä laatikkoruokiin, patoihin ja paistoksiin? Ja mistä talvituiskujen höyryävä keitto? Kotimaisista juureksista, tietysti.

Juures-raejuustopihvit
n. 20 kpl
(erikoisjuomasta vähälaktoosinen, erikoisjauhosta gluteeniton)
2 munaa
1 dl maitoa tai laktoositonta kevytmaitojuomaa
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 dl hienoksi raastettua selleriä
1 dl hienoksi raastettua palsternakkaa
1 dl purjosilppua
1 tlk (200 g) raejuustoa HYLA
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2–1 tl suolaa
Ripaus valkopippuria
1 dl vehnä- tai vajaa dl vähäproteiinista jauhoseosta
1/2 dl persiljasilppua
Paistamiseen: voimariinia HYLA tai öljyä
Tarjoiluun: puolukkasurvosta

Vatkaa munien rakenne tikki. Sekoita joukkoon muut aineet. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista ohukaispannulla miedolla lämmöllä ohuehkoja pihvejä.

Aurajuusto-juureskiusaus
(vähälaktoosinen, gluteeniton)
5 dl perunasuikaleita
1 sipuli silputtuna
5 dl porkkanasuikaleita
5 dl punajuurisuikaleita
3 dl palsternakkasuikaleita
1 1/2 tl basilikaa ja oreganoa
musta- ja viherpippuria
150 g Auramurua
1 tlk (227 g) ananasmurskaa
3 dl ruokakermaa HYLA
3 dl kasvislientä
1 dl persiljasilppua

Levitä puolet peruna- ja sipulisuikaleista voideltuun uunivuokaan. Mausta juurekset yrteillä ja pippureilla ja levitä Auramurujen ja ananasmurskan kanssa päälle. Laita loput perunat ja sipulit pinnalle.

Sekoita nesteet ja kaada tasaisesti päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes ruoka on kypsää.

Juures-broilerivokki
(laktoositon, gluteeniton)
400 g maustamattomia broilerisuikaleita
2 rkl öljyä
1 rkl cyrrya
1 rkl tuoretta chiliä hienonnettuna
1/2 rkl sitruunan raastettua kuorta
500 g kasvissuikaleita, esim. porkkanaa, palsternakkaa, purjoa
2 dl laktoositonta kermaa
200 g pakastettua parsakaalia
(valkosipulia)
soijakastiketta

Sekoita broileripalat, öljy, curry, chili ja sitruunankuori. Anna maustua sen aikaa, kun pilkot kasvikset. Ruskista broileripalat suurella pannulla tai vokissa. Nosta broilerit pois ja laita suikaloidut kasvikset pannulle. Kuullota lähes pehmeiksi. Lisää kookosmaito tai kerma ja pakastekasvikset ja broileripalat. Mausta soijakastikkeella ja hauduta kypsäksi.

Juuresratatouille
(laktoositon, gluteeniton)
n. 500 g lanttua
n. 200 g selleriä tai palsternakkaa
n. 6 dl tomaattimehua
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
1/2 tl kokonaisia maustepippureita
1 tl rosmariinia
3–4 porkkanaa
2–3 perunaa
2 rkl maizenaa + tilkka vettä
(200 g pakastepapuja)

Kuori juurekset ja perunat ja leikkaa reilunkokoisiksi kuutioiksi. Laita lanttu- ja selleripalat, tomaattimehu sekä mausteet pataan. Keitä noin 15 minuuttia, lisää porkkanat ja hetken kuluttua perunat. Hauduta kypsäksi. Suurusta ruoka vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla, (lisää halutessasi pavut ), kypsennä vielä muutama minuutti.

Tarjoa ruoka lisukkeena tai pääruokana leivän kera.

Punainen juureskeitto
(laktoositon, gluteeniton)
1 1/2 l lihalientä
pala kaalia suikaleina
pala lanttua suikaleina
pala selleriä suikaleina
4–6 punajuurta suikaleina
2–3 porkkanaa suikaleina
2–3 perunaa suikaleina
sipulia silputtuna
(n. 250 g savukinkkua suikaleina)
timjamia ja meiramia
persiljasilppua
Tarjoiluun: tuorejuustoa tai soijalevitettä (Beneviva)

Kiehauta liemi. Lisää kaali ja selleri ja keitä 15 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja timjami ja meirami. Keitä kypsäksi (lisää halutessasi savukinkku). Kuumenna ja ripottele persilja päälle.

Selleripyre (sose)
(margariinista laktoositon, gluteeniton)
juuriselleriä paloina
vettä + suolaa
tilkka (laktoositonta) kermaa
nokare voimariinia HYLA tai laktoositonta margariinia
hiukan suolaa

Keitä selleripalat pehmeiksi vedessä, valuta ja soseuta. Lisää nokare rasvaa ja tilkka kuumaa kermaa. Mausta tarvittaessa suolalla.

Tarjoa liha- tai broileri/kalkkunaruokien lisukkeena perunasoseen tapaan.

Porkkanakastike
(margariinista ja erikoiskermasta laktoositon, erikoisjauhosta gluteeniton)
n. 5 dl pieniä porkkanakuutioita tai osa palsternakkaa
1 silputtu sipuli
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vettä
2 rkl voita HYLA tai laktoositonta margariinia
2 rkl vehnäjauhoja tai 1 1/2 rkl vähäproteiinista jauhoseosta
n. 1 dl (laktoositonta) ruokakermaa
valkopippuria, sokeria, suolaa, rakuunaa

Keitä kasviskuutiot ja sipuli juuri ja juuri kypsiksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä n. 15 minuuttia. Sulata rasva kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää kasvikset liemineen ja sekoita tasaiseksi. Lisää kerma ja hauduta hetki. Lisämausta maun mukaan ja lisää tarvittaessa hiukan vettä. Sopii kalan ja (jauhe)liharuokien kastikkeeksi.

Punajuuri-jauhelihavuoka
(margariinista laktoositon, riisistä gluteeniton)
2 dl tummaa riisiä tai esikeitettyjä ohrasuurimoita
vettä riisipakkauksen ohjeen mukaan
1 kasvisliemikuutio
400 g nauta-sika jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
5 dl raastettua punajuurta
2 kuutioitua maustekurkkua
valkopippuria
2 + 1 dl laktoositonta juustoraastetta

Keitä riisi tai ohra kypsäksi liemikuutiolla maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla omassa rasvassaan murumaiseksi. Pane sipuli joukkoon pehmenemään ja sekoittele hetki. Sekoita kaikki ainekset (jätä 1 dl juustoraasteesta päälle) ja laita voideltuun uunivuokaan. Laita loppu juusto päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Raikas raaste
(laktoositon, gluteeniton)
3–4 porkkanaa karkeana raasteena
1–2 omenaa karkeana raasteena
1–2 maustekurkkua suikaleina
1 dl purjorenkaita
1 pussi sulatettuja pakasteherneitä
Öljykastike:
2 tl sinappia
4 rkl öljyä
1–2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
ripaus suolaa ja valkopippuria
Majoneesikastike:
2 dl laktoositonta kevytmajoneesia
2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
1 rkl sinappia
suolaa, sokeria, valkopippuria

Sekoita ensin raasteainekset keskenään ja haluamasi kastikeainekset keskenään. Yhdistä kastike raasteeseen.


TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |