Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TAMMIKUU, 20.1.2005

Rullaa ja herkuttele


Kuva Pekka Haraste

Kääretorttu on nopea- ja helppotekoinen. Mikä parasta, se onnistuu aina. Ohessa neljä taikinaa, viisi täytettä ja kolme kuorrutusta. Valitse mieleisesi ja pyöräytä kahvipöytään.

Ambrosiakääretorttu
Mehukas ja hyvä raikkaan appelsiinin makuinen kääretorttu. Kuorruttamalla ja koristelemalla siitä syntyy kahvipöydän kaunistus.

(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
3 suurta munaa
2 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
1/2 dl appelsiinista puristettua mehua
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 liivatelehteä + 1 rkl appelsiinimehua
2 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta (hyla)
1 pkt, 65 g sokeroituja appelsiinin kuoripaloja
Kuorrutus ja koristelu:
n. 3 dl tomusokeria
2–3 rkl appelsiinista puristettua mehua
n. 3 rkl sokeroituja appelsiinin kuoripaloja

Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja voitele se. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita mukaan appelsiinin kuori ja mehu. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi.

Levitä taikina leivinpaperin päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä.

Pane liivatelehti kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike. Purista vesi pois liivatteesta ja liuota se tilkkaan kuumaa appelsiinimehua. Lisää hiukan jäähtynyt liivateseos ja appelsiinin kuoripalat vaniljakastikevaahtoon. Anna seistä hetki kylmässä. Levitä täyte levylle ja kääri levy rullalle leivinpaperiin. Anna vetäytyä kylmässä tarjoiluun saakka.
Valmista halutessasi kuorrutus sekoittamalla tomusokeriin appelsiinimehua. Levitä rullan päälle ja koristele heti appelsiinin kuoripaloilla.

Lakka-suklaarulla
Tässä kohtaavat suklainen kuohkea pohja ja vaniljainen tuorejuusto. Pohjoisen soiden kultaiset lakat antavat leivonnaiselle hienon maun.

(vähälaktoosinen ja gluteeniton)
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 250 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 250 g pakastelakkoja

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sekoita notkistettuun tuorejuustoon tomu- ja vaniljasokeri. Levitä seos kääretorttulevylle. Nostele sulatetut, valutetut lakat päälle ja kääri levy rullalle leivinpaperiin. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

Limettitäytteinen kookosrulla
Hieno kookoksen ja limen makuyhdistelmä. Kookos tekee pohjasta rapean, limen sijasta voit käyttää sitruunan puolikasta. Jos siedät laktoosia, voit korvata täytteen vaniljasokerin kahdella ruokalusikallisella vaniljakastikejauhetta.

(margariinista vähälaktoosinen, gluteeniton)
3 munaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1–1 1/2 dl tomusokeria
2–3 tl vaniljasokeria
1 limen raastettu kuori ja mehu

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa leivinpaperille, jossa on kookoshiutaleita ja anna jäähtyä.

Sekoita pehmeään rasvaan tomusokeri, vaniljasokeri ja hyvin pestyn sitruksen raastettu kuori ja mehu. Levitä täyte kääretorttupohjalle ja kääri se rullalle leivinpaperiin. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

Vadelma-mantelirulla
Tässä herkullinen vadelmahillolla ja mantelimassaraasteella täytetty kääretorttu. Jos haluat hienomman tarjottavan, päällystä rulla rahkakermalla ja koristele vadelmilla.

(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
2–3 dl kiinteää vadelmahilloa
150 g raastettua mantelimassaa
Kuorrutus ja koristelu:
1 dl (laktoositonta) vaahtoutuvaa kermaa
1 dl maitorahkaa (hyla)
tomusokeria
vadelmia

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.
Levitä vadelmahillo levylle ja ripottele mantelimassaraaste päälle. Kääri rullalle leivinpaperiin ja säilytä kylmässä. Päällystä halutessasi sokeroidulla kermavaahto-rahkaseoksella ja koristele vadelmilla.

Sitruunainen unelmatorttu
Raikas sitruunatäyte sopii täydellisesti suklaiseen pohjalevyyn. Täytettä voi käyttää myös kuorruttamiseen. Pinjansiemenet piristävät torttua. Paahda ne kuumalla, kuivalla pannulla.

(vähälaktoosinen ja gluteeniton)
lakka-suklaarullan pohjalevy
Täyte:
n. 300 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
n. 3 dl sitruunatahnaa, lemon curd 
Kuorrutus ja koristelu:
1/3 täytteestä
1/2–1 dl paahdettuja pinjan siemeniä
Sekoita tuorejuustoon sitruunatahna, levitä siitä 2/3 suklaakääretorttulevylle. Kääri levy rullalle leivinpaperiin. Anna vetäytyä kylmässä, kuorruta ja koristele ennen tarjoilua.

Sitruunatahna
Lemon curd eli sitruunatahna kuuluu englantilaisten torttujen ja paahtoleivän päälle. Sitä saa kaupasta valmiina, mutta se on helppo tehdä itsekin ja se säilyy kylmässä pari viikkoa; sopii myös jälkiruokiin ja muihin leivonnaisten täytteisiin.

(margariinista laktoositon, gluteeniton)
3 munaa
2 dl sokeria
2 sitruunan puristettu mehu
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 sitruunan raastettu kuori

Vatkaa munista rakenne rikki pyöreäpohjaisessa kulhossa. Lisää sokeri ja sitruunamehu sekä huoneenlämpöinen voi nokareina. Kuumenna seosta vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee, noin 10 minuuttia. Lisää sitruunan kuoriraaste. Laita puhtaaseen purkkiin ja säilytä kylmässä.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti:


Sivun alkuun | Tekstit 1/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |