Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HELMIKUU, 17.2.2005

Kääröihin kätkettynä


Kesäkurpitsa-juustorullat ja kinkku-jauhelihakäärö. Kuva Pekka Haraste

Kesäkurpitsasta, jauhelihasta, possusta, porosta, broilerista, pastasta, lohesta ja rieskasta syntyvät mainiot rullat ja kääryleet. Erilaisin täyttein syntyy vaihtelua, hyviä makuja ja kauniita leikkauspintoja.

Kesäkurpitsa-juustorullat
Kasvisrullat täyteläisen juustokastikkeen kera käyvät vihreän keittiön pääruuasta, lisukkeena keitetty riisi tai peruna ja leipä. Rullat sopivat myös liha- ja kalaruokien seuraksi.
(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)

2 suurta kesäkurpitsaa
tilkka öljyä
1/2 purjoa silputtuna
1/2 fenkolia silputtuna
1/2 punaista paprikaa silputtuna
100 g (laktoositonta) fetajuustoa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 tl timjamia
1 puserrettu valkosipulinkynsi
1 dl emmentalraastetta
Juustokastike:
3 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 dl emmentalraastetta
1/2 tl muskottia
suolaa ja pippuria

Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi ja aseta leivinpaperille pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pehmenevät. Kuullota kasvissilppuja öljytilkassa pannulla. Murustele fetajuusto mukaan, lisää mausteet ja juustoraaste.
Levitä täyte kesäkurpitsaviipaleille ja kääri ne rullalle, nosta voideltuun uunivuokaan.
Mittaa maito, kerma ja jauhot kattilaan ja vatkaa sekaisin. Keitä sekoittaen 4–5 minuuttia. Ota kattila liedeltä, lisää osa juustosta ja mausta seos. Valuta kastike vuokaan ja ripottele loppu juusto pinnalle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, jotta pinta saa väriä.

Kinkku-jauhelihakäärö
Tämä juhlava jauheliharuoka maistuu hyvältä sekä kuumana että kylmänä. Murekeseoksessa on vain vähän suolaa, sillä sitä tulee täytteistä. Ruuan höysteeksi sopii raikas rahkasta, hunajasta, persiljasta ja sitruunasta valmistettu kastike.
(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

400 g nauta-sika jauhelihaa
1/2 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
1 1/2 dl vettä 
1 muna
1/2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
8–10 viipaletta savukinkkua
1 1/2 dl yrttisilppua, esim. persiljaa, basilikaa ja timjamia
1 1/2 dl parmesaaniraastetta
Rahkakastike:
2 dl maitorahkaa (hyla)
2 rkl öljyä
1/2 dl persiljasilppua
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
suolaa ja pippuria

Turvota korppujauhoja vedessä 10 minuuttia. Lisää jauheliha, muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja painele kelmun päälle ohueksi levyksi. Aseta päälle kinkkuviipaleet hiukan limittäin. Sekoita yrttisilppu ja parmesaaniraaste ja levitä kinkun päälle. Rullaa kelmun avulla kääryleeksi. Valuta rulla kelmusta uunipannulle leivinpaperille saumakohta alaspäin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa pienestä kulhosta.

Possu-omenakääryleet
Lihakääryleet voi vaihteeksi valmistaa sianlihasta. Täytteenä on maustettua tuorejuustoa ja sipulia, haudutusliemeen lisätään omenakuutioita. Perunagratiini ja raikas porkkanaraaste ovat hyviä lisukkeita.
(Vähälaktoosinen, gluteeniton.)

6 viipaletta, n. 600 g porsaan ulkofileetä
suolaa ja pippuria
6 rkl maustettua tuorejuustoa, esim. yrtti-pippuri
1 silputtu sipuli
rasvaa paistamiseen
2–3 dl pannun huuhdelientä
2–3 omenaa kuutioina

Nuiji lihaviipaleet kelmun välissä litteiksi ja laakeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä päälle tuorejuusto ja sipuli, kääri rullalle ja kiinnitä hammastikuilla. Ruskista kääryleet rasvassa joka puolelta ja laita kannelliseen pataan. Huuhtele pannu vedellä ja siivilöi liemi pataan. Hauduta kannen alla noin 20 minuuttia. Laita omenakuutiot mukaan ja hauduta kääryleet kypsiksi 15–20 minuuttia.

Täytetyt broilerirullat
Kun broilerinfileet nuijii ohueksi lihanuijalla, saa kyllin suuren levyn täytettäväksi ja rullattavaksi. Värikäs täyte pääsee oikeuksiinsa, kun kypsät rullat leikkaa viipaleiksi. Lohkoperunat ja salaatti sopivat rullien kumppaniksi
(Laktoositon ja gluteeniton.)

6 broilerin- tai kalkkunan fileetä
suolaa
rasvaa paistamiseen
Täyte:
3 rkl sinappia
1 rkl murskattua viherpippuria
2–3 murskattua valkosipulinkynttä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
n. 2 dl persiljasilppua
Liemi:
3 dl (gluteenitonta) kanalientä
1 1/2 dl valkoviiniä tai laimeaa sitruunamehua
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 

Nuiji fileet laakeiksi ja litteiksi muovipussissa ja mausta kevyesti suolalla. Sekoita täytteen ainekset, levitä fileille. Kääri rullalle, kiinnitä hammastikuilla. Ruskista rullat rasvassa pannulla. Lisää kanaliemi sekä viini ja hauduta kypsiksi 15–25 minuuttia. Sekoita joukkoon kerma ja tarkista maku.

Täytetyt pastarullat
Houkuttelevat tuoksut täyttävät keittiön tätä ruokaa tehdessä. Nämä rullat maistuvat erityisesti italialaisen keittiön ystäville. Ateriasta saa täyttävämmän, jos osan tai koko pinaattimäärän korvaa ruskistetulla jauhelihalla.
(Vähälaktoosinen, erikoispastasta gluteeniton.)

12 (gluteenitonta) lasagnelevyä
keittämiseen vettä, suolaa ja öljyä
n. 300 g pakastettua pinaattia
1/2 tl muskottia
suolaa ja pippuria
2 dl mozzarellaraastetta
Kastike:
1 rkl öljyä
2 silputtua sipulia
1 tlk yrttimaustettua tomaattimurskaa
1–2 murskattua valkosipulinkynttä
2 tl sokeria
suolaa ja pippuria
1 dl mustia oliiveja hienonnettuna
pinnalle 1/2–1 dl mozzarellaraastetta

Laita lasagnelevyt ristikkäin kiehuvaan veteen, jossa on suolaa ja öljyä. Keitä noin 8 minuuttia, katso pakkauksen ohje. Kaada levyt varovasti lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Nosta kostutetun voipaperin päälle.
Sulata ja valuta pinaatti. Lisää mausteet ja juusto. Jaa täyte lasagnelevyjen lyhyen sivun päähän. Kääri rullalle ja nosta voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin.
Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää tomaatimurska ja mausteet. Hauduta ilman kantta 15 minuuttia. Lisää oliivisilppu. Valuta kastike pastarullien päälle ja ripota pinnalle juustoraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Lohi-juustokäärö
Tämä muhkea lohikäärö sopii hyvin sunnuntairuuaksi. Juustoinen täyte antaa miellyttävän maun ja tarvittavan suolaisuuden. Hieno fenkoli-punajuuripaistos tuo väriä pöytään.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)

n. 800 g kirjolohifileetä
rouhittua mustapippuria
150 g Auramurua
100 maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
Fenkoli-punajuuripaistos:
400 g fenkolia paloina
400 g keitettyä punajuurta lohkoina
paistamiseen voita (hyla)
tilkka valkoviiniä
salviaa, suolaa ja pippuria

Tee lohifileen paksuimpaan kohtaan pituussuunnassa viilto nahkaan asti. Aukaise taskuksi, mausta. Levitä päälle Auramuru-tuorejuustoseos. Kääri levy kostutetun leivinpaperin ja folion sisään siten, että fileen nahka tulee päälle. Kääri tiukasti kiinni ja paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Poista folio ja voipari, valuta käärö vadille. Nahka lähtee paperin mukana pois, mutta se pitää paiston aikana käärön koossa.
Hauduta fenkolipalat voissa lähes kypsiksi. Lisää punajuurilohkot, tilkka viiniä ja mausteet, anna hiukan hautua.

Porowrapit
Nykyään hyvin muodikas wrappi, leipäkääryle, rieska, saa uuden maun poronkäristystäytteestä. Mainiota evästä tai välipalaa kasvisten kera!
(Vähälaktoosinen, erikoisleivästä gluteeniton.)

300 g poronkäristystä
1 silputtu sipuli
rasvaa paistamiseen
suolaa ja pippuria
3–4 dl keitettyä riisiä (1 dl raakaa)
200 g maissia
200 g ranskankermaa
paprikajauhetta ja chiliä
4–5 ohutta (gluteenitonta) rieskaa
voita (hyla)
salaattia

Ruskista poronkäristys ja sipuli, anna hautua noin 15 minuuttia. Lisää riisi, maissi, ranskankerma ja mausteet. Voitele wrapit voilla, levitä päälle salaattia ja poronkäristystäytettä. Kääri rullalle. Leikkaa vinottain kahteen osaan.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 2/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |