Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MAALISKUU 18 | 3 | 2004

Suu makeaksi

Nyt leivotaan herkkuja kevättalven kahvikekkereille. Suklaisen jäädyketortun voi tehdä pakastimeen odottamaan sopivaa tarjoiluhetkeä. Muffinit, sokerikakku ja suklaapalat ovat heti tuoreena parhaimmillaan. Tuulihattuja voi laittaa pakkaseen ja täyttää tarpeen mukaan.


Kuva Pekka Haraste / Fotoni

Suklainen jäädyketorttu
(tummasta suklaasta vähälaktoosinen, gluteeniton)
Marenkipohja:
2 valkuaista
1 dl sokeria
1/2 tl maizenaa
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl väkiviinaetikkaa
Täyte:
200 g valkoista suklaata tai laktoositonta tummaa suklaata
2 munaa
1 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa HYLA
125 g maitorahkaa HYLA
Koristeeksi:
(laktoositonta) suklaata

Piirrä leivinpaperille pellille irtopohjavuoan pohjan kokoinen pyörylä. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vatkaten sekä maizena, vaniljasokeri ja etikka. Vatkaa vielä hetki. Levitä marenki leivinpaperille pyörylän sisään hiukan sitä pienemmälle alueelle, koska se hiukan leviää uunissa. Paista 6–7 minuuttia 150-asteisessa uunissa. Laske lämpötila 100 asteeseen ja paista vielä noin 1,5 tuntia, kunnes marenki on kuiva. Pane jäähtynyt marenkipohja irtopohjavuokaan.

Vaahdota munat ja sokeri ja vaahdota kerma. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita suklaa munavaahtoon. Lisää kermavaahto ja rahka. Levitä seos marengin päälle. Peitä kelmulla ja pakasta vähintään muutamia tunteja. Ota pakastimesta 20–30 minuuttia. Koristele halutesssasi suklaalla.

Sitrus-kookosmuffinit
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
150 g laktoositonta margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja tai 1 3/4 dl vaaleita jyttejauhoja
2 1/2 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 pienen sitruunan kuori ja mehu
1 pienen appelsiinin raastettu kuori ja mehu
(Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä
strösseleitä)
Lisäksi:
n. 30 muffinivuokaa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää appelsiinin ja sitruunan kuoret ja mehu sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina noin 15 kaksinkertaiseen muffinivuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Koristele jäähtyneet muffinit halutessasi tomusokeri-vesi kuorrutuksella ja strösseleillä.

Tuulihattuleivokset
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
75 g laktoositonta margariinia tai voita
2 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja tai vähäproteiinista jauhoseosta
3 munaa
Täyte:
2 dl kuohukermaa HYLA
100 g tuorejuustoa HYLA
tai laktoostittomaan täytteeseen pelkkää soijakermavaahtoa
tomusokeria
vaniljasokeria
säilykeaprikooseja

Kiehauta rasva ja vesi. Lisää jauhot kerralla ja vatkaa voimakkaasti, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen.

Pursota taikinasta leivinpaperille kahdelle pellille 6–8 sentin pyörylöitä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Älä aukaise uuninluukkua välillä.

Vaahdota kerma, sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto ja sokerit tai mausta soijakermavaahto sokereilla. Täytä tuulihatut kermalla ja aprikoosinpuolikkailla.

Sitruuna-sokerikakku
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
75 g laktoositonta margariinia tai voita
1 sitruunan raastettu kuori
3 dl vehnäjauhoja tai 2 1/2 dl vaaleita jyttejauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1 1/2-2 rkl sitruunamehua

Sulata rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Kiehauta maito ja lisää taikinaan jäähtyneen rasvan kanssa. Sekoita joukkoon sitruunankuori ja yhdistetyt kuivat aineet. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Koristele kakku tomusokerista ja sitruunamehusta sekoitetulla kuorrutuksella.

Brownies
(amerikkalaiset suklaapalat)
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
150 g laktoositonta margariinia tai voita
3 munaa
2 dl sokeria
1 ison appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2 1/4 dl vehnäjauhoja tai 2 dl vaaleita jyttejauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
100 g (laktoositonta) suklaata rouhittuna
50 g hasselpähkinärouhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
Koristeluun: vatkattua kermaa tai soijakermaa
appelsiini- tai mandariinilohkoja

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää appelsiininkuori ja -mehu sekä rasva. Sekoita joukkoon yhdistetyt kuivat aineet sekä suklaa- ja pähkinärouhe.

Levitä taikina uunipannulle (gluteenitonta taikinaa varten voidellulle ja jauhotetulle) leivinpaperille. Paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Paloittele jäähtynyt levy. Koristele kermavaahdolla ja hedelmäpaloilla.

 

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |