Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU 16 | 5 | 2002

Kevätkutsujen ruokaisat suosikit

Suuresta voileipäkakusta riittää nautittavaa isollekin joukolle. Vaihtoehtoina ovat tällä kertaa kirjolohi-, kinkku- ja juusto-kasvistäytteet, jotka maistuvat kahvin kera. Rukiisen sillitortun palanpainikkeeksi sopii parhaiten kylmä maito, kotikalja tai olut.

Kakkuja voi suurentaa tarpeen mukaan, kunhan lisää sopivassa suhteessa leipien ja täytteiden määrää.

Kevennetty kirjolohikakku
(kuvassa)

(n. 12 annosta)
16 viipaletta isoa (n. 9 x 9 cm) paahtoleipää
tai vastaava määrä vuokaleipää
Kostutus:
n. 1 dl kalalientä
Täyte:
400–500 g lämminsavukirjolohta
2–3 kovaksi keitettyä munaa
1 tlk kevyt-ranskankermaa
1 tlk raejuustoa
suolaa ja pippuria
tuoretta tai kuivattua tilliä
Kuorrutus ja koristelu:
n. 300 g maustettua kevyt-tuorejuustoa
n. 250 g kirjolohen mätiä
Reunoille:
3–4 dl tilli-persiljasilppua

Valmista ensin täyte. Perkaa kala nahattomiksi ja ruodottomiksi paloiksi. Hienonna munat haarukalla. Sekoita kaikki ainekset maukkaaksi täytteeksi. Aseta neljä leipäviipaletta neliön muotoon kelmun päälle. Kostuta leipäviipaleet kalaliemellä pullasutia käyttäen. Levitä kolmannes täytteestä päälle.

Tee vielä kaksi samanlaista kerrosta ja laita päällimmäiseksi leipäviipaleet ja kostuta ne. Kääri kakku tiiviisti kelmuun. Laita tasainen paino päälle ja anna tekeytyä kylmässä yön yli.

Leikkaa reunat tasaisiksi ja valuta kakku tarjoiluvadille. Sivele kakun pinta ja reunat tuorejuustolla. Pursota pinnalle halutessasi tuorejuustoraitoja ja levitä väleihin mätiä. Painele reunoille maustevihannessilppua.

Waldorfin kinkkukakku
(n. 20 annosta)
30 viipaletta isoa (9 x 9 cm) paahtoleipää
tai vastaava määrä vuokaleipää
Kostutus:
n. 2 dl laimennettua sitruunamehua tai lihalientä
Kinkkutäyte:
400 g maustettua tuorejuustoa tai laktoositonta Beneviva punainen pestoa
1 punainen paprika pieninä kuutioina
n. 300 g savukinkkusuikaleita
1 dl persiljasilppua
Mukailtu Waldorfin salaattitäyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa tai laktoositonta Benevivaa
3 tlk valutettua ananasmurskaa
2–3 dl raastettua juuriselleriä
2–3 dl pähkinärouhetta
Kuorrutus ja koristelu:
400–500 g tuorejuustoa tai laktoositonta Benevivaa
n. 250 g kinkkufileeviipaleita
1 tlk ananaspaloja
tomaattilohkoja + persiljaa
Reunoille:
salaattisuikaleita

Valmista täytteet sekoittamalla ainekset keskenään. Levitä kelmulle kuusi leipäviipaletta suorakaiteen muotoon ja kostuta. Kokoa kakku. Levitä kumpaakin täytettä vuorotellen kahteen väliin ja päälle leipäviipaleet. Kääri kakku tiiviisti kelmuun ja pane kylmään painon alle yöksi.

Siisti reunat veitsellä ja valuta kakku tarjoiluvadilla. Voitele reunat ja pinta tuorejuustolla tai Benevivalla ja koristele kakku.

Raikas juusto-kasviskakku
(n. 12 annosta)
16 viipaletta isoa (9 x 9 cm) paahtoleipää
tai vastaava määrä vuokaleipää
Kostutus:
n. 1 dl maitoa tai laimennettua sitruunamehua
Täyte 1:
300 g tuorejuustoa
150 g juustoraastetta
n. 1/2 dl ruokakermaa tai vastaavaa
3–4 dl tomaatti- tai retiisisilppua
1 tl paprikajauhetta
(suolaa + valkopippuria)
Täyte 2:
150 g Auramurua
100 g tuorejuustoa tai maitorahkaa
1 tlk säilykepäärynöitä kuutioina
1 dl persiljasilppua
Kuorrutus ja koristelu:
n. 100 g tuorejuustoa
juustoviipaleita (kuvassa Brie-juustoa)
retiisiä, kurkkua, tomaattia tai muita vihanneksia

Sekoita täytteiden ainekset keskenään. Aseta neljä leipäviipaletta kelmun päälle neliön muotoon ja kostuta maidolla. Kokoa kakku ja laita täytettä 1 kahteen ja täytettä 2 yhteen väliin. Paina päälle leipäviipaleet ja kostuta.

Kääri kakku kelmuun ja pane painon alle kylmään yöksi. Leikkaa reunat tasaisiksi ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele kakku.

Rukiinen sillitorttu
(n. 10 annosta)
15 viipaletta ruisleipää, esim. Real
Kostutus: n. 1 1/2 dl laimennettua sitruunamehua
Täyte:
4 kevytsuolattua sillifileetä pieninä kuutioina
4 kovaksi keitettyä munaa hienonnettuna
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl rouhittua mustapippuria
tuoretta tai kuivattua ruohosipulia
Kuorrutus ja koristelu:
n. 100 g tuorejuustoa
2–3 kovaksi keitettyä munaa
silliviipaleita
retiisiä ja ruohosipulia

Sekoita täytteen ainekset. Levitä kolme leipäviipaletta peräkkäin kelmun päälle ja kostuta. Kokoa kakku käyttäen samaa täytettä joka väliin ja kostuttamalla hyvin. Paina päälle leipäviipaleet, kostuta vielä ja kääri kelmuun. Pane tasainen paino päälle ja anna tekeytyä kylmässä yön yli. Kuorruta ja koristele kakku.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköpostipirjo.saastamoinen@kolumbus.fi
Kuva: Pekka Haraste


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |