Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU 19 | 5 | 2004

Viihtyisästi taivasalla

Puutarha on muotoutunut entistä enemmän kokkauspaikaksi ja olohuoneen jatkeeksi. Niinpä pihan varustusta ryhdytään kesän kynnyksellä kiivaasti kohentamaan. Puutarhamyymälöiden kutsu on vastustamaton.

Puun kasvaminen isoksi ja suojaa antavaksi kestää kauan, lajista riippuen vuosista vuosikymmeniin. Sen tähden tontilla ennestään kasvavia ja säilytettäviä puita pyritään suojaamaan mahdollisimman hyvin esimerkiksi rakennusvaiheessa.

Uusiin istutuksiin voi käyttää kookkaita taimia, jotka ovat nopeasti näyttäviä. Esimerkiksi isokokoisilla pylvästuijilla, runsaskukkaisilla koristeomenapuilla ja nopeasti kasvavilla pensailla sekä reheväkasvuisilla perennoilla saadaan vehreyttä ja väriä ympärille muutamassa vuodessa.

Isot taimet tietysti ovat kalliimpia ja vaativat enemmän huolenpitoa istutuksen yhteydessä ja juurtumisen aikana kuin pienemmät. Kunnollinen kasvualusta ja oikea paikka takaavat hyvät mahdollisuudet menestymiselle olivatpa kasvit pieniä tai isoja. Itse laadittu tai ammattisuunnittelijan tekemä istutussuunnitelma auttaa valinnassa ja vähentää virheratkaisuja.

Laatat ja kiveykset

Päällystetyt kulkutiet, oleskelupihat ja huoltoalueet ovat helppohoitoisia ja antavat ympäristöstä siistin ja viimeistellyn vaikutelman. Pintamateriaaleissa on monia mahdollisuuksia. Valittavana on puuta, graniittikiveä, erilaisia ja -muotoisia luonnonkivi- ja betonilaattoja. Värisävyt, erilaiset pintakäsittelyt ja materiaalien yhdistelmät niin ikään runsastuttavat valikoimia.

Yksilöllisen pihan luominen ei siis ole ainakaan materiaalien puutteesta kiinni. Kovin monimutkaiset ratkaisut kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi, mutta kiveyksiä voi tehdä itsekin, kunhan valmistelee pohjatyöt huolella ja perehtyy muutoinkin laatoituksen tekniikkaan.

Välkettä ja solinaa

Pienikin vesiaihe puutarhassa lisää viihtyisyyttä; solina virkistää ja rauhoittaa. Vesi myös houkuttelee lintuja juomaan ja kylpemään. Kaikkein pienimmät lintujen kylpyaltaat ja vesiruukut mahtuvat jopa parvekkeelle.

Markkinoilla on monenlaisia puutarhan valmisaltaita, jotka on helppo asentaa maahan. Reunat häivytetään kivillä ja rehevillä perennoilla. Pumpulla vesi saadaan kiertämään rakennetussa purossa tai suihkulähteessä. Suuri puutarhalammikko vaatii kaivurin ja kestävän allasmuovin ellei paikka ole pohjaltaan sopiva lammikoksi. Ympärille istutetaan veden äärellä viihtyviä kasveja ja purojen yli rakennetaan romanttisia kaarisiltoja.

Oleilua ja kokkausta

Viihtyisällä pihalla on useampia oleskeluryhmiä. Aamukahvit nautitaan auringon puolella ja iltaa istutaan laskevan auringon viime säteissä. Terassit, pergolat ja huvimajat antavat suojaa ja katetut oleskelupaikat mahdollistavat oleilun puutarhassa myös sateella. Lasitetut parvekkeet pidentävät parvekekautta sekä keväällä että syksyllä.

Ruoanlaitto ja grillaus kuuluvat ehdottomasti kesäiseen puutarhaan, josta myös kesäjuhlia järjestävä saa lisätilaa hyvän sään suosiessa. Sateen varalle on markkinoilla käteviä kevytkatoksia, joiden suojassa pärjää ainakin tihkusateella. Kesäkeittiöt ja kaasugrillit mahdollistavat vaativienkin ruokalajien valmistuksen.

Viehkeä ruukkupuutarha

Keski- ja Etelä-Euroopasta meillekin levinnyt ruukkupuutarhaviljely on tullut jäädäkseen. Puutarhamyymälät ovat keväisin täynnä toinen toistaan upeampia istutusastioita. Kauniit ruukut ja kukkivina istutetut kesäkukat viimeistelevät pihan. Nämä asetelmat sopivat nimenomaan terasseille ja laatoitetuille alueille.

Ruukkuihin voi istuttaa myös perennoja, esim. kaunislehtisiä kuunliljoja, yrttejä, koristeheiniä, pieniä havukasveja ja miksei vihanneksiakin. Kevyehköjä ruukkuja on helppo siirrellä tilanteen mukaan paikasta toiseen. Isot astiat voi laittaa pyörillä varustettujen alustojen päälle, jolloin niidenkin sijaintia saa kätevästi muutettua.

Kohtuus koristelussa

Veistoksin ja pikku patsain puutarhaan syntyy kiinnostavia yksityiskohtia ja katseen pysäyttäjiä. Pihakoristeet kertovat usein myös puutarhan omistajan persoonallisuudesta ja harrastuksista. Pienimmät ruukunreunakoristeet maksavat vain muutaman euron, mutta käsintehdyt kivilyhdyt ja graniittiset patsaat voivat olla hyvinkin kalliita.

Omalta maalta kerätyistä pajunversoista tehdyt puutarhakoristeet ovat ilmaisia ja niiden tekeminen on antoisaa. Katseenvangitsijoiden asettelussa kannattaa kuitenkin pitää kohtuus mielessä ja valita koristeet puutarhan tyylin mukaisesti.

Luonnonmukaisuus valttia

Luonnonmukaisessa puutarhassa tukeudutaan luonnon monimuotoisuuteen ja kasveja valittaessa otetaan kasvupaikka huomioon. Luonnonmukaisuus ei tarkoita hoitamattomuutta tai pelkkien luonnonkasvien käyttöä istutuksissa. Hoitamista toki tarvitaan, mutta kun kasvit on valittu oikein, ne viihtyvät vähällä vaivalla, varjossa tai auringossa, ominaisuuksiensa mukaisesti.

Niin luonnonmukaisessa kuin tavallisessakin puutarhassa käytetään hyötykasveja pihan suoja- ja koristeistutuksiin, etenkin pienillä tonteilla. Marjapensaat sopivat aidanteeksi ja hedelmäpuut koristepuiksi. Suojaistutuksiin voi myös valita lajeja, jotka tekevät syötäviä marjoja, kuten tuomipihlaja ja aronia.

Pienelle pihalle sopii perheomenapuu, puu jossa yleensä kasvaa kolmea lajiketta. Värikkäät ja koristeelliset vihannekset sopivat sekä hyöty- että koristekasveiksi.

TekstiLeena Nurmi
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |