Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

TOUKOKUU, 18.5.2006

Kutsujen parhaat palat

Tarjoa kevään ylioppilas- tai valmistujaiskesteissä herkullista salaattia ja ruokaisaa piirakkaa. Pöytään voit kattaa salaattien kumppaniksi myös sämpylöitä tai patonkia ja levitettä.

Juusto-kirjolohisalaatti
Juusto ja lohi antavat makua ja ruokaisuutta tähän salaattiin. Annos riittää noin 15–20 juhlijalle. Salaatit on parasta valmistaa vasta tarjoilupäivänä, silloin ne ovat raikkaita ja kauniita.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
Kastike:
1 dll sitruunamehua 
0,5 tl suolaa
0,75 tl rouhittua mustapippuria
3 tl sokeria
1–2 valkosipulin kynttä puristettuna
2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
Salaatti:
2–3 punasipulia ohuina renkaina
2 rasiaa herkkusieniä viipaleina
300 g Turunmaa -juustoa suikaleina
300 g kylmäsavukirjolohta suikaleina
2–3 erilaista salaatinkerää revittynä
1–2 nippua retiisejä viipaleina

Sekoita kastikeainekset ja laita sipulirenkaat siihen maustumaan pariksi tunniksi. Valuta sipulit, ota kastike talteen. Pyöräytä salaattiainekset kevyesti sekaisin ja yhdistä niihin kastike.

Katkarapusalaatti
Herkullinen salaatti saa mehevyyttä ja makua pirteästä kermaviilikastikkeesta. Riittää 15–20 henkilölle.
(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
n. 800 g kuorittuja pakastekatkarapuja
1 tuorekurkku suikaleina
2–3 maustekurkkua suikaleina
2–3 omenaa suikaleina
2–3 tlk ananaspaloja
2–3 erilaista salaatinkerää suikaleina
400 g Aura-juustoa paloiteltuna
Kastike:
1 tlk (laktoositonta) kermaviiliä
150 g (laktoositonta) majoneesia
1,5–2 dl mietoa chilikastiketta

Sulata katkarapuja jääkaapissa yön yli ja valuta. Kokoa salaattiainekset kerroksittain vadille tai kulhoon. Sekoita kastike ja tarjoa salaatin kanssa.

Kreikkalainen pastasalaatti
Ruokaisan salaatin pastapohjan voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä iltana, silloin pasta ehtii maustua hyvin. Annoksesta riittää noin 20:lle.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
1 l (gluteenitonta) kuviopastaa, esim. kierre
vettä, suolaa
6–8 tomaattia lohkoina
2–3 punaista paprikaa suikaleina
1–2 purjoa renkaina
n. 400 g (laktoosittomia) fetakuutioita
4–5 dl mustia oliiveja
Kastike:
0,5 rkl sinappia
1,5 tl suolaa
3 tl sokeria
1 tl mustapippurirouhetta
3–4 murskattua valkosipulinkynttä
5 tl oreganoa
1,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
0,75 dl balsamiviinietikkaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita kastikeainekset aineluettelon järjestyksessä ja yhdistä pastaan. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään. Lisää tomaattilohkot, paprikasuikaleet, purjorenkaat, valutetut fetakuutiot ja oliivit ja sekoita.

Ruokaisa juhlapiirakka
Maukas ja värikäs piirakka maistuu lämpimänä ja kylmänä. Sen voi hyvin valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä ja lämmittää halutessaan ennen tarjoilua. Uunipannullisesta piirakkaa tulee 25–30 palaa. 

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
2,5 dl (laktoositonta) perunasosetta
250 g (laktoositonta) margariinia tai voita
5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 tl leivinjauhetta
500 g hyvää savukinkkua kuutioina
2 silputtua kuullotettua sipulia
8 munaa
150 g mozzarellaraastetta
7 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
0,75 tl suolaa
0,75 tl mustapippurirouhetta
3 tl basilikaa 
3–4 tomaattia viipaleina
2 eri väristä paprikaa suikaleina
2–3 dl paprikatäytteisiä oliiveja puolikkaina

Sekoita perunasose ja pehmeä rasva. Lisää jauho-leivinjauheseos. Taputtele taikina reilun kokoiselle leivinpaperille 30 x 40 sentin uunipannun pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja anna kovettua kylmässä. Esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Levitä kinkku- ja sipulipalat pohjataikinalle. Vatkaa yhteen munat, juusto ja maito. Mausta suolalla, pippurilla ja basilikalla. Valuta piirakalle. Asettele tomaatti-, paprika- ja oliivipalat päälle. Paista vielä 35–40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Keväinen parsapiirakka
Herkulliseen piirakkaan voi käyttää myös tuoretta parsaa, jonka sesonki on parhaimmillaan. Parsatankoja täytyy kiehauttaa muutama minuutti. Helpommin piirakka valmistuu säilötystä vihreästä parsasta. Paloittele valutetut parsat saksilla, veitsellä ne menevät rikki. Aineksista saa kaksi noin 26 sentin pyöreää vuokaa tai uunipannullisen.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
1 annos juhlapiirakan taikinaa
Täyte:
4–5 silputtua, kuullotettua punasipulia
2 tlk vihreää tankoparsaa pätkinä
n. 300 g katkarapuja
6 munaa
2 tlk (laktoositonta) kermaviiliä
2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
200 g emmentalraastetta

Vuoraa 30 x 40 sentin uunipannu reilun kokoisella leivinpaperipalalla. Painele taikina pannun pohjalle ja reunoille ja pistele haarukalla. Anna kovettua hetki kylmässä. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Levitä päälle kuullotettu sipuli, valutetut, paloitellut parsat ja sulatetut, valutetut katkaravut. Vatkaa munat, maito, kermaviili, suola, pippuri ja juustoraaste sekaisin. Valuta munaseos piirakalle ja paista 30–35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä.

Chevre-kasvispiirakka
Piirakan pohjalla on kerros kuullotettuja kasviksia ja päällä pehmeää chevre-vuohenjuustoa. Pinjan- tai auringonkukan siemenet piristävät piirakan pintaa ja päälle voi valuttaa hiukan hunajaa. Aineksista tulee 25-sentin vuoallinen piirakkaa; pellillisen piirakkaa saat kaksinkertaistamalla annoksen.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 dl juustoraastetta
n. 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
2–3 porkkanaa ohuina suikaleina
1 palsternakka ohuina suikaleina
pätkä purjoa renkaina 
pieni kesäkurpitsa kuutioina
2 omenaa kuutioina
1–2 rkl öljyä
suolaa, mustapippurirouhetta, oreganoa
3 munaa
3 dl (laktoositonta) kermaviiliä
n. 300 g chevreä
pinjansiemeniä
hunajaa
Koristeeksi:
paprikaa, ruohosipulia

Nypi rasva, jauhot ja juustoraaste murumaiseksi. Lisää hiukan kylmää vettä, jotta saat taikinan. Painele taikina voideltuun noin 25 sentin piirasvuokaan ja anna kovettua kylmässä.

Kuullota kasvis- ja omenapaloja öljyssä pannulla 5–10 minuuttia ja mausta. Esipaista pohjaa 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Levitä kasvispalat vuokaan. Sekoita munat ja kermaviili ja valuta päälle. Viipaloi juusto pinnalle ja ripottele siemenet vuokaan. Paista vielä 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Valuta hunajaa juuston päälle ja koristele halutessasi paprikapaloilla ja ruohosipulisilpulla.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 4/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |