Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

KESÄKUU 3 | 6 | 2004

Raparperia ja mansikkaa

Näitä kahta, raparperia ja mansikkaa, ei voi kesästä erottaa. Nyt kokeillaan uusia ohjeita, maistellaan hienoja makuja ja muistellaan ihania kesäpäiviä kautta lapsuuden.

Raparperi-suklaakakku
(erikoissuklaasta laktoositon, gluteeniton)
5–6 dl raparperipaloja
1 1/2 dl sokeria
300 g mantelimassaa
3 munaa
150 g (laktoositonta) suklaata

Hauduta raparperipaloja sokerin kanssa kattilassa noin 5 minuuttia ja valuta. Leikkaa noin 23 sentin irtopohjavuokaan leivinpaperipyörylä ja voitele reunat. Raasta mantelimassa karkeaksi. Sekoita joukkoon munat ja vatkaa sähkövatkaimella mahdollisimman tasaiseksi.

Levitä seos vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alaosassa 15–20 minuuttia. Levitä raparperipalat päälle ja paista vielä 15 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä pehmeäksi. Nosta vadille ja anna jäähtyä. Sulata suklaa ja valuta kakun pinnalle. Koristele mansikoilla tai strössseleillä.

Raparperimuffinit
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
4–5 dl raparperipaloja
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
Taikina:
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 1/2 dl maitoa
3 1/4 dl vehnäjauhoja (tai 3 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
muffinivuokia
Kuorrutus:
3–4 dl mansikanmakuista tomusokeria
3–4 rkl vettä

Keitä raparperipaloja veden ja sokerin kanssa noin 5 minuuttia ja valuta. Vaahdota munat ja sokeri. Sulata rasva kattilassa, lisää maito. Sekoita rasvaseos munavaahtoon vuorotellen jauho-leivinjauhe-kardemummaseoksen kanssa.

Jaa taikina kaksinkertaisiin muffinivuokiin ja pistele raparperipalat taikinaan. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Sekoita tomusokerista ja mehusta kuorrute ja levitä se jäähtyneiden muffinien päälle.

Koristele halutessasi strösseleillä tai muilla koristeilla. Annoksesta tulee noin 20 pientä muffinia.

Kesäinen savariini
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
2 munaa
2 dl sokeria
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
2 1/4 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 dl hasselpähkinäjauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
Kostutus:
2–3 dl lientä raparperihillokkeesta
Pinnalle:
n. 1 dl aprikoosimarmeladia
1/2 rkl sitruunamehua
1/2 rkl vettä
Täyte:
raparperihilloketta ja mansikoita
(laktoositonta) kermavaahtoa

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jäähtynyt rasva ja jauho-pähkinä-leivinjauheseos maidon kanssa vuorotellen. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun 1 1/2 litran rengasvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa ja anna jäähtyä.

Pese vuoka ja laita kakku uudestaan sinne. Kostuta ja anna tekeytyä tarjoiluun saakka.

Kuumenna aprikoosimarmeladi, sitruunamehu ja vesi ja sekoita tasaisesti. Kumoa kakku vadille ja sivele aprikoosiseos päälle. Täytä kakun syvennys raparperihillokkeella ja mansikoilla. Tarjoa lisänä kermavaahtoa.

Mansikkaleivokset
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja (tai 2 3/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita sulatettuna
Kuorrutus:
3–4 dl mansikanmakuista tomusokeria
3–4 rkl vettä
Koristeluun: mansikoita

Vuoraa noin 25 x 30 sentin vuoka leivinpaperilla. Sekoita sokeri, jauhot, leivinjauhe, vanilja ja munat. Lisää jäähtynyt rasva. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Paloittele levy. Sekoita tomusokerista ja vedestä kuorrute ja levitä jäähtyneille kakkupaloille. Käytä mansikanmakuista tomusokeria, jos sitä löytyy kaupasta, mutta voit tehdä kuorrutteen myös tavallisesta tomusokerista ja mehusta. Koristele mansikanpuolikkailla.

Raparperi-toscakakkulevy
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
4 munaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 2 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl maitoa
n. 5 dl raparperipaloja
Kuorrutus:
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja (tai 2 rkl vaaleita jyttejauhoja)
1 1/2 dl sokeria
100 g mantelilastuja

Vuoraa noin 25 x 30 sentin vuoka leivinpaperilla. Vaahdota munat ja sokeria. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen sulatetun, jäähdytetyn rasvan ja maidon kanssa. Levitä taikina vuokaan ja pistele raparperipalat taikinaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nosta uunin lämpö 225-asteeseen. Kiehauta kuorrutuksen ainekset ja levitä kakulle. Paista vielä noin 10 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon kera.

Raparperihilloke
(laktoositon ja gluteeniton)
1 kg (n. 1 1/2 l) raparperipaloja
n. 2 1/2 dl sokeria

Laita raparperipalat laakeaan uunivuokaan. Ripottele päälle sokeri ja peitä vuoka tiiviisti foliolla. Pane vuoka 225-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Raparperipalat eivät saa mennä rikki.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |