Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HEINÄKUU 8 | 7 | 2004

Marjatarhan parhaat


Marjaleivokset ja suklainen marjapiirakka. Kuva Pekka Haraste.

Kesäinen kahvipöytä ylistää rikkaan luonnon runsasta antia. On mansikkaa ja mustikkaa, on vadelmaa ja viinimarjaa, on karviaista...

Mansikka-juustokakku ilman uunia
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
200 g kaurakeksejä (tai gluteenittomia) murskattuna
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
Täyte:
4 liivatelehteä
400 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
3 dl hedelmäistä (soija)jogurttia
n.1/2 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
1–2 rkl sitruunamehua
Päälle: mansikoita tai muita marjoja
hyytelö hyytelösokerista pakkauksen ohjeella

Sulata rasva ja sekoita keksimurskaan. Leikkaa leivinpaperipyörylä noin 23 sentin irtopohjavuokaan ja painele keksiseos päälle. Nosta kylmään kovettumaan.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Notkista tuorejuusto, lisää jogurtti ja sokerit. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Sekoita hiukan jäähtynyt liivateliemi ohuena nauhana juustoseokseen. Levitä täyte pohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä kylmässä. Päällystä kakku marjoilla ja tee hyytelö päälle. Anna vielä hyytyä ja irrota vuoasta ja nosta vadille.

Vadelma-marenkikakku
(erikoiskermasta laktoositon, gluteeniton)
3 valkuaista
2 dl sokeria
3 dl riisimuroja
2 tl leivinjauhetta
Täyte ja koristelu:
3–5 dl kuohukermaa (tai laktoositonta vaahtoutuvaa)
sokeria
vadelmia tai muita marjoja

Leikkaa leivinpaperista kaksi samankokoista pyörylää pellille. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa vielä hetki. Sekoita joukkoon riisimurot ja leivinjauhe. Levitä marenki leivinpaperipyörylöille ja paista 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Aseta marenkilevy vadille, levitä päälle puolet kermavaahdosta ja marjoja. Nosta toinen levy päälle, peitä lopulla kermavaahdolla ja marjoilla.

Huom! Täytä torttu juuri ennen tarjoilua, sillä se pehmenee nopeasti.

Mustikka kauramururuudut
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
5 dl vehnäjauhoja (tai 4 1/2 dl vaaleita jyttejauhoja)
1 rkl leivinjauhetta
1 1/2 dl sokeria
150 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 muna
Päälle:
5–6 dl mustikoita + 1 rkl perunajauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita

Nypi kuivat aineet ja rasva ryynimäiseksi. Sekoita muna joukkoon. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun 20 x 30 sentin vuokaan. Levitä päälle mustikka-perunajauhoseos. Sulata rasva ja yhdistä kaurahiutaleiden, sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Ripottele muruseos marjojen päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Paloittele hiukan jäähtyneenä. Annoksesta tulee noin 20 palaa.

Mureat marjaleivokset
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1/2 dl sokeria tai fariinisokeria
1 muna
1 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 1 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
2 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta (tai kauravaniljakastiketta)
marjoja
Lisäksi: leivosvuokia, esim. folio
Vuokiin: (laktoositonta) margariinia
kookoshiutaleita

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri, lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 16 osaan. Painele taikinapalat käsissä litteiksi pyörylöiksi ja laita voideltuihin ja kookoksella jauhotettuihin vuokiin. Anna kovettua hetki kylmässä ja paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vaahdota vaniljakastike ja laita leivosten täytteeksi marjojen kanssa.

VINKKI: Jos siedät laktoosia, voit lisätä vaniljakastikkeeseen 100 g valkoista, sulatettua suklaata.

Suklainen marjapiirakka
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
2 1/2 dl vehnä- (tai 2 1/4 dl vaaleita jytte)jauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl vaniljasokeria
125 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 1/2–2 dl kiinteää marjahilloa
n. 4 dl marjaista (soija)jogurttia
mansikoita, mustikoita, vadelmia tai viinimarjoja
Vuokaan: rasvaa ja kookoshiutaleita

Sekoita kuivat aineet ja nypi rasva joukkoon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina noin 24 sentin voideltuun ja kookoksella jauhotettuun piirasvuokaan. Pistele pohja haarukalla ja anna kovettua kylmässä.

Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi 15–20 minuuttia, anna jäähtyä. Levitä päälle hillo, jogurtti ja marjat.

Sitruunainen viinimarjarulla
(erikoistuotteista laktoositon, gluteeniton)
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 munaa
1 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl kuohukermaa (tai laktoositonta vaahtoutuvaa)
n. 6 dl perattuja viinimarjoja
Kuorrutus ja koristelu:
2 dl kuohu- (tai laktoositonta vaahtoutuvaa) kermaa
viinimarjoja

Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja voitele se rasvalla. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää perunajauho-leivinjauheseos. Levitä taikina uunipannulle ja paista 225-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sekoita munista rakenne rikki teflonkattilassa. Lisää sokeri sekä sitruunan kuori ja mehu. Kuumenna sekoittaen kunnes sakenee, mutta älä keitä. Nosta kattila liedeltä ja sekoita rasva joukkoon. Anna jäähtyä ja lisää vaahdotettu kerma.

Levitä kiisseli levylle, ripottele marjoja päälle, rullaa ja anna tekeytyä kylmässä. Päällystä kermavaahdolla ja marjoilla.

Helppo karviaiskakku
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 1/2–2 dl sokeria
3 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 2 1/4 dl vaaleita jyttejauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl karviais- tai omenasosetta
3–4 dl perattuja karviaisia
Koristeluun:
1 dl tomusokeria + 1 rkl vettä
karviaisia

Sulata rasva ja anna jäähtyä, sekoita joukkoon sokeri ja munat yksitellen sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 22 sentin irtopohjavuokaan. Laita sose nokareina päälle ja ripottele marjat pinnalle.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Koristele jäähtynyt kakku tomusokeri-vesikuorrutuksella ja karviaisilla.

VINKKI: Jos siedät laktoosia voit koristella kakun sulatetulla valkosuklaalla tomusokerikuorrutuksen sijaan.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |