Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU 19 | 8 | 2004

Piirakoita ja pientä hyvää

Kolme piirakkapohjaa, päällä kasviksia, juustoja, kantarelleja. Vadelmalla höystettyjä leivinjauhepullia, kesäkurpitsapähkinäpaloja sekä laseihin loihditut laiskan juustokakut. Siinä on kyllin ja ylikin!

Parsakaali-aurajuustopiirakka
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai vaaleita jyttejauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
6–7 dl kiehautettuja parsakaalinpaloja
1 silputtu, kuullotettu punasipuli
2–3 tomaattia viipaleina3 munaa
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
150 g Auramurua
ripaus valkopippuria

Sekoita kuivat aineet ja nypi rasva joukkoon. Lisää vesi ja painele taikina noin 24 sentin voideltuun (ja jyttepohjaa varten jauhotettuun) piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Levitä osa juustomuruista, parsakaali-, sipuli- ja tomaattipalat päälle.

Sekoita munat, kerma ja loput juustomurut, mausta valkopippurilla ja valuta tasaisesti vuokaan. Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.

Kantarellipiirakka
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
1 dl (laktoositonta) perunasosetta
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja (tai vaaleita jyttejauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 tl timjamia
Täyte:
4–5 dl esikäsiteltyjä kantarellejatai muita sieniä
1–2 dl purjorenkaitatilkka rasvaa
3 munaa
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2-3 dl emmentalraastetta
ripaus suolaa ja pippuria
1/2 tl kirveliä

Sekoita perunasoseeseen pehmeä rasva, jauhot, leivinjauhe ja timjami. Painele taikina noin 24 sentin voideltuun (jyttepohjaa varten myös jauhotettuun) piirakkavuokaan ja pistele haarukalla. Anna kovettua hetki kylmässä ja paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kuullota purjo ja sienet. Mausta suolalla, pippurilla ja kirvelillä. Levitä seos esipaistetun pohjan päälle. Sekoita munat, kerma ja juusto. Valuta munaseos vuokaan ja paista noin 30 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.

Pinaatti-kinkkupiirakka
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja (tai vaaleita jyttejauhoja)
1 dl mozzarellajuustoraastetta
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
n. 8 dl tuoretta tai 150 g pakastepinaattia
200 g savukinkkusuikaleita
3 munaa
2 dl ranskankermaa (hyla)
ripaus suolaa ja valkopippuria
(2 valkosipulinkynttä)
2–3 dl mozzarellajuustoraastetta

Nypi rasva, jauhot ja juusto muruiksi, lisää vesi. Painele taikina voideltuun (ja jyttepohjaa varten jauhotettuun) noin 24 sentin piirakkavuokaan. Anna kovettua hetki kylmässä ja paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Jos käytät tuoretta pinaattia kiehauta se vedessä, valuta ja hakkaa hienoksi tai sulata ja valuta pakastepinaatti. Levitä pinaatti- ja kinkkusuikaleet vuokaan. Sekoita munat, ranskankerma ja juustoraaste (ja puserretut valkosipulinkynnet). Mausta suolalla ja pippurilla ja valuta vuokaan. Paista vielä noin 30 minuuttia kunnes munaseos on hyytynyt.

Kesäkurpitsa-pähkinäpalat
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
200 g (laktoositonta) margariinia
tai voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl raastettua kesäkurpitsaa
1 tl kanelia ja neilikkaa
veitsenkärjellinen suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 4 dl
vaaleita jyttejauhoja)
1 tl leivinjauhetta
Pähkinätosca:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja (tai 1 rkl vaaleita jyttejauhoja)
2 rkl (laktoositonta) ruokakermaa
2 1/2 dl rouhittuja hasselpähkinöitä

Vuoraa 20 x 30 sentin vuoka leivinpaperilla. Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää kesäkurpitsaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia lähes kypsäksi. Nosta uuninlämpö 225 asteeseen. Kiehauta toscan muut ainekset paitsi pähkinät kattilassa sekoittaen. Lisää pähkinärouhe ja levitä seos levyn päälle. Paista vielä uunin yläosassa noin 5 minuuttia, kunnes pinta saa väriä. Anna jäähtyä liinan alla ja paloittele.

Vikkelät vadelmapulat
(erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton)
6 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1 muna
2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
vadelmamarmeladia + pakastevadelmia
voiteluun munaa
3–4 rkl mantelilastuja
paperivuokia

Nypi kuivat aineet ja rasva murumaiseksi. Lisää muna ja maito. Laita taikina lusikalla 20 paperivuokaan pellille. Tee pulliin lusikalla kolot ja täytä ne marmeladilla. Paina marmeladiin jäiset vadelmat. Voitele reunat munalla ja ripottele mantelilastut päälle. Paista 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 

Laiskan juustokakut laseissa
(erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton)
1 dl maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
1 dl maitorahkaa (hyla)
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori
1–2 rkl sitruunan mehua
1 dl (laktoositonta)
vaahtoutuvaa kermaa
6–8 digestivekeksiä (tai gluteenitonta keksiä)
marjoja mitä vain

Sekoita tuorejuusto, rahka, sokerit, sitruunan kuori ja -mehu. Nostele joukkoon vaahdotettu kerma ja jaa seos neljään tai kuuteen pieneen lasiin. Laita päälle murskatut keksit ja sesongin marjoja.

 

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |