Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU, 18.8.2005

Kasvimaan antimet

Syyskesän kasvissadon aikaan on ruuanlaittajalla runsauden pulaa. Tuoreista raaka-aineista loihditaan perunamuffineja, uuniruokia, lettuja, salaattia, pataa ja pastaa.


Perunamuffinit
Muffinivuoissa tai -pellillä muotoutuu taikinasta ja keitetyistä perunoista somia pesiä. Koristeellinen ja hyvä lisuke vaikka kesäsillille, savulihalle tai grillatulle lihalle ja kalalle. Annoksesta tulee noin 6 muffinia.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
1 1/2 dl maitorahkaa (hyla)
1 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 muna
1 tl suolaa
1/2 dl ruohosipulisilppua
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
6 pientä keitettyä perunaa
1–2 rkl öljyä
1/2 dl ruohosipulisilppua
karkeaa suolaa
muffinipelti tai foliovuokia

Sekoita rahka, maito, muna, suola ja ruohosipuli kulhossa. Yhdistä leivinjauhe jauhoihin ja lisää rahkaseokseen. Jaa taikinaa kuuteen voideltuun ja jauhotettuun muffinivuokaan.

Pyöräytä raaputetut tai kuoritut ja keitetyt perunat öljyssä ja ruohosipulissa ja paina peruna jokaiseen vuokaan. Ripottele hiukan karkeaa suolaa muffinien päälle. Paista muffineja 200-asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.


Kasvisgratiini
Mehevään gratiiniin voi käyttää vaihdellen eri kasviksia. Gratiinista tulee maukkaampi, kun kastikkeen sekoittaa kasvisten joukkoon ennen uuniin laittamista eikä pane sitä niiden päälle kuten usein menetellään.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
4–5 porkkanaa kuutioina
1 parsakaali paloiteltuna
1 kukkakaali paloiteltuna
1 l vettä
1–2 kasvisliemikuutiota
Kuorrutuskastike:
2 rkl öljyä
2–3 dl herkku- tai esikäsiteltyä metsäsienisilppua
1 silputtu sipuli
3 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 dl kasvisten keitinlientä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 dl emmentaaliraastetta
suolaa
1 tl timjamia

Lisää kiehuvaan veteen kasvisliemikuutiot ja kasvikset kypsymisjärjestyksessä. Keitä puolikypsiksi ja valuta liemi talteen. Kuullota sipuli- ja sienisilppu öljyssä kattilassa. Pyöräytä mukaan jauhot, kasvisten keitinlientä ja kerma. Hauduta noin 5 minuuttia sekoittaen. Lisää juustoraaste ja mausteet. Yhdistä kasvikset ja kastike. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja gratinoi 225-asteisessa 25–30 minuuttia.


Tomaattinen janssoninkiusaus
Anjoviksella höystetty janssoninkiusaus on monille mieleistä. Tässä kevyempi vaihtoehto, jossa on mukana tomaattia, kerma korvataan kasvisliemellä.

(Laktoositon ja gluteeniton.)
2–3 Rosamunda-perunaa, n. 700 g
2 pihvitomaattia, n. 400 g
2 sipulia ohuina viipaleina
1 rasia anjovista, 125 g
rouhittua mustapippuria
3–4 dl kasvislientä kuutiosta
pinnalle (gluteenittomia) korppujauhoja

Kuori ja suikaloi perunat, leikkaa tomaatit reiluiksi tangoiksi ja valuta anjovis. Kerrostele ainekset voideltuun vuokaan ja ripottele mustapippuria väliin. Kaada kasvislientä vuokaan, jotta se yltää aineksia reiluun puoleen väliin (tomaateista irtoaa kypsyessä nestettä). Ripota päälle 1–2 ruokalusikallista korppujauhoja. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä.


Kesäkurpitsaletut
Satoisasta kesäkurpitsasta toivotaan aina lisää ruokaohjeita. Tämän pikkuruuan taikinaan voi halutessaan raastaa fetajuustoa, joka antaa lisämakua ja ruokaisuutta. Letut saavat juhlavamman ilmeen, kun tarjoaa ne graavilohen tai ohuiden leikkeleviipaleiden ja sitruunalla maustetun ranskankerman kera. Annoksesta tulee 15–18 lettua.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
300 g kesäkurpitsaa karkeana raasteena
4 munaa
1/2 dl maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
1 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
suolaa ja pippuria
paistamiseen rasvaa
Kastike:
200 g ranskankermaa (hyla)
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Vatkaa yhteen muna, maito, jauhot, suola ja pippuri. Kääntele mukaan talouspaperin päällä valutettu kesäkurpitsaraaste. Paista lettusia rasvassa paistin- tai ohukaispannulla. Mausta ranskankerma sitruunmehulla, suolalla ja pippurilla ja tarjoa lettujen lisukkeena.


Uunipaahdettua paprikasalaattia
Paprikat on helppo kuoria, kun niitä paahtaa ensin kuumassa uunissa. Kypsistä paprikoista voi loihtia maukkaan salaatin haluamansa juuston kera tai käyttää niitä sellaisenaan ruokien lisukkeena.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
3 punaista paprikaa
3 keltaista paprikaa
tilkka öljyä
250 g tuoremozzarellaa (hyla)
3 tomaattia
100 g paahdettuja pinjan- tai auringonkukan siemeniä
Kastike:
1/2 dl öljyä
2 tl sinappia
1 tl viinietikkaa
suolaa ja pippuria

Leikkaa paprikat kahtia ja poista samalla kannat ja siemenet. Levitä paprikat uunipannulle kuoret päällepäin ja pirskottele niille hiukan öljyä. Paahda 250-asteisen uunin yläosassa, kunnes pintaan tulee mustia pilkkuja. Siirrä paprikat muovipussiin, sulje pussi ja anna jäähtyä. Vedä kuoret pois, huuhtele palat juoksevalla vedellä ja valuta.

Suikaloi paprikat, viipaloi mozzarella ja kuutioi tomaatit. Asettele ainekset vadille. Sekoita kastike ja pirskottele salaatille. Ripota paahdetut siemenet päälle.


Punainen raastepata
Pataan voi käyttää pelkkiä kasviksia tai paistaa mukaan noin 300 g jauhelihaa. Auramurut ja smetana antavat ruualle viimeisen silauksen. Samalle lautaselle sopivat keitetyt perunat ja kaalisalaatti.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
tilkka öljyä
8–10 punajuurta karkeana raasteena
2 sipulia kuutioina
4–5 porkkanaa karkeana raasteena
1–2 dl kasvislientä
1 tlk smetanaa (hyla)
150 g Auramurua 

Kuullota kasvisraasteet öljyssä padassa. Lisää kasvisliemi ja hauduta kasvikset pehmeiksi. Höystä smetanalla ja Auramuruilla, kuumenna ruoka. Tarkista suola.


Yrttipastaa ja paprikakastiketta
Maukasta yrtein ja aurinkotomaatein maustettua pastaa. Paprikakastike saa hyvää makua sipuleista, kanaliemestä ja balsamiviinietikasta. 

(Laktoositon, erikoispastasta gluteeniton)
300 g (gluteenitonta) pastaa
vettä ja suolaa keittämiseen
1 dl tuoretta basilikasilppua
1 dl tuoretta oreganosilppua
3 aurinkotomaattia öljyssä
1/2 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Kastike:
1 punainen paprika kuutioina
1 keltainen paprika kuutioina
1 punasipuli ohuina viipaleina
2 valkosipulinkynttä paloina
1 rkl öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1–1 1/2 dl vettä
1/2 kana- tai kasvisliemikuutiota
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Aloita kastikkeesta. Kuullota parika- ja sipulipalat öljyssä kattilassa. Lisää etikka, vesi ja liemikuution pala, jätä hautumaan ilman kantta. Liemi saa kiehua hiukan kokoon. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele lävikössä kuumalla vedellä ja valuta. Sekoita joukkoon yrttisilput, paloitellut aurinkotomaatit, tilkka niiden lientä ja sitruunan kuoriraaste. Mausta miedosti suolalla ja pippurilla. Pyöräytä kastike pastan joukkoon.


Kurkku-juustoveneet
Raikkaita makupaloja vaikka välipalaksi tai ruokien lisukkeeksi. Helppo ja nopea valmistaa. Yhdestä noin 30 sentin kurkusta tulee 6 venettä.

(Vähälaktoosinen ja gluteeniton)
1 pitkä tuorekurkku 
150 g Auramurua
n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 nippu retiisejä silputtuna
persiljaa koristeeksi

Halkaise kurkku pituussuunnassa ja jaa puolikkaat kolmeen osaan. Kaavi siemenet pois lusikalla. Sekoita Auramurut, tuorejuusto ja retiisisilppu. Nosta seos lusikalla kurkun koloihin. Korista persiljalla.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 8/05 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |