13. | 8. | 2012  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
  


Osuuskuntalakiesitys eduskunnalle syksyllä
Laki voimaan aikaisintaan heinäkuussa 2013

(21.6.2012) Uusi osuuskuntalainsäädäntö tulee voimaan oikeusministeriön mukaan aikaisintaan 1.7.2013. Hallituksen esitys uudeksi laiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle syyskaudella 2012.
   Oikeusministeriössä viimeistellään yhteenveto lausunnoista lausuntokierroksella olleesta esityksestä sekä hallituksen esitys kesän ja alkusyksyn aikana.
Esitystä on laadittu oikeusministeriössä virkatyönä ja luonnos on luettavissa » ministeriön verkkosivuilla.



Osuustoimintavuoden Pohjois-Suomen seminaari 5.11. Kemijärvellä
(1.6.2012) YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 Pohjois-Suomen seminaari pidetään maanantaina 5.11. alkaen klo 13 Kemijärven Kulttuurikeskuksessa (Hietaniemenkatu 5, Kemijärvi).
   Seminaarilla juhlistetaan YK:n Kansainvälistä osuustoimintavuotta 2012 ja startataan samalla Hannes Gebhardin syntymän juhlavuoteen 2014.
   Tilaisuus on tarkoitettu osuustoiminta- ja muiden yritysten edustajille sekä muille alueen vaikuttajille ja tiedotusvälineille. Tilaisuus on maksuton. Sen järjestävät Pellervo-Seura ja Osuustoiminnan neuvottelukunta. Tapahtuman ohjelman ilmoitetaan myöhemmin.



Neilimo: liiketoiminnan ja jäsenyhteisön oltava tasapainossa
(1.6.2012) Finlaysonin palatsiin kerääntyi 29.5. joukko osuuskuntalaisia pohtimaan osuuskunnan menestyksen eväitä. Osallistujia oli sekä pienosuuskunnista että tuottajapuolelta. Vuorineuvos Kari Neilimon viesti oli selvä: osuuskunnan roolin liikeyrityksenä ja jäsenyhteisönä on oltava tasapainossa. Jos liikeyritys korostuu liikaa, jäsenet häviävät. Jos jäsenyhteisö korostuu liikaa, markkinat häviävät. Päivän puheenjohtajan valmentaja Tatu Tuohimetsän hersyttämä keskustelu aiheesta kävi vilkkaana nuorekkaassa osallistujajoukossa. Pellervo-Instituutin toimitusjohtaja Kari Huhtala johdatteli osallistujat pohtimaan osuuskuntamallia yritysmuotona sekä erityisesti hallituksen merkitystä osuuskunnan voimavarana. Lopuksi päivän aikana syntyneisiin ajatuksiin ja kysymyksiin syvennyttiin pienemmissä ryhmissä raikkaassa ulkoilmassa. Happihyppelystä syntyneet ajatukset kiteytettiin lopuksi yhdessä ja osallistujat saivat hyviä käytännön ideoita ja ajatuksia vietäväksi omaan osuuskuntaansa. Tapahtuma järjestettiin Pellervo-Instituutin ja Ideaosuuskunta Goalan yhteistyönä. Tapahtumaa tukivat Pellervo-Seura ja osuuskunta Länsi-Maito. – Hanna Muukka


87-vuotias Yrjö Louhi väitteli lainsäädännöstä meijeritoiminnassa
(23.5.2012) Työurallaan meijerijohtajana toiminut 87-vuotias Yrjö Louhi väitteli lainsäädännön kehityksestä osuuskunta- ja osakeyhtiömuotoisessa meijeritoiminnassa. Louhen väitös esitettiin lauantaina 26. toukokuuta 2012 Turun yliopistossa.
   Väitöstilaisuuden kustoksena oli professori Jukka Mähönen Turun yliopistosta ja vastaväittelijänä professori Matti Rudanko Aalto-yliopistosta.
   Väitöskirja ilmestyy ainoastaan sähköisenä. Se on luettavissa Turun yliopiston julkaisuarkistossa, avaa tästä ».



Kotimaisen Työn Liitolta
Yhteiskunnallisille yrityksille tunnustusta
(19.4.2012) Yhteiskunnallisen yrityksen toimikunta on huhtikuussa myöntänyt Yhteiskunnallinen yritys -merkin seitsemälle yritykselle. Niistä kaksi on osuuskuntaa: Sortso osuuskunta Espoosta ja Suomalainen Hyväntekijä Osuuskunta Joensuusta. Muut merkin saajat ovat Perhekoti Kunto Oy Haukivuorelta ja Annanpura Oy, Hoiva Sofia Oy sekä Korjaamo Group Oy Helsingistä.
   Toimikuntaa hallinnoi Suomalaisen Työn Liitto. Toimikunnan puheenjohtaja, vuorineuvos Kari Neilimo katsoo, että yhteiskunnallisen yritystoiminnan merkitystä yhteiskunnallemme ei vielä kovinkaan laajasti Suomessa tunnisteta. Tällainen yritystoiminnan on kuitenkin nousussa. Tällä hetkellä yhteiskunnallinen yritystoiminta näkyy erityisesti hoiva- ja hyvinvointipalveluiden, ympäristön kestävän kehityksen, kulttuurin sekä paikallisyhteisöjen palveluiden turvaamisen alueella.



Kulutus lisääntynyt ja arvostus noussut
Kysyntä tukee kananmunan hinnan korotusta
(13.5.2012) "Nyt kananmunasektorin suurin haaste on, miten saamme pidettyä asemamme ja miten tehokkasti voimme siirtää tämänhetkisen tilanteen tuotteiden hintoihin."
   Näin katsoi Munakunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Jukka Huittinen Munakunnan kokouksessa Liedossa. Hän viittasi siihen, että kananmuna on alettu hyväksyä terveellisten ruokien joukkoon ja siihen, että munista on nyt pulaa. Kulutus on kasvanut 10 kiloon hengeltä. Tuottajahintojen korottamiseen on Huittisen mukaan paineita.
   Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde kertoi, että tarve ja suunnitelmat lisäkorotuksiin alkuvuonna tehtyjen hinnankorotusten lisäksi ovat olemassa.
   Huittinen toivoi sopimustuotannon kehittämistä entistä tiiviimmäksi kumppanuussuhteeksi.
   Osuuskunnan kokous päätti, että omasta vapaasta pääomasta jaetaan tilikauden alussa maksettuna olleille osuusmaksuille 2 prosentin korko. Konsernin tulos viime tilikaudelta jäi 1,2 miljoonaa euroa tappiolliseksi, mutta tappion määrä puolittui edellisvuotisesta. Lähde sanoi, että vuoden aikana Munakunta-konsernin tuloskuntoa parannetaan voitolliseksi.
   Munakunnan hallintoneuvostoon tuli kaksi uutta jäsentä: Pekka Saarioinen Loimaalta ja Sari Lehtinen Yläneeltä.



Neljä uutta jäsentä hallintoneuvostoon
Valio maksaa 4,5 prosentin osingon osakepääomalle
(11.4.2012) Maanviljelijä Pentti Santala Kauhajoelta jatkaa Valion hallintoneuvoston puheenjohtajana. Hallintoneuvosto kokoontui Valion yhtiökokouksen yhteydessä 11. huhtikuuta Helsingissä ja valitsi edelleen varapuheenjohtajakseen maanviljelijä Jaakko Rouhiaisen Juvalta.
   Uusina jäseninä 23-jäseniseen hallintoneuvostoon valittiin maanviljelijä Jari Hekkala Himangalta, emäntä Katariina Lampela Tervolasta, emäntä Marketta Laukkanen Tohmajärveltä ja maanviljelijä Timo Neuvonen Parikkalasta.
   Hallintoneuvoston paikat jakautuvat omistajaosuuskuntien kesken seuraavasti: Osuuskunta ItäMaito 6, Osuuskunta Länsi-Maito 3, Osuuskunta Normilk 8 ja Osuuskunta Tuottajain Maito 6.
   Yhtiökokous päätti, että Valio Oy maksaa 31.12.2011 rekisteröidylle osakepääomalle 4,5 % osinkoa eli 153 euroa osakkeelta.


Osuustoiminnan tutkimusseminaari
24.-25. toukokuuta Ristiinassa

(5.4.2012) Osuustoiminnan tutkimusseminaari järjestetään tänä 24.-25. toukokuuta Heimarissa, Ristiinassa.
   Lisätietoa tapahtumasta sekä ohjelma ja ilmoittautumiset Ruralian kotisivulla ».
   Ruralian järjestää vuoden aikana tapahtumia, jotka liittyvät YK:n Kansainväliseen osuustoimintavuoteen 2012. Lue lisää »



Pellervo-Instituutin Kesäfoorumi
13. kesäkuuta Helsingissä

(5.4.2012) Pellervo-Instituutin Kesäfoorumi 13.6.2012 puhuu tänä vuonna osuustoimintajohtamisesta. Aihe sopii YK:n Kansainvälisen osuustoiminnan juhlavuoden 2012 teemoihin.
   Katso ohjelma ».
   Ohjelmassa on kansainvälinen osuustoimintajohtamisen puheenvuoro sekä puheenvuorot osuuskunnan omistajien ja johdon yhteistyöstä, vastuullisuudesta menestystekijänä ja yhteisöllisestä tiimijohtamisesta.
   Kesäfoorumi pidetään idyllisessä Uunisaaressa, Helsingin Kaivopuiston edustalla. Ohjelma ja ilmoittautuminen Pellervo-Instituutin kotisivulla ».



Yhdessä yrittämään -koulutuspäiviä
(5.4.2012) Yhdessä yrittämään -hanke kouluttaa yritysneuvojia ja monissa yrittäjäkasvatuksen tehtävissä työskenteleviä kevään 2012 aikana eri puolilla Suomea. Katso koulutuskalenterista ». Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia.


Tampereen viljelyosuuskunta
valmistautuu ensimmäiseen satokauteen

(5.4.2012) Tampereella on perustettu Meirän Pelto -niminen yhteisöviljelyosuuskunta. Sillä on kolmen hehtaarin pelto Kangasalan Kesossa, ja osuuskunta tuottaa jo kesällä 2012 eettisesti ja ekologisesti tuotettuja kasviksia suoraan viljelyksiltä koteihin. Viljelysuunnitelmasta vastaa ammattipuutarhuri Jonna Kumpulainen.
   Osuuskunta kerrotaan perustetun vastaamaaan osaltaan luomukasvisten lisääntyvään kysyntään Tampereella.
   Osuuskunnan puheenjohtajan Tanja Korvenmaan mukaan samantyyppisiä hankkeita on vireillä mm. Livonsaaren Osuuspuutarha Turussa ja yhteisöviljelyprojekti Lassilan luomutilalla Tuusulassa. Muidenkin suurimpien kaupunkien liepeillä osuuskuntapohjaista viljelytoimintaa aloitellaan.


Omahoitopalvelujen tarjontaan syntyi osuuskunta ja sähköinen alusta
(2.4.2012) Lähes 30 eri toimialan - pääasiassa terveydenhuollon - tahoa on perustanut Taltioni osuuskunnan ja ryhtyy sähköisellä palvelualustalla tarjoamaan omahoitoapalveluja suomalaisille.
   Hanke on ollut Sitrassa kehitteillä pari vuotta. Lisää aiheesta voi lukea Taltionin kotisivulta ».
   Taltioni on tietokanta ja palvelualusta, johon jokaisella suomalaisella on mahdollisuus tallentaa, kerätä, tuottaa ja jakaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää sähköistä tietoa. Tietoa voidaan hyödyntää eri laitteilla ja käyttöliittymillä ajasta ja paikasta riippumatta. Kansalainen omistaa omat tietonsa ja päättää, ketkä henkilöt ja mitkä sovellukset voivat hänen tietojaan käyttää. Tähän ei yksityishenkilöltä vaadita osuuskunnan jäsenyyttä.
   Osuuskunnan jäsenistön odotetaan laajentuvan merkittävästi jo lähiviikkoina. Jäseninä voivat olla esimerkiksi terveydenhuollon julkiset ja yksityiset toimijat, hyvinvointipalvelujen tuottajat, tietotekniikkayhtiöt, potilasjärjestöt, sponsorit ja laitevalmistajat.
   Säännöissä sanotaan, että Taltioni osuuskunna jäseneksi hyväksytään pääsääntöisesti elinkeinonharjoittajia ja oikeushenkilöitä. Enemmistön on oltava oikeushenkilöitä.



Uusiin tehtäviin Pellervossa
(2.4.2012) YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuotta 2012 ja Suomen pääjuhlaa Pellervossa valmistellut teol.maist. Hanna Muukka työskentelee huhti-toukokuun ajan Pellervo-Instituutissa. Hän vastaa uuden CRM-asiakastietojärjestelmän tukipalveluista ja ohjeistuksesta sekä markkinointiviestinnän tukipalveluista.

Anne Kontkanen

Hanna Muukka
   Vuonna 2014 vietetään professori Hannes Gebhardin 150-vuotis-syntymäjuhlaa. Kesä-elokuun ajan Muukka työskentelee Pellervon toimistossa ja mm. valmistelee Gebhardin juhlavuotta.
   Huhtikuun alussa aloitti varatuomari Anne Kontkanen työnsä Pellervon lakimiehenä. Lakiasiainjohtajaksi Kontkanen siirtyy lokakuussa, jolloin nykyinen lakiasiainjohtaja Kari Lehto jää eläkkeelle.



Pellervo mukana Aivomyrskyssä Jyväskylässä
(28.3.2012) Aivomyrsky on vuosittain järjestettävä valtakunnallinen nuorten yrittäjyystapahtuma. Tilaisuus tarjoaa eväitä yrittäjyyteen ja oman tulevaisuuden rakentamiseen Tapahtuman pääpuhujat ovat menestyneitä yrittäjiä, jotka omalla tarinallaan pyrkivät kannustamaan nuoria työelämään.
   Aivomyrskyä järjestävä Ideaosuuskunta Goala muistuttaa, että tapahtumaan voi tulla, vaikka yrittäjyys tuntuisi sinusta kaukaiselta ajatukselta – ”tai vaikka sinulla olisi jo liikeidea tai jopa oma yritys – kaikille löytyy siis jotain!”
   Puhujien ohella tapahtumassa on workshoppeja ja näytteilleasettajia, joista yksi on Pellervo. Pellervon infopisteellä löytyy tietoa osuustoimintayrittäjyydestä. Aivomyrsky on Jyväskylän Paviljongilla keskiviikkona 11.4.2012. Tilaisuus on maksuton. Lisätietoa: http://www.aivomyrsky.com/.



Osuustoiminnan neuvottelukunnan valinnat
(26.3.2012) Osuustoimintaa laajapohjaisesti yhdistävän Osuustoiminnan neuvottelukunnan puheenjohtajana jatkaa vuonna 2012 teollisuusneuvos Otto Mikkonen ja varapuheenjohtajana metsäneuvos Martti Asunta.
   Uusina edustajina aloittivat maanviljelijä Seppo Paavola ja valtiopäiväneuvos Markus Aaltonen. Pellervoa edustava Seppo Paavola tuli maanviljelysneuvos Martti Selinin paikalle ja Tradekaa edustava Markus Aaltonen laamanni Markku Pohjolan paikalle.
   Osuustoiminnan neuvottelukuntaan kuuluvat Pellervo-Seura ry, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta, OP-Pohjola osk ja Osuuskunta Tradeka-yhtymä.



Portissa valittiin irtisanomisten sijaan muunlaiset paikalliset järjestelyt
(26.3.2012) Järvi-Suomen Portti Oy:ssä hoidetaan henkilöstön sopeuttamistarve lomautuksin, tehtävämuutoksin tai uusia tehtäviä koskevin koulutuksin. Vielä maaliskuun alussa näytti siltä, että yhtiön noin 150 työntekijästä irtisanottaisiin mahdollisesti 43 työntekijää.
   Järvi-Suomen Portin ja henkilöstön välillä on tehty kaksivuotinen paikallinen sopimus, jolla elintarvikealan työpaikkoja on saatu säilytettyä Itä-Suomessa.
   Portti aloitti alkuvuonna koulutuskokonaisuuden, jonka tarkoituksena on varmistaa yhtiön avainhenkilöiden osaaminen ja henkilökohtaisten taitojen kehittyminen vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Koulutus laajenee koskemaan yhtiön koko henkilöstöä vuosien 2012-2013 aikana.
   Henkilöstön kanssa solmittu yhteistyösopimus auttaa Järvi-Suomen Porttia elintarvikemarkkinoiden kovassa valikoimapaikkakilpailussa tuomalla joustavuutta eri ruokasesonkeihin kohdistuviin työvoimatarpeen muutoksiin. Koulutuksella pyritään turvaamaan asiakkaille myös erittäin tärkeä tuotteiden päivittäinen sadan prosentin toimitusvarmuus.



Pellervon vuosikokous teki henkilövalintoja
(22.3.2012) Pellervo-Seuran vuosikokous on tehnyt henkilövalintoja seuran valtuuskuntaan ja vahvistanut Pellervon vuoden 2011 tilinpäätöksen.
   Seuran 24-jäseniseen valtuuskuntaan toimikaudeksi 2012-2013 valittiin uusina jäseninä maatalousyrittäjä Tiina Mitikka Iitistä, maanviljelijä Pentti Suokannas Askolasta (toimikausi 2012-2013) ja maatalousyrittäjä Ilkka Uusitalo Salosta. Valinnat astuivat voimaan heti.
   Uudelleen valittiin erovuorossa olleet valtuuskunnan jäsenet Mats Brandt Kokkolasta, Jarmo Mäntyharju Oripäästä, Seppo Rytivaara Kajaanista, Heikki Suutala Lapualta ja Hannu Järvinen Janakkalasta.
Seuran vuosikokouksen Helsingissä 21. maaliskuuta avasi Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja, maanviljelysneuvos Tauno Uitto Tyrnävältä. Hän korosti osuustoiminnan merkitystä kaikkien suomalaisten elämässä.
   ”Suomi rakentuu yhdessä yrittämällä. Pellervon tehtävänä on saada suomalaiset ihmiset hyvin laajasti ymmärtämään, että omaa elinympäristöämme ja kotimaisuutta on puolustettava ja että meidän tulee tehdä tulevaisuus yhdessä. Se on ainoa keino pitää meidät maailman huipulla ja rakentaa Suomen hyvinvointia.”
   ”Myös kuluttajat, jotka uskovat suomalaisuuteen ja omaan isänmaahansa, kannattavat osuustoimintaa. Itse olen kokenut suomalaiset nimenomaan yhteistoiminnan ja tietyn tasa-arvoisuuden kannattajiksi. Uskon, että kuluttajapuolellakin rohkea suomalaisuus ja osuustoiminnan syvin olemus eli yhdessä tekemisen ajatus, on kilpailuvaltti.”
   ”YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi ja käynnistynyt osuustoiminnan kehityksen vuosikymmen antavat tärkeän viestin ja selkänojan kaikelle sille työlle, mitä me osuustoiminnan piirissä teemme. Tämä on oikea ja kestävä polku. Meidän on uskottava, mitä YK sanoo: osuustoiminta on yhtä aikaa taloudellinen, sivistyksellinen ja sosiaalinen liike omalla arkisella tavallaan. Me osaamme ja meidän täytyy osata hoitaa omat asiamme, huolehtia itsestämme ja toisistamme.”

   Lisää tiedotteissa »


Osuuskuntien taloustutkijat Helsingissä kesäkuussa
(20.3.2012) Osuustoiminnan taloustutkijat kokoontuvat Helsinkiin konferenssiin 14.-16. kesäkuuta.
   Electronic Research Network for Agricultural Cooperatives (eRNAC) –tutkijaverkoston (http://wwwernac.blogspot.com/) kokoukseen odotetaan yli 50 osuuskuntia taloustieteiden näkökulmasta tarkastelevaa huippututkijaa maailman joka kolkasta. Konferenssissa kuullaan 35 esitelmää. Lisäksi tilaisuuteen saapuu joukko alan väitöskirjatutkijoita esittelemään omia töitään. Ohjelman uusimman version löytää konferenssin kotisivulla ».
   Konferenssin koko ohjelmaan voivat kaikki osallistua 350 euron hinnalla. Osuuskuntien johdolla ja luottamushenkilöillä on mahdollisuus tulla seuraamaan konferenssin ensimmäisen päivän ohjelmaa veloituksetta, siihen voi ilmoittautua Pellervo-Instituutin lomakkeella ».
   Järjestäjät toivottavat kaikki asiasta kiinnostuneet mukaan. Tuottajaosuuskuntatutkimuksen alueella tilaisuus on Suomessa ainutlaatuinen. Lue tapahtuman koko ilmoitus »
.


Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset