text2.gif (876 bytes)  13 | 05 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
Tiina Lampisjärvi Finfoodin
toiminnanjohtajaksi
Finfood Suomen Ruokatieto saa  toiminnanjohtajakseen kansaa terveellä tavalla liikuntaan innostavan ravitsemusalan asiantuntijan.
Uusi toiminnanjohtaja on helsinkiläinen MMM, ravitsemusterapeutti Tiina Lampisjärvi, 45. Hän on toistaiseksi Suomen Kuntourheiluliiton terveysliikunnan ohjelmapäällikkö. Lampisjärvi on syntyisin Laitilasta.
   Toiminnanjohtaja Matti Niemelä sanoutui irti tehtävästä talvella.
   Lampisjärven uraa vallitsevat ravitsemus ja liikunta. Hän työskenteli tutkijana ja pitkään ravitsemusalan opettajana kunnes aloitti Suomen Kuntourheiluliitossa 1986.
   Lampisjärvi on tehnyt runsaasti järjestötyötä yhdistettynä liikuntaan ja ravitsemukseen. Hän on 
Tiina Lampisjärvi
Toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi. Kuva: Kunto ry verkkosivut
osallistunut kansainvälisiin asiantuntija- ja järjestötapahtumiin ja ollut organisoimassa niitä. Hänellä on monia luottamustoimia valtakunnallisissa järjestöissä.
   Lampisjärvi on jo tähänastisella urallaan tuttu yhteistyökumppani ravitsemukseen liittyville tiedotus- ja valistusjärjestöille, mutta myös useille elintarvikealan yrityksille, joita Finfoodin toiminta sivuaa.

OP-ryhmältä yhteistyöesityksiä
OP-ryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen sanoo paikallisosuuspankkien eron ryhmästä harmittavan edelleen ja toivottaa helatorstain Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa Paikallisosuuspankit sydämellisesti tervetulleiksi takaisin ryhmään.
   Ylen tv-uutisissa helatorstaina luettiin paikallisosuuspankkien kommentti eron syystä: niiden mielestä OP-ryhmä on kaventanut liikaa paikallisten osuuspankkien itsemääräämisoikeutta. Tanskasen mukaan 1997 tapahtuneen eron syytä ei enää ole.
   Osuuspankkikeskus-OPK osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Seppo Penttinen Lappeenrannasta puolestaan ehdottaa STT:n haastattelussa selvitettävän, löytyisikö osuuspankkien ja muiden osuustoiminnallisten yritysten kanssa eväitä yhteistyöhön, koska siitä koituisi hyötyä useissa osuuskunnissa jäsenenä oleville asiakkaille.

ICA:lle uusi pääsihteeri kesäkuussa
Kansainvälinen osuustoimintajärjestö ICA on alkanut valmistella uuden pääsihteerin valintaa. ICA:n kuukausittain kotisivuillaan julkaiseman uutiskoosteen mukaan valintakomitean odotetaan päätyvän yhden ehdokkaan esittämiseen kesäkuiselle johtokunnan kokoukselle.
   ICA:n nykyinen pääsihteeri on suomalainen Karl-Johan Fogelström.
   Valintakomiteaan kuuluvat Ivano Barberini (ICA:n presidentti), Ousseynou Dieng, Miguel Carodozo, Mu Li, Lars Hillbom, Pauline Green, Yehudah Paz and Glen Tully.

LRF-neuvottelut valmiiksi kesäkuun alkuun
Atria jakaa 25 prosenttia
osinkoa osakepääomalle
Atria Oyj maksaa osinkoa osakepääomalle 25 prosenttia, 0,425 euroa osakkeelta, vahvisti yhtiökokous keskiviikkona 8. toukokuuta. Osinko on nostettavissa 21:nä toukokuuta.
   Atria saa Ruotsin tuottajajärjestön LRF:n kanssa käymänsä neuvottelut liiketoiminnan kasvattamiseksi Ruotsissa päätökseen tulevan kesäkuun alkuun mennessä, kerrotaan yhtiön keskiviikkoisessa tiedotteessa.
   LRF on suuri liha-alan tekijä Ruotsissa ja on ilmoittanut haluavansa tervehdyttää ruotsalaista liha-alaa. Se on tappiollisen Spiran pääomistaja ja omistaa lisäksi reippaasti saneerattua Somfoodia ja pörssiyhtiö Sardus AB:tä.
   Atria jatkaa muitakin mahdollisuuksia hakea kasvua ruotsalaisilla liha-alan markkinoilla.
   Ensimmäinen vuosineljännes 2002 meni Atrialta paremmin kuin viime vuoden vastaava aika, vaikka BSE-kustannukset ovat toimitusjohtaja Seppo Paatelaisen mukaan merkittävät, vuositasolla yli viisi miljoonaa euroa.
   Liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 7,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta 151,4 miljoonaan euroon. Tulokseksi ennen veroja jäi 2,2 ME, 1,4 ME edellisvuonna.
   Suurin määrällinen myynnin kasvu oli alkuvuodesta kuluttajapakatun lihan myynnissä, sillä kauppa on laajasti luopunut omista ostoista.
   Atrian tytäryritys Liha ja Säilyke Oy Forssassa aikoo laajentaa. Neuvotteluja käydään kaupungin kanssa maa-aluista.
   Yhtiökokouksessa valittiin uusia nimiä hallintoneuvostoon: Kari Köpman, Markku Laitinen, Timo Tuhkasaari, Juhani Herrala, Antti Liedes, Esa Kaarto ja Henrik Holm.

Miten Baltian EU-jäsenyys heijastuu Suomeen?
PTT setvi vaikutuksia elintarvikealaan
MPellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT tekee Elintarviketeollisuudelle selvitystä Baltian EU-jäsenyyden vaikutuksista elintarvikealaan Suomessa. Tutkimus valmistuu toukokuussa 2002.
   PTT:n tutkimusjohtaja Panu Kallio kertoi tutkimuksesta Elintarvike-päivässä Helsingissä 7. toukokuuta. Kallion mukaan (ETL:n verkkosivut www.etl.fi) yritysjohtajat pitävät Baltian EU-jäsenyyttä myönteisenä haasteena ja sen hyötyjä suurempina kuin uhkia.
   Kallion mukaan kilpailu Baltian markkinoilla kiristyy niiden liityttyä EU:iin, ja sen tuntenevat aikanaan myös Baltiassa jo toimivat suomalaisyritykset. Toisaalta monikansalliset elintarvikealan yritykset saattavat Baltian kautta suunnata vielä pohjoisemmaksi ostokykyisille markkinoille.

EU tulee Farmariin omalla osastolla
EU:n komission maatalousosasto on 200 neliön näyttelyosastolla mukana Hämeenlinnan Farmari-näyttelyssä 1.-4. elokuuta.
   Tämä on ensimmäinen kerta kun EU on pohjoismaisessa näyttelyssä.
   Lisää Maatilan Pellervon uutissivulla.
   Seuraavat Farmari-maatalousnäyttelyt ovat Oulussa 2003 ja Mikkelissä 2004.

Pellervo näyttelyissä
Pellervo-Seuran julkaisuja ja hankkeita esitellään nyt useammissa yleisötapahtumissa kuin aikaisemmin.
   Vuoden 2002 näyttelyissä Pellervo esiintyy seuraavasti:
5.–7.7.OKRA-näyttely, Oripään lentokenttä
1.–4.8. FARMARI-näyttely, Hämeenlinna (= kesän päänäyttely)
   Pellervolla kaksi osastoa: toinen sisällä ja toinen ulkona
16.–19.10. FARMA Konemessut, Artukaisten messukeskus, Turku
30.10.–1.11. KONE-FORUM (K-Maatalous ja Agrimarket-ketju yhdessä), Tampere
15.–17.11. KÄDEN TAIDOT, Pirkkahalli, Tampere (Kodin Pellervo)

Vuoden Tähtituotteita
Valion laktoositon kevytmaitojuoma voitti juomien sarjan Vuoden Suomalainen Elintarvike - Vuoden 2002 Tähtituote -kilpailussa, jonka järjestää Elintarviketeollisuusliitto.
   HK Ruokatalon Ultrakevyt meetwursti palkittiin kunniamaininnalla. 
   Valio laski laktoosittoman kevytmaitojuoman myyntiin viime syksynä. Se on ylittänyt kymmenkertaisesti myyntitavoitteen. Valiosta kerrotaan, että seuraavaksi laktoosittomien sarjaan on tulossa rasvaton maitojuoma, piimä ja ruoanvalmistuskermoja noin vuoden sisällä.

Atria hakee
huikeaa grillaamiseen liittyvää sanontaa eli slogania kotisivujensa kilpailussa. Osoitteessa www.atria.fi/kylatie on toinenkin kesään liittyvä kilpailu sekä grilli- ja kesäruokien suosituksia. Mukavasti ideoitu sivu.

Yhtä & toista
- Kodin Pellervon toukokuun lehti (kuva) ilmestyy ensi viikon torstaina 16.5. Lehden teemana on kodin juhlat. Odotettavissa on upeita ruoka- ja kattausohjeita kevään ja kesän perhejuhliin.
   Minkälaisia ovat naiset yrittäjinä? Kesämökkikauden kynnyksellä mietitään viisaita mökkitapoja. Tavataan ihmiset, jotka asuvat oman pellon savesta tehdyssä talossa. Eikä unohdeta tärkeää kesäpihaa kukkineen.
   Monen muun lukunautinnon aluksi kirjailija Torsti Lehtinen pohdiskelee Vanhan Testamentin huumoria.

 

Viikko-Pellervon alkuun