27. | 5. | 2005  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi


Tradekan ja Wihurin vähittäiskauppa yhteen
Tradeka-yhtymän vähittäiskauppayhtiö Tradeka Oy ja Wihuri-konsernin Ruokamarkkinat Oy:n vähittäiskauppaketjut yhdistävät liiketoimintansa.
   Kokoonpanosta tulee kolmas merkittävä valtakunnallinen toimija noin 14 prosentin markkinaosuudella sekä lähikaupan markkinajohtaja.
   Yhteenliittymällä on 750 myymälää ja 6 900 työntekijää. Vuoden 2004 yhteenlaskettu liikevaihto oli reilut 1,3 miljardia euroa.
   Tradekan Siwa-lähimyymälät, Valintatalo-supermarketit ja Euromarket-hypermarketit sekä Wihurin Ruokavarasto-lähimyymälät, Sesto-supermarketit ja Etujätti-suurmyymälät yhdistetään samaan yhtiöön, jonka nimeksi tulee Tradeka Oy. Järjestelyn toteuttaminen edellyttää kilpailuviraston hyväksynnän.
   Toimintojen yhdistämisvaiheessa Osuuskunta Tradeka-yhtymä omistaa yhtiöstä 51 prosenttia. Wihurin sekä pääomasijoitusyhtiö Industri Kapitalin omistusosuudet ovat alkuvaiheessa 16 ja 32 prosenttia. Industri Kapitalilla on oikeus lisätä omistuksensa myöhemmin 67 prosenttiin. Toimiva johto tulee omistajaksi uuteen yhtiöön vajaan yhden prosentin osuudella.
   ”Voimavarojen ja osaamisen yhdistäminen varmistaa suuremmat volyymit ja lisää tehokkuutta. Kanta-asiakkaiden ja jäsenten palvelut paranevat uusien YkkösBonus-ostopaikkojen myötä etenkin pääkaupunkiseudulla”, toteaa Tradeka-yhtymän toimitusjohtaja Antti Remes.
   Henkilöstö siirtyy uuden yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Tradeka Oy:n nykyinen toimitusjohtaja KTM Markku Uitto tulee uuden kokonaisuuden toimitusjohtajaksi.

Pellervon ansiomitaleita ja -merkkejä
Coop Finlandin jäsenyrityksille
Pellervo-Seura myöntää Coop Finland ry:n jäsenyrityksille Pellervon ansiomitaleita ja -merkkejä jäsenhintaan. Jäsenyritykset voivat anoa mitaleita ja merkkejä Pellervolta.
   Lisätietoa ansiomitaleista ja -merkeistä.

Metsäliitolle uusi tiedotuspäällikkö
Metsäliiton uudeksi viestintäjohtajaksi on nimitetty CCJ, MTI Lauri Peltola (42) 6.6.2005 lähtien. Peltola siirtyy tehtävään Nokia Oyj:stä, jossa hän on toiminut mediasuhdejohtajana. Aiemmin Peltola on työskennellyt mm. Nordean viestintäjohtajana ja MTV3:n taloustoimittajana.
  
Vuodesta 1995 näistä toimista vastannut Pekka Kivelä (57) keskittyy vastaisuudessa johtamaan yhteiskuntasuhteita. Kivelä ja Peltola raportoivat suoraan toimitusjohtaja Kari Jordanille.
   Nimitykset liittyvät
Metsäliitto Osuuskunnan päätökseen vahvistaa yhtymän viestintä- ja yhteiskuntasuhdetoimintoja.

Arvonimiä
Tasavallan presidentti on myöntänyt 20.5.2005 käräjätuomari, varatuomari Markku Pohjolalle laamannin arvonimen. Markku Pohjola on Osuuskunta Tradeka-yhtymän hallintoneuvoston puheenjohtaja ja Osuustoiminnan neuvottelukunnan jäsen.
   Kauppaneuvoksen arvonimen ovat saaneet mm. Osuuskauppa Maakunnan toimitusjohtaja Esko Hakala ja Hämeenlinnan Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jorma Ijäs.

Atria järjestelee siipikarjapuolta
Atria Yhtymä Oyj tehostaa siipikarjaliiketoimintaansa.
   Yhtiö siirtäa broileri- ja kalkkuna-alkutuotannon Atrian siipikarjateollisuuteen kiinteistöineen ja henkilöstöineen.
   A-Tuottajat Oy on harjoittanut siipikarjan alkutuotantoa Itikka osuuskunnan ja Osuuskunta Pohjanmaan Lihan omistamissa nuorikkokasvattamoissa ja hautomoissa. Järjestelyssä kiinteistöt siirtyvät Atria Yhtymä Oyj:n omistukseen. Henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä Atrian tytäryhtiön Atria-Chick Oy:n palvelukseen. Järjestely koskee noin 15 henkilöä.

Samuli Skurnik väitteli talousmallin murroksesta
Skurnikin väitöskirja nyt myynnissä

Väittelijä Samuli Skurnik, custos  Risto Tainio ja vastaväittäjä Janne Tienari.
Kuva Sami Karhu
Pellervo-Seuran entisen toimitusjohtajan Samuli Skurnikin väitöskirjaa Suomalaisen talousmallin murros Suljetusta säätelytaloudesta kaksinapaiseen globaalitalouteen saa nyt Tammelta. Siitä on myös Pellervon jäsenetutarjous.
   Valtiotieteen lisensiaatti Skurnikin väitöstilaisuus oli 19. toukokuuta Helsingin Kauppakorkeakoulussa.
   Skurnikin mukaan osuustoiminnalle on Suomen uuden talousmallin myötä syntynyt uusi sosiaalinen tilaus ja kehitysmahdollisuus. Väitöskirja kertoo, millainen tämä talousmalli on, mikä on osuustoiminnan uusi rooli siinä ja miten sen voisi toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti.
   Ensi kertaa julkisuudessa kirja valottaa myös sisäpiirin tietoa murrosprosessin tapahtumista ja ihmisistä.
   Kirja ja tilaustiedot >>

Atria laajentaa logistiikkakeskustaan
Vahva myynnin lisäys panee Atria Yhtymä Oyj:n laajentamaan logistiikkakeskustaan Nurmossa. 37 miljoonan euron investointia tietävä laajennus otetaan käyttöön keväällä 2007.
   Laajennus käsittää uutta tilaa 11.000 neliömetriä, 94.000 kuutiometriä. Samalla se lähes kaksinkertaistaa nykyisen kapasiteetin.
   Nurmon lähettämöstä toimitetaan tuotteita päivittäin noin puoli miljoonaa kiloa. Kasvun lisäksi vaatimuksia kasvattaa kaupan ja suurtalouden asiakkaiden tarve yhä yksilöllisemmistä ja yhä tihenevistä toimituksista.
   Atria on luvannut kertoa ennen kesälomakautta mahdollisesta etenemisestään Venäjällä. Aikomuksena on saada asema Venäjän läntisessä osassa olevilla lihavalmistemarkkinoilla.

ABC-asemille Veikkauksen rahapelejä 
ABC-liikennemyymälöihin tulee Veikkauksen rahapelejä.
   Kumppanuussopimuksella haetaan hyötyjä molempien osapuolten liiketoiminnalle. Yhtenä tavoitteista on löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvupotentiaalia. Lisäksi markkinointitoimenpiteitä toteutetaan yhteistuumin.
   S-ryhmään avataan tämän vuoden aikana toistakymmentä uutta ABC-liikennemyymälää. Tämän vuoden loppuun mennessä ABC-liikennemyymälöitä tulee olemaan yli 70 ja ABC-automaatteja noin 180.

Grillikausi tärkeä lihayrityksille
Portin saneeraus edennyt suunnitellusti
Järvi-Suomen Portin toteutuneet kustannussäästöt olivat noin 2,5 miljoonaa euroa vuoden 2005 neljän ensimmäisen kuukauden aikana.
   Liikevaihto ei ole toimitusjohtaja Kari Tillasen mukaan täysin vastannut odotuksia ja tuloskehitys jäi jälkeen tavoitteista. Suunnan tuloksen parantamiseksi Tillanen sanoo kuitenkin olevan selkeästi oikea.
  Toiminnan keskittämisellä on Tillasen mukaan saatu suunnitellut säästöt aikaan. Huhti-toukokuun vaihteessa käynnistyi Lappeenrannan teurastamon yhteydessä teurastuksen ja leikkuun sivutuotteiden käsittelyyn erikoistunut tuorerehulaitos. Aiemmin Lappeenrannan rehuraaka-aine käsiteltiin Mikkelissä. 
   Kuluttajapakattujen grillilihojen valmistus käynnistyi Mikkelissä huhti-toukokuun vaihteessa. Ne tehtiin ennen Kouvolassa. Tämä sekä kesäsesongin alku grillimakkaroiden valmistuksessa ovat lisänneet Mikkelin tehtaan kesätyöntekijöiden määrää 60-70 henkilöllä.
   Lihanleikkaamoita koskeva Portin tuottavuuden parannusohjelma tähtää noin 30 % tuottavuuden paranemiseen lihan leikkuussa jo tämän kesän aikana.
   Järvi-Suomen Portin yrityssaneerausmenettely ja saneerausohjelman laadinta etenevät ennalta asetettujen suunnitelmien mukaisesti, yrityksestä kerrotaan. Selvittäjähallinto on arvioituttanut Portin omistamat kiinteistöt sekä muun varallisuuden siten, että tasetta koskevat järjestelyt ja niihin liittyvät neuvottelut päärahoittajien ja intressitahojen kanssa ovat käynnissä.

Vastaa Iso Kalenteri -kyselyyn!
Maatilan Pellervo uusi kotisivut
Maatilan Pellervon uudet kotisivut otettiin käyttöön viikolla 18.
   Uusi sivusto on aiempaa monipuolisempi. Se muun muassa sisältää sivustojen sisäisen aihehaku-toiminnon ja esittää aina uusimman lehden heti aloitussivulla. Koska hakua ei voida tässä tapauksessa serveripalvelun vuoksi tehdä tietokannoista, se ei toimi yhtä rivakasti kuin jokin hakupalvelu, Google tai muu.
   Maatilan Pellervo selvittää kotisivuillaan verkkokyselyllä selaajien näkemyksiä lehdestä ja sen tilaukseen liittyvästä Isosta Kalenterista sekä muista lehden aihepiirin asioista. Ensimmäisenä kysytään Ison Kalenterin vihreiden sivujen käyttöä.
   Sivuilla voi myös äänestää aina tuoreimman numeron suosituinta ja vähiten suosittua artikkelia kuten painetussa lehdessä Tätä mieltä -kupongilla.
   Sivu-uudistus jatkuu. Jo vuoden alusta osa maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken tuottamista raaka-aineiden hintatiedoista Maatilan Pellervon sivuilla on muuttunut pdf-muotoon. Ne ovat entisiä jpg-kuvia terävämpiä ja suurennettavissa Acrobat Reader -ohjelmassa, jota niiden katsominen edellyttää. Ohjelma on ilmainen. Ne myös tulostuvat hyvälaatuisina. Hintatietoja pääsee katsomaan tuoreimmassa painetussa lehdessä olevilla käyttäjätunnuksilla.

Vilkaise myös tuoreimmat nimitykset linkistä yllä!

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset