11. | 6. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Hannu Anttila M-realin toimitusjohtajaksi

Hannu Anttila

M-realin tulevaksi toimitusjohtajaksi on nimitetty ekonomi Hannu Anttila. Anttila on Metsäliitto-Yhtymän finanssijohtaja vuodesta 2003 lähtien.
   Anttilan toimitusjohtajuus alkaa vuoden 2005 alussa, mutta jo heinäkuussa 2004 hän aloittaa varatoimitusjohtajana ja operatiivisena varatoimitusjohtajana lokakuussa.
   Kun Metsäliiton tulevaksi pääjohtajaksi nimitetylle Kari Jordanille Metsäliitto-Yhtymä on uudempi tuttavuus, Hannu Anttila sen sijaan tuntee talon perin pohjin. 1990-luvun alkupuolella hän oli Metsä-Serlan (nykyisin M-real) talousjohtaja, vuosikymmenen lopulla Metsä-Botnian varatoimitusjohtaja ja 2000-luvun alulla Metsä Tissuen toimitusjohtaja.
  
Nykyinen toimitusjohtaja Jouko M. Jaakkola jää eläkkeelle vuoden 2005 alussa täytettyään hänen eläkeiäkseen sovitut 60 vuotta.

Alkuvuosi 2004 näyttää tulosparannusta 
Järvi-Suomen Portin järjestely-
vaihtoehdot selville loppukesäksi

Päätöksentekoon Järvi-Suomen Portti Osuuskunnan järjestelyistä päästäneen jo loppukesästä 2004, kertoi osuuskunnan toimitusjohtaja Veikko Hämäläinen edustajiston kokouksessa Korialla torstaina.
   Selvitykset Järvi-Suomen Portin teollisen toiminnan yhtiöittämiseksi ovat jo meneillään, mutta Hämäläisen mukaan kaikki vaihtoehdot ovat tarkasteltavina.
   Yrityksen tämän vuoden tammi-huhtikuu on ollut myynnillisesti selvästi vuoden 2003 vastaavaa ajanjaksoa parempi. Hämäläisen mukaan vuoden ensimmäinen kolmanneksen tulos on 1,8 miljoonaa euroa edellisvuotista parempi.
   Vuoden 2003 alussa Järvi-Suomen Portin toiminnot olivat siirtymässä Mikkelistä uuteen Tikkalan toimipisteeseen.
   Portin hallintoneuvostoon valittiin 18 edustajaa. Edellisessä hallintoneuvostossa oli 24 jäsentä. Valituiksi tulivat Antero Jaatinen Toivakasta, Jorma Seppälä Kannonkoskelta, Hannu Vuoriniemi Keuruulta, Pekka Harju ja Pekka Parkkinen Mikkelistä, Risto Salminen Pertunmaalta, Väinö Viljakainen Pieksänmaalta, Aarno Kontinen Puumalasta, Pekka Partanen Kiteeltä, Jouko Lukkarinen Rantasalmelta, Ilpo Kiema Savonlinnasta, Timo Kallio Virolahdelta, Ville Savelainen Iitistä, Kai Siekkeli Valkealasta, Arja Berg Uukuniemeltä, Aarto Kosunen Rautjärveltä, Paavo Lapatto Savitaipaleelta ja Matti Turunen Lappeenrannasta.

Uitto Tradekan toimitusjohtajaksi
Tradeka Oy:n ja Ketjuetu Oy:n uutena toimitusjohtajana aloittaa 1. syyskuuta 2004 KTM Markku Uitto. Uitto on nykyinen varatoimitusjohtaja. Nykyinen toimitusjohtaja Aarno Mäntynen jää eläkkeelle lokakuussa täytettyään 60 vuotta.

Suorakylvöstä uusi opas
Suorakylvöala kasvaa vauhdilla ja on nyt kevätkylvöjen jälkeen noin 150 000 hehtaaria. Asiasta kysellään herkeämättä tietoja tutkijoilta. Niinpä asiaa selvittävän tutkimuksen ollessa vielä kesken julkaisivat ProAgria Maaseutukeskusten Liitto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Suorakylvöoppaan.
   Innostus suorakylvöä kohtaan ei ole ihme: jos se onnistuu hyvin, siinä säästyy työtä ja kuluja, ympäristökin hyötyy.
   Tutkijat kokosivat oppaaseen tähänastisen tutkimustiedon suorakylvöstä ja esittelevät viljelijöitä kiinnostaneita laskelmia. Ja korostavat, että suorakylvö on erilaista ajattelutapaa vaativa menetelmä.
   Menetelmä heijastunee myös lannankäsittelyyn. Lietelannan käsittelystä tuotantotiloilla on aluillaan tutkimus, josta saadaan tuloksia parissa vuodessa.

Jarmo Juga ICAR-järjestön presidentiksi
Suomalainen on valittu ensimmäisen kerran Kansainvälinen tuotosseurannan järjestön ICARin presidentiksi. Tehtävään valittiin ProAgria Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan toimitusjohtajaksi nimitetty MTT Jarmo Juga.
   Juga on jo ollut tätä ennen ICARin varapuheenjohtaja. Presidentiksi valintansa jälkeen Juga luopui Interbullin alakomitean hallituksen jäsenyydestä. Hänen seuraajakseen tuli tanskalainen Gert Pedersen Amand.
   ICAR edistää ja kehittää tuotantoeläinten seurantaa ja sellaisten ominaisuuksien arviointia, joilla on taloudellista merkitystä ja joita voidaan mitata.

Metsäliitto yritysostolla kehittämään 
Venäjän metsäteollisuutta
Metsäliitto-Yhtymä on sisällä Venäjän metsäteollisuuden kehittämisessä sen tytäryhtiön Thomeston ostettua 44 prosenttia Vologdan alueella toimivasta puunhankintayhtiöstä. Metsäliitto nimeää kaksi venäläisyrityksen hallituksen viidestä jäsenestä.
   Kaupan kohde on Vologodskie Lesopromyshlenniki. Sen omistajat sijoittavat rahaa ja osallistuvat Metsäliiton vuonna 2002 alueella perustamaan Suda Wood -yhtiön toimintaan. Suda Wood hakee Vologdan seudulta alueita, joille voisi rakentaa metsäteollisuutta. Ensimmäinen hanke on saha, joka on tarkoitus perustaa Suda-nimiseen kylään. Vologda sijaitsee reilut parisataa kilometriä Pietarista itään.
   Vologodskie Lesopromyshlenniki on holdingyritys, joka hankkii puutavaraa 1,5 miljoonaa kuutiometriä tytäryhtiöiltään. Suomeen se on tuonut puutavaraa viime vuosina noin 600 000 kuutiometriä vuodessa. Osan puusta yritys jalostaa Vologdassa, osan se myy venäläisille asiakkaille. Yritys työllistää noin 3000 henkeä.

Tammi-huhtikuun tulos viimevuotista pienempi
Valion vahvin kasvu ulkomailta
Valion jäätelöiden ja lastenruokien tammi-huhtikuun kotimaan myyntiluvut jäivät  pienemmiksi kuin viime vuoden ensimmäisellä kolmanneksella, ilmenee Valion tuloskatsauksesta.
   Kummankin liiketoiminnan myymisestä ulkomaisille ostajille Valio on tehnyt aiesopimuksen. Kaupat parantavat tulostiedotteen mukaan konsernin tulosta.
   Kasvu kotimaan toiminnoissa oli merkittävintä juustojen ja raaka-aineeksi käytettävän maidon myynnissä. Kotimaan liikevaihto kasvoi kolme prosenttia tammi-huhtikuussa. Maidon hankintaosuus nousi 82 prosenttiin. 
   Valion vienti Suomesta kasvoi kahdeksan prosenttia. Eniten vientimääriä nostivat jauheet ja ravintorasvat.
   Liikevaihtoa Valio-konsernille kertyi 533 miljoonaa euroa tammi-huhtikuussa. Siinä oli kasvua neljä prosenttia. Kotimaan liikevaihdon kasvu oli kolme prosenttia, ulkomaantoiminnot kasvoivat kuusi prosenttia. Liikevoitto jäi 18 miljoonaa euroa (viime vuonna 20 miljoonaa euroa) ja tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja (19 miljoonaa euroa viime vuonna).
   Meneillään olevat investoinnit näkyvät Valion omavaraisuuden määrässä, mutta omavaraisuusaste on silti 40 prosenttia.
   Toimitusjohtaja Harry Salonahon mukaan koko vuoden tulosodotuksiin vientihintojen mahdollinen lasku sekä EU:n laajentumisen vaikutukset.
   Henkilökuntaa on tullut vuoden aikana 135 lisää.

POP-ryhmä uusi verkkopalvelut
Paikallisosuuspankit verkossa osoitteessa www.paikallisosuuspankit.fi avautuvat nyt uusin ilmein ja keskitetyin palveluin.
   Kaikki pankkipalvelut, rahoitusalan uutiset sekä yleisluontoiset uutissivut tai harrastuskerhot voi avata suoraan pääsivulta. Myös säätilaa voi tarkastella vaivattomasti rekisteröitymättä mihinkään eri palveluun.
   Asiakas saa palvelut auki yksillä ja samoilla
internetpankkitunnuksilla, joten erillisiä verkkoasiakaspalvelun tunnuksia ei tarvita. Sivuilla voi myös seurata paikallisosuuspankin Visa-kortin tapahtumia, mikä on uutta entisiin verkkosivuihin verrattuna.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset