text2.gif (876 bytes)  16 | 08 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Atrian ote Ruotsin liha-
markkinoilla vahvistuu
Atrian liiketoiminnasta tulee pian Suomesta enää noin 60 prosenttia. Ruotsin kilpailuvirasto on nimittäin hyväksynyt yrityskaupan, jossa Atrialle kuuluva Lithells Produktion Ab ostaa Samfood & Co AB:n ja Spira Ready Meal AB:n liiketoiminnat. Liiketoiminnot siirtyvät Atrialle syyskuun 2002 alusta lähtien. 
   Lithells Produktion AB:stä tulee jatkossa Samfood AB. Lithellsin toimitusjohtaja Ruotsissa on Matti Karppinen.
   Kesäkuun lopulla osapuolten vahvistettua kaupan LRF:n toimitusjohtaja Leif Zetterberg luonnehti, että Samfood saa Atriasta kauaskatseisen ja kilpailukykyisen omistajan, mikä on hyväksi sekä Ruotsin liha- ja leikkemarkkinoille että ruotsalaisille talonpojille.

Baltia vauhdissa, Spira-selvitys valmis syksyllä 
HK Ruokatalon uusi työkulttuuri puree
HK Ruokatalon alkuvuosi osoittaa selvää tulosparannusta viime vuoden alkuun verrattuna. Vauhdikkainta eteneminen on ollut Baltiassa sekä Talleggin että Rakveren yksiköissä. Kulutuksen kasvu on ollut Baltiassa vahvempaa kuin Suomessa, vaikka grillikausi meilläkin on ollut HK:n tuotteille myönteistä.
   Heinä- ja elokuu näyttävät menevät niin ikään tavoitteiden mukaisesti.
   Toimitusjohtaja Simo Palokangas kertoo, että myös sijoittajien kiinnostus yritystä kohtaan on heräämässä.
   HK Ruokatalolla on nyt johtavat tuotemerkit sekä Baltiassa että Suomessa. Viime vuonna HK osti Helanderin Teurastamon ja tänä vuonna Koiviston Teurastamosta Mellilässä on tehty esisopimus. Omistus siirtyy kunhan Koiviston Teurastamon kuljetustoiminta on järjestelty uudelleen. LRF:n kanssa käytäviin neuvotteluihin Spiran ja HK:n siipikarja-alan yhteistyöedellytyksiin tulee vastaus syksyyn mennessä.
  Palokangas sanoo työkulttuurin muutoksen yrityksessä näkyvän kaikilla toimialueilla. Asiakastyytyväisyys on lisääntynyt.
  Osavuosikatsauksessa tammi-kesäkuulta todetaan HK Ruokatalon liikevaihdon kasvaneen 11 prosenttia 306,9 miljoonaan euroon. Tulos ennen satunnaisia eriä nousi 6,4 miljoonasta eurosta 10,1 M€:oon. Putsattua tulosta jäi 7,2 miljoonaa euroa viime vuoden ensimmäisen puoliskon 4,8 M€:n sijasta.
   Tavoitteitakin on toki saavuttamatta: oman pääoman tuotto jäi 11,3 prosenttiin kun tavoite on 13 prosenttia. Omavaraisuus 40 prosenttiin asti on saavutettu, tosin kesäkuu tipautti sen nyt himpun alle sen.
   Henkilökuntaa HK Ruokatalossa oli kesäkuun lopulla 4924. Suurin lisääjä viime vuoden 3781:stä työntekijästä selittyy Talleggin ostolla, mutta myös tytäryhtiö Broilertalo on lisännyt voimakkaasti väkeä.
   HK Ruokatalon osuus kotimaisen sianlihan hankinnasta on 34, siipikarjanlihan 50 ja naudanlihan 15 prosenttia. Raaka-aineryhmän johtaja Raimo Laine kertoo, että kotimaisen lihan riittävyys ja kilpailukyky edellyttävät pitkällä tähtäimellä sekä lihantuotannon että tuotantorakenteen kehittämistä. HK etenee tällä sektorilla Hyvät tuulet -projektillaan.
   Palokangas huomauttaa kotimaisen raaka-aineen saannin olevan sekä yrityksen että sen omistajien edun, sillä suomalainen kuluttaja arvostaa lihan kotimaisuutta.
   Saksalainen kauppaketju Lidl aloittaa Suomessa todennäköisesti syys-lokakuussa. Palokangas sanoo HK Ruokatalon olevan mukana tekemässä tarjouksia ketjulle ja kohtelevan Lidliä kuten muitakin asiakkaita antamatta mitään etua ulkomaisuudelle - mieluummin päin vastoin. Lidlin riskejä on Palokankaan mielestä se, että se laskee hintamielikuvaa.
   Atria Oyj julkistaa osavuosikatsauksensa tammi-kesäkuulta maanantaina 19. elokuuta.-MN

Voitto kasvoi, elintarvikemyynti vaisua alkukesällä
Paperi painaa Raision tulosta
Raisio Yhtymän voitto ennen veroja oli 9,3 miljoonaa euroa tammi-kesäkuussa kun tulos viime vuoden ensimmäisen puoliskon aikana osoitti tappiota 2,4 miljoonaa euroa.
   Pääjohtaja Rabbe Klemets toteaa myyntirivin kehityksen olleen pettymys, sillä konsernin liikevaihto lähes polki paikallaan noin 400 miljoonassa eurossa. Raisio Chemicalsin toimitukset vähenivät menekin paperiteollisuudelle supistuttua. Alkukesästä myös elintarvikkeiden ja rehujen myynti väheni. Ja RavintoRaisio on Klemetsin mukaan yhtymän kassavirtageneraattori.
   Klemetsin mukaan Raisio Chemicalsin myyntiennustetta loppuvuodeksi lasketaan alkuperäisestä, sillä paperiteollisuudelle ei ole esitetty parantuneita näkymiä. Chemicalsin organisaation sopeuttaminen tilanteeseen jatkuu.
   Konsernin vuoden 2002 tuloksen ennen veroja arvioidaan asettuvan vuoden 2001 tuloksen tasolle.
   Omavaraisuuttaan Raisio Yhtymä paransi 39,6 prosenttiin. Loppuvuonna se taas painunee Latexia-yrityskaupan vuoksi. Toisaalta Latexian odotetaan nostavan Raisio Chemicalsin liikevaihtoa. Latexian haltuunotto sitonee voimavaroja aina ensi kevääseen asti.
   Raisiolla on meneillään useita tervehdyttämishankkeita, niiden vaikutus tulee näkyviin vähitellen eri aikoina. Nyt ravintosektorin vahva saneeraus ja paperin kysynnän heikkeneminen ajoittuivat yksiin. RavintoRaisiota yhtiöitetään omaksi alakonsernikseen.
   RavintoRaisio -yksikössä Carlshamnin Mejerin margariinintuotanto keskitetään Suomeen ja Puolaan. Suomessa tehdään margariinia Ruotsin markkinoille Karlshamn-brandilla. Jäätelön valmistuksen jatkamisesta ei ole vielä päätöstä.
   Terveysvaikutteisiin ravinnon ainesosiin keskitetyn Raisio Life Sciensin liikevaihto kasvoi viidenneksen, mutta liiketulos jäi tappiolle. Pääjohtaja Klemets sanoo myyntilupien saamisen EU:ssa olevan nihkeää normaaleista levitteistä poikkeaville tuotteille, ja myyntilupien pitkittyminen on estänyt stanoliesteritoimituksia.

Agrimarket-viljakauppa
Hankkija-Maatalous avasi viljakaupan osion sähköisessä verkkopalvelussaan www.agrimarket.fi. Viljat saataneen puiduksi koko maassa elokuun loppuun mennessä, joten nettiviljakaupan palvelu kohdistettiin erityisen otolliseen hetkeen.
   Viljatilan Etusopimuksen tehneet viljantuottajat voivat saada viljaerien esinäytteistä reaaliaikaiset analyysit Internetissä, kerrotaan Maatilan Pellervon uutissivulla.

Osuustoiminnalle oppimiskeskus verkkoon
Kansainvälinen osuustoimintajärjestö ICA mielii yleismaailmallista osuustoiminnan oppimiskeskusta Internetiin. Asialla on ollut erityinen HRD-komitea (HRD = Human Resource Development). Meneillään on osuustoiminnallisen oppimiskeskuksen CLC:n (Co-operative Learning Centre) luominen.

Osuustoimintaa Liiketaloudellisessa Aikakauskirjassa
Liiketaloudellinen aikakauskirja 1/2002 sisältää Pellervo-Seuran toimitusjohtajan Samuli Skurnikin johdantokirjoituksen, jossa hän keskittyy pohtimaan muun muassa osuustoiminnallisen yrittäjyyden ideaa sekä osuustoiminnan nykyistä roolia yrityksen liiketoiminnassa. Julkaisu on englanninkielinen. Julkaisemme kirjoituksen .pdf-tallenteena, joka on luettavissa ilmaisella Acrobat Reader -ohjelmalla.
   Kirjoitus sisältää myös osuustoiminnasta kertovia taulukoita ja kuvioita.

Www.pellervo.fi 
Pellervon kotisivu Internetissä on avautunut tähän asti myös osoitteella www.pellervo.fi/kotisivu.htm, nyt osoite on pelkästään www.pellervo.fi, haluttaessa se voidaan täydentää www.pellervo.fi/index.html, mutta loppuosaa varsinaisen osoitteen perään selaimet eivät yleensä vaadi.

Nimityksiä 
-
Finnpig Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty Per-Gustav Lindh. Entinen Pohjanmaan Lihan toimitusjohtaja ja nykyisin A-Tuottajat Oy:n sikalinjan johtaja aloittaa Finnpigin johdossa 1. syyskuuta.

 

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset