aniweek.gif (7039 bytes)17.11.2000

 

Osuuspankkien jäsenedut
Pellervon artikkelitarjonnassa

Pellervon julkaisuvapaiden artikkelien sarjassa on ilmestynyt yhteenveto osuuspankkien jäseneduista. Jäsenyys on tärkeää osuuspankeille, jotka monenlaisia sekä aivan paikallisia pankin sijaintipaikan tuntumassa hyödynnettäviä että valtakunnallisia etuja jäsenilleen.
   Jäsenyys on viime vuosina tullut entistä arvostetummaksi ja jäsenyysluvut kasvavat. Jäsenillä on muihin asiakkaisiin nähden maksuttomia palveluita ja uusia kehitetään. Omistajuus antaa myös mahdollisuuden osallistua pankin asioista päättämiseen.
   Muita Pellervon artikkelien aiheita ovat olleet keskinäisyys ja suomalaisen osuustoimintaliikkeen tavoitteenasettelu ja osuustoiminnan historia.

Iso Kalenteri pian tilaajilla
pik01_mini.jpg (29055 bytes)Pellervon Iso Kalenteri 2001 postitetaan Pellervon tilaajille viikon 47 alussa. 154-sivuinen kalenteri on taas varsinainen kodin tapahtumien ja muistiinpanojen pesä.
   Laajat muistiinpanomahdollisuudet, uusitut lohkokirjanpitosivut ja asiantuntija-artikkelit laajentavat kalenterin käyttöalueen perheen pöytäkalenterista ammattikalenteriksi. Runsaat kasvinviljely-, karja- ja metsäsivut on tehty huippuasiantuntijoiden avustuksella.
   Mitä tapahtuu kun EU laajenee, lehmä sairastuu tai omistaja vaihtuu metsätilalla? Vastauksia löydät Isosta Kalenterista 2001.

Osuuskuntalaki eduskuntaan
kevättalvella 2001

Osuuskuntalakiuudistus ehtinee hallitukselta eduskunnan käsittelyyn oikeusministeriöstä saatujen tietojen mukaan kevättalvella 2001, mahdollisesti maalikuussa.
   Aiemmin arvioitiin lain tulevan voimaan heinäkuussa 2001 kun sen oletettiin ehtivän eduskunnan käsiteltäväksi tämän vuoden puolella. Lain on mahdollista ehtiä voimaan vuoden 2001 aikana, jos eduskunta saa sen ensi kevättalvella. Vuonna 2001 osuuskuntalaki Suomessa täyttää sata vuotta.
   Yksi osuuskuntalain uudistamisen puhutuimmista aiheista on osuuskunnan perustamiseen tarvittava jäsenmäärä, joka ilmeisesti tulee kolme jäsentä. Oikeusministeriön tietojen mukaan myös aatteelliset osuuskunnat tullevat mahdollisiksi.
   Lakiuudistuksesta voi lukea oikeusministeriön verkkosivulta ja eri tahojen siitä antamasta lausunnosta Pellervon kotisivulta.

Kultamuna 2000+ puree
Munakunnan Kultamuna 2000 + -toiminta on nostanut erikoismunien myyntiä 25 prosenttia puolessa vuodessa. Toimitusjohtaja Jan Lähteen mukaan verkkosivuilla kävijöiden määrä on kaksinkertaistunut, Kultamunien tuottajat voidaan jäljittää, ja kuluttajat ovat kiinnostuneet kananmunien alkuperästä ja tuotantotavasta.
   Munakunta nosti kananmunien tilityshintoja 20 penniä kilolta marraskuun 20. päivästä lähtien. Tuottajahinta kilolta keskikokoisessa kanalassa nousi viiteen markkaan.

Omistajaohjauksesta julkaisu englanniksi
Pellervossa työskennelleen omistajaohjaustyöryhmän työn tuloksena on ilmestynyt Corpore governance and management control in cooperatives -niminen englanninkielinen julkaisu. Julkaisu on luettavissa .pdf-muodossa.
   Julkaisu sisältää työryhmän näkemyksien lisäks mm. Englannissa ja Ranskassa tehtyjen raporttien olennaisia kohtia sekä kaavioina kotimaisten osuuskuntien hallinnon toteutuksia. Työstä on myös sähköinen suomenkielinen yhteenveto.

Viikon verkkovihje
Karjaportti käynnistää lihantuottajiensa kanssa erityisen laatusopimustuotannon. Sopimuksen tehneet tilat saavat lisähintaa tuotteistaan.

logo LYHYESTI

- Kodin Pellervon joululeivonta- ja ruokaohjeita sisältävä numero ilmestyi 9. marraskuuta. Lisäksi käsitöitä, kodin kunnostamista, maalle muuttajia ja kotimaisen ruoan puolesta puhujia, osuuskuntayrittäjiä, taiteilijoita. Vihjeitä sisäkukkien talvihoitoon.

 

ViikkoPellervon alkuun | Yhteydet ja palaute |