05 | 12 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
  Markku Nummi
 

PTT: asuntojen hinnat tasoittuvat
Asuntojen hintaero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä tasaantuu, ja samalla asuntojen nopea kallistuminen viime vuosina pysähtyy. Vuosina 2003-05 hinnat vastaavat jo likimain inflaatiovauhtia, ilmenee Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n ja Kaupunkitutkimus TA:n yhdessä tekemästä ennusteesta.
   PTT ja Kaupunkitutkimus TA käyttävät nyt ensimmäistä kertaa järjestelmällistä alueellistan asuntomarkkinoiden ennustamista varten laadittua analyysityökalua.
   Laitokset ennustavat valmistuvan asuntotuotannon lisääntyvän vuosina 2003-05 muualla paitsi pääkaupunkiseudulla.

HK Ruokatalosta LRF:llä yli viidennes
Ruotsin tuottajajärjestö LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, on ostanut Swedish Meatsilta HK Ruokatalo Oyj:n osakkeita. Swedish Meats ei enää omista HK Ruokatalon osakkeita.
   HK Ruokatalo tiedottaa, että LRF:n omistus HK Ruokatalossa on noussut yli 20 prosentin.
   HK Ruokatalon uusin yritysosto on Puolan liha-alan markkinajohtaja Sokolow. Sen suurin yksittäinen omistaja on LRF. HK Ruokatalolla ja LRF:llä on ennestään yhteistä liiketoimintaa Baltiassa.

Valio
myy kokonaan omistamansa McCadam Cheese -juustotoiminnan Yhdysvalloissa. Ostaja on maidonjalostajien osuuskunta Agri-Mark. Kaupan ehtona on toisen maidontuottajien omistaman osuuskunnan Chateaugay Cooperativen fuusioituminen Agri-Markiin. Hallitukset ovat jo hyväksyneet fuusion.
   Valion Venäjän vientijohtajaksi ja tytäryhtiö ZAO Valio Pietarin toimitusjohtajaksi on valittu Jouni Kosloff. Hän tulee Valioon Georgia-Pasific Suomen Venäjän tytäryhtiön toimitusjohtajan paikalta.

Verkossa
Karjaportti, Järvi-Suomen Portti Osuuskunta 1.1.2003 lähtien, on ottanut käyttöön uudet kotisivut http://www.jarvisuomenportti.fi. Myös sähköpostit menevät osoitteeseen @jarvisuomenportti.fi.
   Portti aloittaa muuttonsa Mikkelissä uuteen tehtaaseen Tikkalaan heti joulun jälkeen. Uuden tehtaan vihkiäiset ovat tiettävästi keväällä.

Agrimarket myös golfkentille
Agrimarket-ketju on perustanut John Deere -keskuksen Vantaalle ja aikoo JD-tuotteillaan tunkeutua entistä paremmin mukavasti kasvavaan ympäristöliiketoimintaan. Keskuksessa on viheralueille ja golfkentille sopivia pienikokoisia traktoreita työkoneineen. Keskus myös tarjoaa puitteet koulutukselle ja huollolle.
   Agrimarket menee mukaan pohjoismaiseen ympäristökoulutukseen.

Julkaisuja
- Kirjasivuilla on nähtävissä, että Tehokas omistajahallinto -teoksesta on saatavissa ruotsinnos Effektiv ägarförvaltning. Lisätietoja Per-Erik Lindströmiltä, puh. (09) 4767 5532.

- Osuustoiminta-lehden vuoden joulukuun kaksois-
numerossa 6-7 (kuva) ilmestyy 17. joulukuuta. Lehdessä muun muassa peilataan äänestysaktiivisuutta demokratian toteutumiseen, keskustellaan nuorista ja naisista osuustoiminnan uudistajina, osuustoimintayritysten sponsorirahoista, uudesta osuustoimintajärjestöstä. Ovatko yritysneuvojat heräämässä osuustoimintaan?
   Katso myös Osuustoiminta-lehden vuoden 2003 mediakorttia. PTT-Katsaukset ilmestyvät maksullisten tilausten saajille Osuustoiminta-lehden mukana myös vuonna 2003.
  Tulossa on järjestöllisesti ja hallinnollisesti tärkeä vuosi: varaa edelleen osuustoimintatiedon näköalapaikkasi!

- Maatilan Pellervon joulukuun numerossa on 16-sivuinen viljavuustutkimuksen erikoisliite. Tutkimuksen tiedot ovat arvokkaita: ne antavat suoria vihjeitä peltoviljelyyn, mutta niitä ei ole hyödynnetty kovin tehokkaasti. Lehti kertoo, että Sören Nielsen, lypsykonetehtaan johtaja Tanskasta, kehottaa suomalaisia tehokkaaseen tuotantoon, jotta voivat pärjätä kun uusia maito tulee EU:n jäseniksi.
   Lehden verkkosivujen uutisosiossa runsaasti luettavaa, jota ei ole painetussa versiossa: Miksi Agrimarket-ketju perusti John Deere -keskuksen Vantaalle?

- Osuustoiminnan yleisesitteestä on ilmestynyt englanninkielinen versio What do we mean by succes? Esite on luettavissa  Pellervon verkkosivuilla .pdf-tiedostona ja sieltä tulostettavissa paperille.
   Esite on yleisluontoinen ja keskittyy muistuttamaan sellaisesta yrittämisen mallista, jossa toteutuvat jäsenten tasavertaisuus ja yrittämisen eettiset arvot.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset