3. | 1. | 2006  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku NummiRuralia-instituutti sai verkko-opetusmateriaalia
Gebhardin perusteos digitoitu
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti Mikkelissä on saanut osuustoimintaa käsittelevää kirjallisuutta digitoituna käyttöön Co-op Studies -verkko-opetuksessaan.
   Helsingin yliopiston kirjaston Mikrokuvaus- ja konservointilaitos digitoi Ruralialle pilottityönä 18 osuustoimintaa käsittelevää kirjaa. Tuotesuunnittelija Timo Walleniuksen mukaan digitoiduksi tuli yli 2200 sivua.
   Yksi digitoiduista kirjoista on Hannes Gebhardin teos Maanviljelijäin Yhteistoiminnasta Ulkomailla. Sen 500-sivuinen ensipainos on vuodelta 1899, jona vuonna Gebhard perusti Pellervo-Seuran. Pilotissa digitoitiinkin Pellervon omistama kappale kirjasta. Samalla mikrokuvaus- ja konservointilaitos kunnosti kirjan.
   Gebhardin kirjaa voi käydä katsomassa Pellervon kotisivulla Osuustoiminnan nettikirjastossa.

Pentti Santala Pellervon hallitukseen Inkisen seuraajaksi
Pellervon strategia 2006-2011
hyväksyttiin valtuuskunnassa
Pellervo-Seuran valtuuskunta on vahvistanut Pellervon strategian vuosiksi 2006-2011. Helsingissä maanantaina koolla ollut valtuuskunta hyväksyi myös toimintasuunnitelman ja budjetin vuodeksi 2006.

Pellervon valtuuskunnan kokouksen päätteeksi oopperalaulaja Reetta Ristimäki  lauloi ja kertoi Osuuskunta Kapsäkistä.
Kuva Markku Nummi
   
   Strategiaa koskevassa keskustelussa kuuden vuoden kautta pidettiin pitkähkönä, mutta muutoksia työryhmän tekemään ehdotukseen ei esitetty. Myös valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä totesi, että toiminnan perusasiat ovat kestäviä. Muiden muassa Pauliina Haijanen totesi, että näinkin pitkä ajanjakso on hyväksyttävissä, kun joka tapauksessa on reagoitava toimintaympäristön muutoksiin.
   Moni valtuuskunnan jäsen piti esitystä hyvänä paperina kuuden seuraavan vuoden toiminnalle. Esa Heikkilä otti esille myös hallinnon kouluttamisen. Hän sanoi, että pienet osuuskunnat eivät pysty kouluttamaan hallinnon jäseniään koulutuksen korkean hinnan vuoksi. Lauri Laitinen kehotti kiinnittämään huomiota imago- ja uskottavuusasioihin ja korosti osuuskuntien toiminnan läpinäkyvyyttä. Hänestä jäsenet voivat saada väärän kuvan osuuskunnan taloudesta, ellei siitä esitetä selviä numeroita tietyin väliajoin, vaan tyydytään ympäripyöreään raportointiin. Tiina Varho-Lankisen mielestä seuran tulee toimia edelleen sen hyväksi, että osuuskunta olisi yritysrahoituksen saamisessa samassa asemassa kuin yhtiö. Hän korosti myös koulutuksen ja tutkimuksen merkitystä.

   Valtuuskunta valitsi maanviljelysneuvos Marcus H. Borgströmin Sipoosta jatkamaan Pellervo-Seuran hallituksen puheenjohtajana. Hän toimii mm. HK Ruokatalon hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Hankkija-Maatalous Oy:n tuottajavaltuuskunnan jäsen Anne Kylmäniemi Posiolta.
   Erovuorossa olleet Hankkija-Maatalous Oy:n toimitusjohtaja Ensio Hytönen Vantaalta ja Lähivakuutuksen toimitusjohtaja, vakuutusneuvos Harri Kainulainen Helsingistä valittiin uudelleen. Kadonneen ja ennen katoamistaan eroamisestaan ilmoittaneen Kari Inkisen paikalle kalenterikaudeksi 2006 valittiin Valion hallintoneuvoston puheenjohtaja Pentti Santala Kauhajoelta.
   Pellervon 25-jäsenisen valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa agronomi Esa Härmälä Helsingistä ja varapuheenjohtajana Kainuun Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen Erkki Vähämaa Kajaanista. Valtuuskunnan sihteeriksi valittiin varatuomari Kari Lehto. Valinnat astuvat voimaan vuoden 2006 alusta.
   Valtuuskunnan työryhmän valinnanvaraisina jäseninä jatkavat Tauno Uitto, Eero Norokorpi, Timo Komulainen, Esko Mielikäinen, Runar Lillandt ja uutena Kirsti Hernesaho.

Talletuspankista hallintoneuvosto päättää helmikuussa
SOK hakee luottolaitostoimilupaa
SOK on päättänyt hakea luottolaitostoimilupaa. Pääjohtaja Kari Neilimon mukaan merkittävin syy siihen ovat muutokset luottolaitoslaissa sekä osuuskuntalaissa. Luottolaitostoimilupa mahdollistaa nykyisten rahoituspalveluiden omaehtoisen kehittämisen.
   Luottolaitostoimiluvan myöntämisestä päättää Rahoitustarkastus.
   S-ryhmän alueosuuskauppojen hallintoneuvostot sekä edustajistot ja osuuskuntien kokoukset ovat käsitelleet rahoituspalvelujen laajentamista syksyn 2005 aikana. SOK:n hallitus päätti viime torstaina perustaa talletuspankkiyhtiön kehittämään ja hoitamaan S-ryhmän asiakasomistajien rahoituspalveluita.
   Lopullisen päätöksen talletuspankin perustamisesta tekee SOK:n hallintoneuvosto ensi helmikuun 16. päivänä.
   Ensisijaisesti S-ryhmän pankki palvelisi asiakasomistajia, joille kohdennettaisiin pankin tarjoamat edut. Suunnitellut palvelut rakentuvat nykyisten tili- ja korttipalveluiden ympärille. Nykyisten palveluiden käyttö jatkuu täysin ennallaan.
   Sijoitusten määrä on kymmenessä vuodessa kasvanut yli kolminkertaiseksi. Neilimon mukaan säästökassasijoituksia on tällä hetkellä yli 650 miljoonaa euroa ja S-Tilejä on yli miljoona.

Aiheena sosiaaliset yritykset työllisyystoimenpiteenä
Pekka Pättiniemi väittelee tammikuussa


Pekka Pättiniemi
Valtiotieteen kandidaatti Pekka Pättiniemi väittelee Kuopion yliopistossa 7. tammikuuta 2006. Väitöskirjan aiheena on Sosiaaliset yritykset työllistämistoimenpiteenä. Vastaväittäjä on professori Jerzy Kleer Varsovan yliopistosta ja kustoksena professori Juhani Laurinkari Kuopion yliopistosta.
   Suomeen on perustettu sosiaalisia yrityksiä erityisesti kymmenen viime vuoden aikana. 1990-luvun puolivälistä vuosikymmenen loppuun erityisesti työttömät perustivat noin 200 työosuuskuntaa työllistämään jäseniään ja muita kohtalotovereita. Sosiaalisen yrityksen idea on myös innostanut joitakin (20) perinteisiä työkeskuksia kehittämään toimintaansa aikaisempaa yritysmäisempään suuntaan. 
   Vuoden 2004 alusta Suomessa on ollut voimassa laki sosiaalisista yrityksistä.

Tuoreimmat nimitysuutiset Nimityksiä-linkistä.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset