12. | 2. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

OP-ryhmän Antti Tanskanen:
"Kaikki lähdöt voitettiin"
Osuuspankkiryhmä eteni jälleen markkinaosuuksissa vuonna 2003 ja pääjohtaja Antti Tanskasen mukaan "voitti kaikki lähdöt" eli menestyi kaikilla keskeisillä toimialoillaan.
   Tanskasen mukaan onkin mielenkiintoista, että pankkitoiminta on kasvanut viime vuosina enemmän kuin kansantalous.
   Ryhmän osuus henki- ja eläkevakuutuksen maksutuloista nousi 18,3 prosenttiin ja sijoitusrahastojen pääomista 15,1 prosenttiin. Osuutensa euromääräisistä talletuksista ryhmä tempaisi 31,6:een ja luotoista 29,8:aan prosenttiin.
   OP-ryhmän liikevoitto kasvoi 12 prosentilla 515 miljoonaan euroon.
   "Ei ole tiedossa mitään tekijöitä, jotka muuttaisivat tämänhetkistä kehityksen suuntaa", Tanskanen arvioi ryhmän menestystä eteenpäin.
   Ryhmän pankit tekivät tasaista tulosta. Parhainta kasvua saavuttaneet pankit löytyvät eri puolilta maata. Osuuspankkikeskuksen toimitusjohtaja Reijo Karhinen toteaa, että kotitalouksien asuntoluottojen markkinat ovat olleet pankille vaikeat, mutta OP-ryhmä hieman kasvatti osuuttaan 34,5 prosenttiin ja nosti luottojen määrää 16 prosenttia.
   Henki- ja eläkevakuutuksen maksutulo oli ryhmän tuloksen parantajia. Karhisen mielestä on tärkeää, että ratkaisu eläkemaksujen verotusasiassa syntyisi nopeasti ja tulisi voimaan viimeistään tämän vuoden aikana. OP-ryhmälle olisi sopinut entinenkin ansiotuloista vähentämisen malli, mutta Karhisen mielestä ehdotettu malli pääomaverotuksen puolelle siirtymisestä on sekin "mainettaan parempi".
   OKOn toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen pääsi esittelemään parhaan OKO-tuloksensa. Tase on noussut 14,8 miljardiin euroon, liikevoitto kasvoi 96:sta 174:ään miljoonaan euroon, vakavaraisuusprosentti on 11. Vertailukelpoista liikevoittoa syntyi 110 miljoonaa euroa. Asuntoluotot menevät kaupaksi.
Asiakkaat ja henkilöstö
   Karhinen sanoo OP-ryhmän painottaneen yhteiskuntavastuuta vuonna 2003, tämä heijastuu esimerkiksi henkilöstöasioissa. Pankkeihin rekrytoitiin kaikkiaan yli 600 henkilöä, nettolisäykseksi tuli 111 henkilöä.
   Myös työhyvinvointi on Karhisen mukaan näkyvästi esillä ryhmässä. Vastuullisen henkilöstöjohtamisen periaatteet käytiin läpi. Koulutus pyörii voimalla: OP-Akatemiassa toteutui 34 000 henkilökoulutuspäivää, joiden painopisteitä olivat asiakkuuksien hoito, sijoittaminen ja pankkiammattimainen osaaminen.
   Lehdistötilaisuudessa OP-ryhmän johto joutui vastaamaan myös kysymykseen palvelumaksuista. Eduskunnassa on aktiivisuutta puuttua eläkeläisten pankkitiskillä maksamisesta veloittamiseen. Tanskanen katsoi, että OP-ryhmällä ei ole mitään syytä joutua altavastaajaksi asiassa, sillä omat asiakkaat kuittaavat palvelumaksut kertyneillä Platinabonuksilla, eivätkä ryhmän maksut muillekaan maksajille ole kalliimmasta päästä.

Agrimarket-ketju piti asemansa
Maatalouskaupalla nollakasvu 2003
Maatalouskauppa kirjasi kokonaisuudessaan edellisvuoden tasoisen tuloksen. Sen sijaan katteet eri sektoreilla poikkesivat selvästi toisistaan.
   "Maataloustarvikekaupan volyymi on varsin pysähtyneessä tilassa ja liikevaihdon kasvu on pysähdyksissä", kuvasi Hankkija-Maatalouden toimitusjohtaja Ensio Hytönen esitellessään vuoden 2003 tulosta. Markkinaosuuksien muutokset maataloustarvikekaupassa ovat vähäiset.
   Hankkija-Maatalouden liikevaihto hieman nousi ja oli noin 686 miljoonaa euroa, liikevoittoa jäi 7,7 miljoonaa euroa ja tilikauden voitoksi tuli 6,1 miljoonaa euroa.
   Ilahduttavia toimialoja Hankkija-Maataloudelle 2003 olivat rautakauppa, rehukauppa ja kasvinsuojeluaineiden kauppa, kun taas kalkin myynti putosi kolmanneksen, ja siementen myyntikin väheni.
   Agribonusta Hankkija-Maatalous tilitti kanta-asiakkaille 2,7 M€ ja myymäläkauppa mukaan lukien yhteensä 4,2 miljoonaa euroa.
   Hytösen mukaan vuosi 2004 on alkanut maatalouskaupassa hieman vuotta 2003 hiljaisemmin. Tiloilla odotellaan myös ratkaisua tilakohtaisista tukieuroista. Koneiden ennakkokauppa oli vuoden 2003 lopulla kuitenkin edelliskauden tasolla. Kevään viljakaupassa - etenkin kauran markkinoilla - ennakoidaan vaikeaa.
   Voitto viime vuodelta jäi verotussyistä Hankkija-Maataloudelle itselleen vahvistamaan tasetta, kun se meni edellisvuosina emoyhtiölle S-ryhmälle, kertoo  Hankkija-Maatalouden talousjohtaja Timo Vaara. Omavaraisuusaste alkaa olla tavoiteltu 40 prosenttia. Sijoitettu pääoma tuotti hyvin: 19,2 prosenttia. 
   Traktorikaupassa Hankkija-Maatalous on päässyt yhteen tavoitteistaan: se myy nyt yhdellä merkillä yhtä paljon kuin ennen kahdella. John Deeren markkinaosuus 16,5 vuoden 2003 lopulla oikeutti toiseen sijaan Valtran jälkeen.

Kasvua myös POP-ryhmälle
Paikallisosuuspankit tekivät vuonna 2003 yhteensä 30,1 miljoonan euron liikevoiton, mutta se oli 2,6 M€ pienempi kuin 2002. Rahoituskate pieneni 76,2 miljoonaan euroon, nousua kirjattiin myös luottotappioihin ja arvonalennuksiin.
   Asiakassuhteissa Paikallisosuuspankeilla meni hyvin. Talletukset lisääntyivät yli 10 prosenttia, luottokanta kasvoi yli 14 prosenttia. Järjestämättömien osuus luottokannasta väheni, mutta niiden määrä kasvoi 15,1 miljoonaan euroon. Asiakkaita tuli 2,4 prosenttia lisää, jäsenmäärä kasvoi 5,5 prosentilla. Vuoden 2003 lopussa asiakkaita oli noin 285 000. Asiakaspalvelukilpailussa tuli jaettu ykkössija pankkisektorilla.
   Paikallisosuuspankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Suutala sanoo korkonäkymät haasteellisiksi ja kilpailun kovaksi, mutta arvioi ryhmän yltävän tyydyttävään tulokseen myös 2004. Kaikki ryhmän pankit tekivät voitollisen tuloksen 2003.
   POP-pankit ovat vakavaraisia: niiden yhteenlaskettu vakavaraisuus nousee yli 20 prosentin. Henkilöstön määrä hieman väheni, mutta konttoreiden määrä nousi kolmella 143:een.

Varapuheenjohtajaksi Olavi Syrjänen
Osuustoiminnan neuvottelukunnan pj:na
jatkaa Marcus H. Borgström
Osuustoiminnan neuvottelukunnan puheenjohtajana jatkaa myös kauden 2004 Pellervon johtokunnan puheenjohtaja Marcus H. Borgström. Neuvottelukunta kokoontui 9. helmikuuta Helsingissä ja valitsi varapuheenjohtajakseen Osuuskunta Tradeka-yhtymän hallituksen puheenjohtajan Olavi Syrjäsen.
   Neuvottelukunta myös muutti sääntöjään. Perustajajäseniin kuuluneen Elannon edustus on poistunut Helsingin Osuuskauppa Elannon syntymisen myötä. Elantoa edusti neuvottelukunnassa hallintoneuvoston puheenjohtaja Leena Luhtanen. Neuvottelukunnassa on tällä hetkellä 11 eri osuustoiminnallista tahoa edustavaa jäsentä sekä sihteeri.

Pasi Holm PTT:n toimitusjohtajaksi
Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu VTT, dosentti Pasi Holm (kuvassa). Holm on
työskennellyt vuodesta 1999 Suomen yrittäjien pääekonomistina ja sitä ennen erilaisissa ekonomistitehtävissä Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksessa (VATT) ja Helsingin yliopistossa. Pasi Holm aloittaa PTT:ssä 1.4.2004.
   Toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa 1.2.-31.3. 2004 välisen ajan  tutkimusjohtaja Raija Volk.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset