Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 


Maaliskuu 3 / 98

Kilpailuttaminen tuo uudet
keinot sähkömarkkinoille

Syksyllä laajeneva sähkönhankinnan kilpailuttaminen saattaa muuttaa sähkömarkkinoiden luonnetta melkoisestikin. Jotkut kauppiaat povaavat, että sähkönmyynti pienkuluttajille muuttuu samankaltaiseksi kytkykauppavillitykseksi, jota gsm-puhelimien kaupassa on viime vuosina harrastettu.

Sähkön hinta tasaantuu vääjäämättä nopeasti eri yhtiöiden välillä. Siitä ovat kaikki osapuolet yhtä mieltä. Sen sijaan keskimääräisen sähkönhinnan ei uskota juuri laskevan.
    "Hinnan tasaannuttua ryhdytään kilpailemaan palveluilla ja mielikuvilla. Sähköä tuotteistetaan, ennustaa Länsivoiman energialiiketoiminnan johtaja Jarmo Kurikka. Ensimmäisenä tulee mieleen tietysti värillinen sähkö, tuulimyllyillä tai muilla ekologisesti hyväksytyillä tavoilla tuotettu "vihreä sähköä".
   Maataloutta ja yrityksiä saatetaan lähestyä mm. yhdistämällä sähkökauppaan vakuutuksia, rakentamisen asiantuntemusta tai polttoaineiden ja kodinkoneiden kauppaa. Ulkomaiden esimerkin perusteella voidaan odottaa, että sähkökaupan kytköksistä käydään rajasota kilpailuviranomaisten kanssa.

Kilpailu vapautuu
marraskuussa

Sähkökauppa vapautui periaatteessa 1995, mutta aluksi sähkönmyyjien kilpailuttaminen oli mahdollista vain suurille ostajille. Syksystä alkaen myös pienkuluttajat voivat ostaa sähkönsä muualta kuin omalta jakeluyhtiöltään. Syyskuun alusta pääsevät kotitaloudet sähkölämmittäjät mukaan lukien kilpailuttamaan. Marraskuussa on muiden pienkuluttajien vuoro.
   Hallituksessa ja vielä eduskunnassakin väännettiin kättä, mikä on lain tarkoittama pienkuluttaja. Asetusluonnoksessa sellaiseksi määritellään sähkönkäyttöpaikka, johon ostetaan sähköä enintään 45 kilowatin tilausteholla tai joka on varustettu enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeilla.
   Sähköenergialiiton toimitusjohtaja Juha Naukkarinen myöntää, että myyjäpuoli halusi rajan alemmaksi. Sähkönkäytön kasvaessa sen tarkkaa kulutusta on yhä vaikeampi arvioida etukäteen.
   "Pidimme tärkeänä 63 ampeerin rajaa, jotta se ulottuisi käytännössä pienyrityksiin", sanoo johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä.
   Rajan piiriin pääsevät enimmät maatilat ja kohtalaiset kauppaliikkeetkin. Sen sijaan vähänkin monimutkaisemmat sahalaitokset ylittävät rajan. Niiden on joko tyydyttävä paikallisen sähkönmyyjän tarjouksiin tai hankittava 6 000-7 000 markan tuntirekisteröivä mittari.

Oma mittari
riittää edelleen

Pienkuluttajat pääsevät kilpailuttamaan, koska sähkömarkkinalakiin otetaan ns. tyyppikuormituskäyrä-järjestelmä.
   Etukäteen kuormituskäyrä on herättänyt kuluttajissa hämmennystä ja sekaannusta. On kyselty, mistä käyriä saa ostaa ja onko Bryssel määrännyt, paljonko saan sähköä kuluttaa.
   Kuluttaja ei joudu tyyppikuormituskäyrän kanssa mihinkään tekemisiin. Se on puhtaasti laskennallinen apuväline, jolla sähköyhtiöt pysyvät keskenään suurinpiirtein selvillä, kenen sähköä verkossa milloinkin kulkee ja kuinka paljon. Käyriä on kuluttajatyypin, vuoden- ja vuorokaudenajan mukaan erilaisia.
   Sähkönkäyttäjän kulutus käydään edelleen lukemassa entisestä mittarista ja hän maksaa energiastaan sen sopimuksen mukaan, jonka on myyjän kanssa tehnyt.
   Suomen mallin esikuva on Norjassa. Ruotsissa vaaditaan erillinen mittari. Kehitteillä on halpa mittarityyppi, jonka ei nykytekniikalla luulisi olevan kovin ihmeellinen asia. Suomen hallitus kuitenkin kyllästyi odottamaan keksijöitä ja tässä vaiheessa omaksuttiin Norjan malli.

*Teksti: Pekka Alarotu, Suomen Perimedia Oy
*S-posti: alarotu@dlc.fi

| Sivun alkuun | Uusin lehti | Palaute | Uutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |