|
|
Maaliskuu 3 / 98
Perusrehujen kivennäiset tasapainoon
Samoin kuin kasvit myös eläimet tarvitsevat kivennäisaineita
riittävän määrän ja oikeassa suhteessa.
Helpoimmin eläimen tarve tulee
tyydytetyksi, jos perusrehujen kivennäisaineet täyttävät
sen
vaatimukset.
Eläimen toiveet eivät kuitenkaan aina täyty, sillä
kasvien ja
eläinten vaatimukset poikkeavat toisistaan. Onkin syytä
pohtia, missä
määrin viljelytoimenpiteillä voidaan ohjata rehukasvien
kivennäisainekoostumusta kotieläintuotannon mukaan.
Eläimet saavat yleensä valtaosan tarvitsemistaan kivennäisaineista
rehujensa mukana. Rehujen kivennäiskoostumuksessa on kuitenkin
suuria
vaihteluja. Meillä kotieläinten ruokinnassa kriittisimmät
kivennäisaineet ovat kalsium, fosfori, magnesium ja natrium.
Joistakin
hivenaineista, esimerkiksi sinkistä ja kuparista voi myös
helposti
tulla puutetta. Paitsi perusrehujen (nurmirehut, viljaväkirehut)
kivennäisaineiden määrät ja myös niiden
keskinäiset suhteet rehuissa
ovat usein eläimen tarvetta ajatellen väärät.
Kasviperäisten rehujen kivennäispitoisuus riippuu kasvilajista,
kasvuvaiheesta ja korjuuajankohdasta sekä maaperästä,
lannoituksesta
ja kasvuloista. Apilassa on enemmän kalsiumia kuin heinäkasveissa.
viljan jyvät sisältävät vain vähän
kalsiumia, mutta runsaasti
fosforia. Palkokasvien ja öljykasvien siemenet sisältävät
useimpia
kivennäisiä enemmän kuin viljat.
Kivennäismaiden kasveissa on yleensä enemmän kivennäisaineita
kuin
turvemaiden kasveissa. Kun rehujen kivennäisainepitoisuuden
vaihteluihin lisätään vielä alueelliset vaihtelut
sekä lannoituksen
vaikutukset, on seurauksena, että maatiloilla tuotettujen
rehujen
kivennäisainekoostumuksissa on suuria eroja jopa eri lohkojen
välillä.
Nurmirehulla
omat ongelmat
Nurmirehujen kivennäiskoostumuksessa on tiettyjä puutteita,
jotka vaikeuttavat kotieläinten tasapainoista kivennäisten
saantia. Puutteet
ilmenevät joko tiettyjen kivennäisten vähyytenä
tai liikamäärinä tai
väärissä keskinäisissä suhteissa.
Kalium on keskeinen kasvien ravinne ja sen saanti turvataan
lannoituksella. Nurmirehuissa voi kaliumia kuitenkin olla liikaa
eläinten tarpeeseen nähden. Varsinkin esikuivattu säilörehu
saattaa
sisältää ongelmallisen paljon kaliumia. Niittotuoreessa
säilörehussa
tätä ongelmaa ei niinkään ole, sillä
kaliumia samoin kuin muitakin
kivennäisaineita poistuu puristenesteen mukana.
Liika kalium heikentää märehtijällä ennen
kaikkea magnesiumin
hyväksikäyttöä. Haittavaikutukset korostuvat
varsinkin syötettäessä
alkukesän sadosta tehtyä säilörehua tai laidunkauden
alussa, jolloin
magnesiumpitoisuus on alhaisempi ja kaliumpitoisuus korkeampi
kuin
kasvukauden myöhemmissä sadoissa.
Magnesiumin puutteesta johtuvaa laidunhalvausta esiintyy enemmän
juuri kevätkaudella. Ylimäärä kaliumia saattaa
häiritä myös kalsiumin
ja natriumin aineenvaihdunnallisia vaikutuksia.
Vaikka kalsiumia lehmät saavat perusrehuista yleensä
liian vähän, voi
kalsiumin liikamäärästäkin tulla haittaa.
Näin käy esimerkiksi, kun
ummessaolevaa lehmää ruokitaan runsaalla säilörehulla.
Säilörehu
sisältää yleensä niin paljon kalsiumia, että
tässä tuotantovaiheessa
eläimen tarve tulee helposti ylitettyä.
Kalsiumsuositusten ylitys on vielä todennäköisempää,
jos käytetään
esikuivattua säilörehua. Liian runsas kalsiumin saanti
ummessaolokaudella altistaa lypsylehmän sairastumaan
poikimahalvaukseen, varsinkin jos lehmä on useamman kerran
poikinut ja
lihavassa kunnossa.
Liiallinen kalsiumin saati häiritsee lisäksi muiden
kivennäisaineiden
hyväksikäyttöä. Esimerkiksi magnesiumin ja
fosforin imeytyminen
tällöin heikkenee.
Kivennäisaine, josta todennäköisesti eniten tulee
puutetta
märehtijäin ruokinnassa, on natrium. Perusrehut, varsinkin
nurmirehut
sisältävät sitä liian vähän. Aikaisemmin
lehmät saivat natriumia
heinän varastointiin käytetyn suolan mukana. Kun heinänkorjuussa
siirryttiin seiväskuivauksesta paalutukseen, heinän
suolaus vähentyi
tai siitä luovuttiin kokonaan. Natriumin määrä
maidossa on vakio. Jos
siitä on puutetta, lehmä reagoi vähentämällä
tuotosta, ei
laimentamalla maidon natriumpitoisuutta.
Kotieläinten ruokintaa ajatellen olisi toivottavaa, että
nurmirehujen
natriumpitoisuutta voitaisiin lisätä. Sama koskee myös
magnesiumpitoisuutta, varsinkin kasvukauden ensimmäisissä
sadoissa.
Tavoitteena voisi lisäksi olla kaliumpitoisuuden alentaminen
ja
kalsiumpitoisuuden säätely.
Seleeni hyvä
esimerkki
Lannoitteiden ravinnekoostumusta muuttamalla voidaan satojen siitä
kärsimättä jossain määrin vaikuttaa rehujen
kivennäisainekoostumukseen. Tästä on varsin hyvänä
esimerkkinä
seleenin lisääminen lannoitteisiin, mikä aloitettiin
meillä 1980-luvun
puolivälissä. Tällä toimenpiteellä saatiin
kotimaisten
maataloustuotteiden seleenipitoisuus nostettua sekä eläinten
että
ihmisten tarvetta ajatellen optimaaliselle tasolle.
Tutkimuksia on jo tehty natrium-lannoituksesta ja sen vaikutuksesta
nurmirehujen satomääriin ja natriumpitoisuuksiin. Maatalouden
Tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston kokeilla Na-lannoituksen
lisäämisellä ja/tai K-lannoituksen vähentämisellä
ei ollut oleellista
vaikutusta nurmen satoon. Nurmen Na-pitoisuuden vaikutus oli sen
verran vaihteleva, että lisää tutkimuksia tarvitaan.
Natrium-lannoitusta suositellaan kuitenkin kaliumin osittaiseksi
korvaajaksi, varsinkin keväällä, kun nurmien natriumpitoisuus
on
alhaisimmillaan. Liiallista kaliumin nousua nurmeen voidaan osaltaan
estää myös magnesiumlannoitteilla, mikä saattaa
keväällä lisätä myös
nurmen Mg-pitoisuutta.
Rehujen kivennäisainepitoisuus ei suoraviivaisesti määrää
eläimen
hyväkseen saamaa kivennäismäärää.
Siihen vaikuttaa rehujen
kivennäisten imeytyminen ja hyväksikäyttö,
mikä puolestaan riippuu
monista tekijöistä, kuten eläinlajeista ja eläimen
iästä sekä
kivennäisten saannista verrattuna tarpeeseen, kemiallisesta
muodosta,
muiden kivennäisten määristä, ympäristötekijöistä
jne.
Kaikki seikat huomioon ottaen on ymmärrettävää,
miten vaikeaa on
oikean kivennäisruokinnan toteutus käytännössä.
Perusrehuja
joudutaankin täydentämään kivennäissuolaseoksilla.
Koko
kivennäiskysymys tuo näin suuria haasteita ja odotuksia
paitsi
rehukasvien viljelylle myös rehuteollisuudelle.
Tekijä: Professori Liisa Syrjälä-Qvist, Helsingin yliopisto
E-mail: Liisa.Syrjala-Qvist@Helsinki.fi
| Sivun alkuun
| Uusin lehti
| Palaute
| Uutiset
| Pellervo
| www.pellervo.fi |
|