Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Kukkapurkki-idätys 
voi antaa väärän tuloksen

Siemenen peittauksen jälkeen sille tehdään lopullinen idätyskoe. Perinteinen tapa kylvää jyviä salin ikkunalaudalle kukkapurkkiin ei ole hyvä. Lämpimässä ja valoisassa paikassa siemenet itävät paremmin kuin joutuessaan kylmään maahan. Jos laskee siemenmäärän tällaisen itävyyden perusteella, kasvustosta tulee helposti harva.

Idätyskokeen voi tehdä myös ulkona, jos löytyy sopiva seinän vierusta tai muu paikka, mikä sulaa aikaisin.

Tekeepä itävyyskokeen sitten itse tai kauppaliikkeessä, koetta varten siemenet pitää lajitella. Pienen erän lajittelun voi tehdä vaikkapa Raision mallasohran lajitteluasteen selvittämiseen tarkoitetulla minilajittelijalla.

Toinen kotikonsti itävyyden tutkimiseksi on kahvin suodatinpaperin käyttö. Suodatinpussi avataan reunasta, kostutetaan ja siihen lasketaan 100 siementä. Avatun pussin toinen puoli käännetään päälle ja pussi rullataan.

Kylvetty siemen joutuu ensin tekemisiin kylmän maan kanssa. Niinpä idätyskoekin aloitetaan viileässä. Ensimmäinen viikko siemeniä pidetään noin kymmenessä asteessa, esimerkiksi viileäkaapissa. Sen jälkeen idätyskoe nostetaan huoneenlämpöön pariksi kolmeksi päiväksi.

Tarkastuspaketti KTTK:sta

Yksi vaihtoehto itävyyden selvittämiselle on teettää Kasvintuotannon tarkastuskeskuksessa (KTTK) siemenen kunnon tarkastus.

Itävyys ja peittaustarve selviävät IPE-tutkimuksella, jossa analysoidaan itävyys peittaamattomana ja peitattuna, tuhannen siemenen paino, itävyyttä alentavat homeet sekä kylvömääräsuositus. Erikseen pyydettäessä KTTK tekee näytteestä myös tautimääritykset.

Selvitystä varten tarvitaan siemenerästä edustava noin puolen kilon näyte. Selvityksen veroton hinta vaihtelee riippuen tutkittavista asioista ja viljalajista 28,50 eurosta 75,50 euroon.

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |