Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Katse pinnan alle

Viljelyssä kaikki perustuu vajaaseen 30 senttiin, maan pintakerroksen hyödyntämiseen.

Maan rakenteen huononemista on vaikea huomata omilla pelloillaan, koska ongelma kasvaa niin hitaasti. Maanlaajuisesti hyviä herättelypotkuja ovat olleet Suomen Rehun tulokset: Lounais-Suomessa, Suomen vilja-aitassa, sadot ovat olleet heikkoja oli kyseessä sitten kuiva tai märkä vuosi.

Syyksi löytyi maiden tiivistyminen. Kasvin vesitalous on heikoissa kantimissa, kun kuivina vuosina vesi loppuu alta aikayksikön ja märkinä vuosina maa taas kyllästyy vedellä. Kun maan rakenne ei ole kunnossa, säät eivät koskaan ole sopivia.

Maan rakenteen kanssa on menty vikaan useista syistä. Jos kaikki pellot ovat muokkauskunnossa yhtä aikaa, joitakin on pakko muokata liian aikaisin ja joitakin liian myöhään. Yhtä aikaa ei monessa paikassa voi olla.

Myös viljelyn yksipuolistuminen on huonontanut tilannetta. Viljelykierto on nurmen puuttuessa entistä vaikeampaa.

Kolmas peltoja pilaaja löytyy konehallista. Kun ajaa painavilla koneilla peltoja, varsinkin märkiä peltoja, useita kertoja, syntyy pahaa jälkeä. Isoihin koneisiin on kuitenkin siirrytty välttämättömyyden edessä: isoja aloja ei pienillä koneilla viljellä.

Toivoton tilanne ei kuitenkaan ole. Oman tilanteen tunnistaminen on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan, ja sen moni on jo ottanutkin. Ojituksen ja kalkituksen toimivuus ovat viljelyssä perusasioita. Myös peltoliikenteen suunnittelu on paikallaan.

Kevennetyt muokkaukset ja suorakylvöt ovat toimivia vaihtoehtoja. Ratkaisuja maan tiivistymiseen ne eivät ole, vaan maan rakenteen pitää ennakkoon olla ainakin kohtuullisessa kunnossa.

 

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |