Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

LOKAKUU 18 | 10 | 2001

Tuoretta pullaa kahvipöytään

Kautta aikojen suosituin kahvileipämme, suomalaiskansallinen erikoisuus, pulla on pitänyt pintansa ja pitää edelleen. Tuore, tuoksuva pullanautinto kuuluu ehdottomasti kahvihetkeen. Ohessa uusia ohjeita herkullisten pullien valmistamiseen.

Kuvassa pähkinäinen pullapitko, 
takana kultaiset fariinipullat ja 
oikealla hedelmäinen vuokapulla.

Herkkuboston (pellillinen tai 2 pientä)
puolen litran pullataikina jauhopussin ohjeella
Täyte 1:
75–100 g pehmeää margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
Täyte 2:
200 maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinia
2 dl rusinoita
Voiteluun: munaa

Valmista pullataikina jauhopussin ohjeella ja anna kohota 15 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen on vähän suurempi. Kaaviloi pienempi puoli uunipannun pohjan kokoiseksi levyksi leivinpaperin päälle ja nosta pannulle papereineen. Sekoita täytteen 1. ainekset keskenään ja levitä seos taikinalevylle.

Kaaviloi isompi puoli pitkäksi suorakaiteeksi. Sekoita täytteen 2. ainekset paitsi rusinat keskenään ja levitä seos taikinalevylle. Ripota rusinat päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa noin 4 sentin tasakokoiseksi palaksi. Nosta palat leikkauspinta päällepäin tasaisin välein pohjalevylle. Anna kohota. Voitele leivonnainen munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia.

Pähkinäinen pullapitko
Kolmannes puolen litran pullataikinasta
Täyte:
3–4 rkl margariinia tai voita
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
2–3 rkl hunajaa
Voiteluun: munaa
Koristeluun:
1–2 dl tomusokeria
1–2 rkl vettä tai mehua
kokonaisia hasselpähkinöitä

Kaaviloi 15 minuuttia kohonnut taikina 30 x 40 sentin suorakaiteeksi. Levitä rasva päälle ja ripottele pähkinärouhe pinnalle. Valuta hunaja tasaisesti päälle. Käännä taikinalevy pituussuunnassa kolmeen kertaan päällekkäin, jolloin saat pitkon. Nosta se pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa terävällä veitsellä 2–3 sentin viillot pitkon pitkille sivuille. Anna kohota. Voitele pitko munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia.

Sekoita tomusokerista ja vedestä/mehusta kuorrutus ja valuta pitkon päälle. Laita välittömästi sinne tänne pitkon päälle pähkinöitä.

Täytetyt juhlapullat (n. 40 kpl)
puolen litran pullataikina jauhopussin ohjeelle
Täyte:
300 g mantelimassaa
300 g vadelma- tai aprikoosimarmeladia
Voiteluun: munaa
Koristeluun:
1 levy taloussuklaata
mantelilastuja- tai rouhetta

Leikkaa mantelimassa pieniksi paloiksi. Leivo kohonneesta pullataikinasta pyöreitä pullia. Levitä pullat litteiksi ja laita täytteeksi nokare mantelimassaa ja teelusikallinen marmeladia. Ummista pullat ja pane alassuin pellille leivinpaperin päälle kohoamaan.

Voitele kohonneet pullat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja laita lusikalla pullien päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja- tai rouhetta.

Kultaiset fariinipullat
puolen litran pullataikina, jossa sokerina fariinia
Täyte:
100–150 g pehmeää margariinia tai voita
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
2 tl perunajauhoja
Voiteluun:
munaa + raesokeria

Jaa kohonnut taikina kahtia. Kaaviloi ensin toinen puoli noin 20 x 70 sentin levyksi. Sekoita täytteen ainekset ja levitä puolet siitä levylle. Kääri levy tiukaksi rullaksi ja leikkaa noin 4 sentin viipaleiksi. Nosta palat pellille leivinpaperin päälle ja paina esimerkiksi veitsen varrella syvennys pullien keskelle. Leivo loppu taikina samalla tavalla. Anna kohota. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12–14 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä

Hedelmäinen vuokapulla
2,5 dl soseutettua banaania
0,5 palaa hiivaa
1 dl sokeria
0,75 tl suolaa
1 muna
n. 6 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua margariinia tai voita
Suklainen sokerivesikuorrutus:
1–2 dl tomusokeria
0,5–1 rkl kaakaojauhetta
1–3 rkl kylmää vettä
Pinnalle:
strösseleitä tai pähkinärouhetta

Lämmitä banaanisose kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Vatkaa joukkoon sokeri, suola, muna ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja rasva taikinaan. Kaada taikina noin 30 sentin voideltuun piirasvuokaan ja taputtele tasaisesti vuokaan. Anna kohota 40–50 minuuttia, voitele munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pulla on kypsä.

Anna pullan jäähtyä liinan alla. Sekoita kuorrutuksen ainekset ja koristele sillä pullan pinta. Ripottele strösseleitä tai pähkinärouhetta päälle.

Omenainen pullapitko
neljännes puolen litran pullataikinasta
Täyte:
1–1,5 dl omenasosetta
1–2 omenaa lohkoina
sokeria ja kanelia
Voiteluun: munaa

Kaaviloi pitkulaiseksi levyksi leivinpaperin päälle. Pyöritä taikinaa reunoilta keskustaan siten, että keskelle jää tyhjää taikinaa noin 10 senttiä. Levitä keskelle omenasose. Lado päälle omenalohkot ja ripota sokeria ja kanelia päälle. Anna kohota, voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

*Teksti: Pirjo Saastamoinen
*Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |