Uusia ja tuttuja herkkujaJouluaterian voi aloittaa maukkaasti erilaisilla kalaruuilla. Pääruokana on kinkun asemesta koristeellinen täytetty porsaanfilee luumukastikkeen, uunijuuresten, timjamiperunoiden ja punakaalihillokkeen kera. Aterian päättää helppotekoinen ja herkullinen kanelijäädyke puolukka-kolakastikkeen kera. Lasimestarin kala Keitä liemen aineksia 15 minuuttia, jäähdytä ja siivilöi. Viipaloi kalat nahattomiksi paloiksi. Kerrosta kala-, porkkana- ja sipuliviipaleet sekä sinapinsiemenet tarjoilukulhoon tai tölkkiin. Kaada jäähtynyt liemi päälle ja anna tekeytyä peitettynä kylmässä noin vuorokauden ajan. Omenaiset silakat Poista silakkafileistä nahka. Huuhtele ja valuta fileet. Sekoita liemen aineksia, kunnes sokeri ja suola liukenevat. Laita joukkoon silakkafileet ja anna seistä kylmässä 45 tuntia. Sekoita kastikeainekset keskenään. Valuta silakkafileet liemestä ja kuivaa talouspaperilla. Yhdistä kastike silakoihin ja anna maustua kylmässä vähintään pari tuntia. Silliä jääalustalla Laita vettä leipävuokaan. Halutessasi voit jäädyttää joukkoon oksia ja/tai jouluisia koristeita. Jäädytä silloin vesi ja koristeet kerros kerrallaan, niin koristeet pysyvät paikallaan. Kumoa alusta vadille halutessasi lautasliinan päälle ja aseta silli ja sipulit päälle. Jääalusta kestää useita tunteja. Jouluinen salaatti Jos käytät rypäleitä, niin halkaise ne ja poista siemenet. Tai valuta herneet. Sekoita punajuuri-, salaatti- ja omenasuikaleet herneiden tai rypäleiden kanssa. Sekoita kermavaahto ja ranskankerma ja yhdistä salaatin kanssa. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Koristele yrteillä ja/tai salaatinlehdillä. Täyte porsaanfileelle Laita luumut likoamaan omenamehuun tai veteen 12 tunniksi. Avaa porsaanfilee yhtenäiseksi, kääretorttumaiseksi levyksi terävällä, tukevalla veitsellä. Leikkaaminen: laita filee työlaudalle pitkittäin ja leikkaa fileen oikealta sivulta viilto runsaan sentin korkeudelta siten, että leikattu kerros jää kiinni fileen vasempaan reunaan. Jatka leikkaamista kaarevasti alaspäin ja leikkaa edelleen jäljellä oleva paksuus kahtia. Ripottele päälle mausteita. Valuta luumut liotusliemestä ja jätä 45 luumua liemeen. Asettele luumut ja omenalohkot levylle. Kääri levy rullalle ja sido kostutetulla puuvillalangalla. Kypsennä fileetä 150-asteisessa uunissa noin 1 tunti 15 minuuttia. Poista lanka. Sekoita sinappi ja fariini ja levitä rullalle. Sekoita persiljasilppu ja parmesaani ja painele rullan pinnalle. Kuorruta kuumassa uunissa1015 minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä. Luumukastike Soseuta liotusliemessä olevat luumut ja lisää paisto- ja lihalientä, jotta sitä on 4 dl. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Sekoita maizena veteen ja lisää suurus vatkaten kiehuvaan liemeen. Anna kiehua 23 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Punakaali-sipulihilloke Hauduta punakaalisuikaleet ja sipuliviipaleet pehmeiksi neilikoilla maustetussa punaviinissä. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Pakkaa tölkkeihin ja anna jäähtyä ennen tarjoilua. Uunijuurekset Kaada rasva ja kasviskuutiot uunivuokaan. Ripottele mausteet pinnalle ja sekoita, jotta rasva leviää tasaisesti kasvisten joukkoon. Kypsennä 200-asteisessa uunissa pari tuntia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Sekoita kasviksia välillä. Kypsymisaika riippuu kasvispalojen koosta. Pitkän kypsymisajan takia ruokaa kannattaa tehdä kerralla suuri erä. Juurekset menevät myös kypsyessään jonkin verran kokoon. Kasvikset ovat hyviä myös lämmitettyinä. Timjamiperunat Pese perunat hyvin ja halkaise ne. Nosta perunat voideltuun uunivuokaan leikkauspinta päälläpäin. Sipaise leikkauspinta rasvalla ja ripota mausteita päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 3040 minuuttia perunoiden koosta riippuen. Kanelijäädyke ja kastike Vatkaa munat, sokeri, vanilliini ja kaneli kuohkeaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä munavaahtoon. Kaada seos pieneen kakku- tai jäädykevuokaan tai 45 pieneen vuokaan. Tasoita pinta, peitä kelmulla ja pakasta vähintään neljäksi tunniksi (tämän voi tehdä jo viikkoja aikaisemmin). Sulata sokeri ja fariini kattilassa. Lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen ja anna kiehua hetki. Sekoita puolukat joukkoon. Ota jäädyke pakastimesta, kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa reunalliselle vadille. Valuta kastike jäädykkeen päälle ja ympärille.
|