MARRASKUU
7 | 11 |
2002 Pullantuoksuista tunnelmaaJoululeivonnaisissa maistuvat kirsikat, luumut, taatelit, suklaa, kaneli, sahrami ja piparkakkumauste. Pikkusuolaiset syntyvät näppärästi valmiista pakastetaikinoista. Kun leivot hyvissä ajoin, pakastat ja sitten koristelet ennen tarjoilua, helpotat joulukiireitäsi. Täytetyt kirsikkapullat Jaa kohonnut taikina kahtia. Kaaviloi palat noin 50 x 30 sentin levyiksi. Sivele päälle marmeladi ja ripottele muut täytteet tasaisesti päälle. Kääri levyt rullalle ja leikkaa kumpikin rulla n. 20 palaksi. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin foliovuokiin ja anna kohota. Voitele pullat munalla, laita keskelle kirsikan puolikas ja reunoille mantelirouhetta. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä peitettynä ja koristele tomusokerikuorrutuksella. Taateli-suklaakakku Mittaa vesi, sokeri ja karkeaksi paloitellut taatelit kattilaan ja keitä tasaiseksi massaksi. Kuutioi rasva kattilaan ja sekoita, kunnes se sulaa. Anna jäähtyä. Sekoita munat yksitellen joukkoon ja sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet, myös suklaarouhe. Kaada taikina hyvin voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä kakkuvuoan alla. Koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla. Kaneli-juustotorttu Sekoita keksimurut ja sula rasva. Painele seos noin 24 sentin piirasvuokaan. Paista 150-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä vuokaan. Jatka paistamista vielä 175 asteessa 35–40 minuuttia. Koristele jäähtynyt torttu halutessasi kanelilla. Suklaaruudut Vaahdota rasva ja sokerit kuohkeaksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää jauho-leivinjauheseos ja viimeksi suklaaraaste. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle 20 x 30 sentin uunipannulle ja paista 175-asteisen uunin keskellä 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä. Kiehauta kerma ja sekoita joukkoon hakattu suklaa tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutus levyn päälle. Ripottele heti pinnalle (karamellivärillä värjätyt) rouhitut mantelit. Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa leivonnainen pieniksi neliöiksi. Sahramintuoksuinen mantelikakku Sekoita keksimurska ja voisula. Painele seos noin 24 sentin irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Anna kovettua kylmässä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista vesi pois ja liuota kuumaan vesitilkkaan. Lisää sahrami. Sekoita rahka, raastettu mantelimassa, kermavaahto, sokeri ja lisää liivate-sahramiseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Levitä täyte keksipohjalle ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia. (Tässä vaiheessa voit pakastaa kakun.) Liota ja liuota liivatelehdet kuten ohjeen alussa. Soseuta vadelmat ja lisää noin desi vettä, jotta seosta on 3 1/2 dl. Mausta tomusokerilla ja lisää joukkoon liivateliemi ohuena nauhana. Valuta liemi kakun päälle. Hyydytä kylmässä. Pipari-puolukkamuffinit Vaahdota munat ja fariinisokeri. Lisää voisula ja kermaviili vuorotellen keskenään sekoitettujen kuivien aineiden ja puolukoiden kanssa. Jaa taikina paperivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Voit kuorruttaa muffinit tomu- ja vanilliinisokerilla maustetulla tuorejuustolla ja koristella puolukoilla. Vuohenjuustotorttu Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina voideltuun noin 24 sentin piirasvuokaan ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Leikkaa juustosta muutama viipale pinnalle ja murustele loppu haarukalla. Sekoita muut täyteaineet joukkoon. Levitä täyte pohjalle, aseta päälle juustoviipaleet ja pinnalle paprikasuikaleet . Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Paahda halutessasi pinjan tai auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla ja ripottele kypsän piiraan päälle. Tarjoa haaleana. Lehtevät savulohitangot Sulata taikinalevyt. Sekoita täytteen ainekset. Kaaviloi taikinalevyt 10 sentin levyisiksi. Levitä täyte suikaleiden toiseen reunaan. Käännä suikaleet rulliksi ja laita pellille sauma alaspäin. Voitele, ripota unikonsiemeniä päälle ja paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa tangot vinottain puoliksi. Rukiiset poropiirakat Sulata taikinalevyt ja leikkaa kahtia. Sekoita täyteainekset. Voitele taikinaneliöiden reunat munalla ja ripota päälle siemeniä. Nosta täyte nokareiksi neliöiden keskelle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
|