Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU 7 | 11 | 2002

Pullantuoksuista tunnelmaa

Joululeivonnaisissa maistuvat kirsikat, luumut, taatelit, suklaa, kaneli, sahrami ja piparkakkumauste. Pikkusuolaiset syntyvät näppärästi valmiista pakastetaikinoista. Kun leivot hyvissä ajoin, pakastat ja sitten koristelet ennen tarjoilua, helpotat joulukiireitäsi.

Täytetyt kirsikkapullat
n. 40 kpl
5 dl:n pullataikina jauhopussin ohjeella
Täyte:
2 dl omenamarmeladia
200 g hienonnettuja luumuja
2 dl hienonnettuja sokeroituja kirsikoita
2 dl mantelirouhetta
1 dl fariinisokeria
2 tl piparkakkumaustetta tai kanelia
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
sokeroituja kirsikoita + mantelirouhetta
Koristeluun:
 n. 3 dl tomusokeria + 2–3 rkl vettä
Lisäksi tarvitaan pieniä foliovuokia tai muffinivuokia

Jaa kohonnut taikina kahtia. Kaaviloi palat noin 50 x 30 sentin levyiksi. Sivele päälle marmeladi ja ripottele muut täytteet tasaisesti päälle. Kääri levyt rullalle ja leikkaa kumpikin rulla n. 20 palaksi. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin foliovuokiin ja anna kohota. Voitele pullat munalla, laita keskelle kirsikan puolikas ja reunoille mantelirouhetta. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä peitettynä ja koristele tomusokerikuorrutuksella.

Taateli-suklaakakku
1 pkt (250 g) kuivattuja taateleita paloiteltuna
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g margariinia tai voita
2 munaa
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vanilliinisokeria
1 tl kanelia
100 g rouhittua tummaa suklaata (voi jättää pois)
(Koristeluun: sulatettua valkosuklaata + hopeakuulia, voi jättää pois)

Mittaa vesi, sokeri ja karkeaksi paloitellut taatelit kattilaan ja keitä tasaiseksi massaksi. Kuutioi rasva kattilaan ja sekoita, kunnes se sulaa. Anna jäähtyä. Sekoita munat yksitellen joukkoon ja sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet, myös suklaarouhe. Kaada taikina hyvin voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä kakkuvuoan alla. Koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla.

Kaneli-juustotorttu
200 g Digestive-keksejä murskattuna
75 g sulatettua margariinia tai voita
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3 munaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 tl kanelia
Koristeluun: kanelia

Sekoita keksimurut ja sula rasva. Painele seos noin 24 sentin piirasvuokaan. Paista 150-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä vuokaan. Jatka paistamista vielä 175 asteessa 35–40 minuuttia. Koristele jäähtynyt torttu halutessasi kanelilla.

Suklaaruudut
n. 25 kpl
200 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
150 g tummaa suklaata rouhittuna
Kuorrutus ja koristelu:
1 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata rouhittuna
n. 1/2 dl kuorittuja, rouhittuja manteleita
vihreää karamelliväriä (voi jättää pois)

Vaahdota rasva ja sokerit kuohkeaksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää jauho-leivinjauheseos ja viimeksi suklaaraaste. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle 20 x 30 sentin uunipannulle ja paista 175-asteisen uunin keskellä 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä.

Kiehauta kerma ja sekoita joukkoon hakattu suklaa tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutus levyn päälle. Ripottele heti pinnalle (karamellivärillä värjätyt) rouhitut mantelit. Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa leivonnainen pieniksi neliöiksi.

Sahramintuoksuinen mantelikakku
1 pkt (175 g) kaurakeksejä murskattuna
75 g voita tai margariinia sulatettuna
Täyte:
4 liivatelehteä + 2 rkl kiehuvaa vettä
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
150 g mantelimassaa raastettuna
1 tlk (250 g) maitorahkaa
n. 1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2–1 pkt (a' 1/2 g) sahramia
Päälle:
5 liivatelehteä + 2 rkl kiehuvaa vettä
n. 5 dl kotimaisia vadelmia
n. 1 dl vettä
tomusokeria

Sekoita keksimurska ja voisula. Painele seos noin 24 sentin irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperipyörylä. Anna kovettua kylmässä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista vesi pois ja liuota kuumaan vesitilkkaan. Lisää sahrami. Sekoita rahka, raastettu mantelimassa, kermavaahto, sokeri ja lisää liivate-sahramiseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Levitä täyte keksipohjalle ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia. (Tässä vaiheessa voit pakastaa kakun.)

Liota ja liuota liivatelehdet kuten ohjeen alussa. Soseuta vadelmat ja lisää noin desi vettä, jotta seosta on 3 1/2 dl. Mausta tomusokerilla ja lisää joukkoon liivateliemi ohuena nauhana. Valuta liemi kakun päälle. Hyydytä kylmässä.

Pipari-puolukkamuffinit
(n. 24–30 kpl)
4 munaa
3 dl fariinisokeria
150 g voita tai margariinia sulatettuna
1 tlk kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 dl hasselpähkinärouhetta
4 tl piparkakkumaustetta
n. 4 dl pakastepuolukoita
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2–3 rkl tomusokeria + 1 tl vaniljasokeria
puolukoita
Lisäksi tarvitaan muffinivuokia

Vaahdota munat ja fariinisokeri. Lisää voisula ja kermaviili vuorotellen keskenään sekoitettujen kuivien aineiden ja puolukoiden kanssa. Jaa taikina paperivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Voit kuorruttaa muffinit tomu- ja vanilliinisokerilla maustetulla tuorejuustolla ja koristella puolukoilla.

Vuohenjuustotorttu
1 pkt (400 g) pakastettua piirakkataikinaa
Täyte:
n. 150 vuohenjuustoa (chevreä)
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 dl ranskankermaa
2 munaa
1 tl murskattuja rosepippureita
Päälle:
muutama paprikasuikale
paahdettuja pinjan- tai auringonkukansiemeniä

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina voideltuun noin 24 sentin piirasvuokaan ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Leikkaa juustosta muutama viipale pinnalle ja murustele loppu haarukalla. Sekoita muut täyteaineet joukkoon. Levitä täyte pohjalle, aseta päälle juustoviipaleet ja pinnalle paprikasuikaleet . Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Paahda halutessasi pinjan tai auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla ja ripottele kypsän piiraan päälle. Tarjoa haaleana.

Lehtevät savulohitangot
12 kpl
500 g pakastettuja lehti- tai voitaikinalevyjä (6 kpl)
Täyte:
1/2 dl raakaa riisiä kalaliemessä keitettynä
n. 200 g perattua savulohta hienonnettuna
2 keitettyä munaa hienonnettuna
1 raaka muna
valkopippuria + suolaa
Voiteluun: 
munaa
Pinnalle:
unikonsiemeniä

Sulata taikinalevyt. Sekoita täytteen ainekset. Kaaviloi taikinalevyt 10 sentin levyisiksi. Levitä täyte suikaleiden toiseen reunaan. Käännä suikaleet rulliksi ja laita pellille sauma alaspäin. Voitele, ripota unikonsiemeniä päälle ja paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa tangot vinottain puoliksi.

Rukiiset poropiirakat
16 kpl
500 g pakastettuja ruistaikinalevyjä (8 kpl)
Täyte:
100 g kylmäsavuporoa
3/4 dl raakaa riisiä lihaliemessä keitettynä
2 rkl hienoa purjosilppua
1–1/2 dl ranskankermaa
1 raaka muna
rouhittua mustapippuria
Voiteluun:
munaa
Pinnalle: 
seesaminsiemeniä

Sulata taikinalevyt ja leikkaa kahtia. Sekoita täyteainekset. Voitele taikinaneliöiden reunat munalla ja ripota päälle siemeniä. Nosta täyte nokareiksi neliöiden keskelle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@pellervo.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |