Lehden kotisivulle


Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko

Maatilan Pellervo

MARRASKUU 7 | 11 | 2002

Teema: Joululeivonta

Roskapuhetta
Naisten ja miesten tapa ilmaista asioita on erilainen, puhutaanpa sitten roskapussin viemisestä tai työasioista. Puolensa kummallakin, päättelee päätoimittaja.

*Kuka vei roskat?

Onko arvo rahaa?
Avainsanoina kohtuus, keskitie ja kunniantunto. Oliko kaikki ennen paremmin kuin nyt? Luterilaisuus on maallistunut. Päivä on rikkaampi, jos voi kuvitella paholaisen olevan koko ajan läsnä. Ennen moraali uhkasi elämäniloa, nyt elämänilo uhkaa moraalia.


  ©
Juha Harju 

   Näitä asioita miettii professori Tarmo Kunnas. Mutta tämä oli sitä pelkistystä ja asioiden irrottamista kokonaisuuksista, mistä  toimittajia usein syytetään.

*Siispä lue koko teksti

Valon hetkiä kaamoksessa
Muutaman ihmiskuvan kautta voi piirtyä kansakunnan moniulotteisuus, ja yhdenkin ihmisen elämän kerroksia. Tämän havaitsee kun lukee Kodin Pellervosta vain neljä tarinaa siitä, miten kukin pinnistelee läpi pimeän talven. 

Joululeivontaa ja vokkiruokaa
Pimeän hetkinä leivotaan varsinaista valon juhlaa, joulua varten. Nyt niihin laitetaan kirsikoita, luumuja, taateleita ja suklaata, kanelia ja sahramia, muiden mausteiden muassa.
   Pakkaseen voi alkaa jo leivoskella.
   Ennen jouluherkkujen aikaa voi vaikka vokkailla. Vokkipannussa on paljon silvottuja vihanneksia, punaista tai vaaleaa lihaa, kalaa, rapuja, mitä kukin mielii.
   Vokkipannu ei ole välttämätön, ainekset voi kypsentää yhtä hyvin kasarissa tai pannulla.

*Näin vokataan
*Joululeipomuksia

Käsityön taitajat
Tekevien ihmisten kädentaidoille on kysyntää. Esimerkiksi paanukatteita ja puuveneitä arvostetaan taas. Yhtälaisia taitoja on vaatinut lomakodin teko.
   Osansa arvostuksesta saa kondiittori, jonka käsissään lointii tuossa tuokiossa marsipaanimöykylle tontun tai possun hahmon.
   Tampereella maskeeraaja luo ihmisen näköisiä nukkeja, niitä nähdään sitten muun muassa Sibelius-elokuvassa.
   Kodin Pellervon tekstiilisivuilla kudotaan luumunväristä kaitaliinaa pöydälle, aplikoidaan kukkakiemura tyynynvaaruun tai kirjotaan nelilehtinen apila vaikkapa laukkuun.

Sairautta ja pahuutta
Joka 20. mies syntyy psykopaatiksi, kertoo Kodin Pellervon Omalääkäri. Hän vetää muististaan muutamia veritöistään tunnettuja historian henkilöitä ja päätyy Washingtonin sarjamurhaajaan.

*Sarjamurhaaja, paha vai sairas?

Viherkasveja hämärässä
Kasvit vaativat paljon valoa - paitsi eräät. Talven hämyssä viihtyy moni viherkasvi. Ja ainahan kasveille voi antaa lisävaloa lampuilla, niinhän tekevät kasvihuoneviljelijätkin.

Kiinaan myös maaliskuussa
Kodin Pellervon matkapalvelu on räätälöinyt lukijoilleen kiertueen Kiinassa 10.-24.3.2003.

*Katso matkasivuilta

Vanhat puromyllyt
saavat elää Kainuussa ja ovat tähän aikaan vuodesta kuin suoraan jouluisesta postikortista. Vesimyllyjä on ollut kuulemma ajanlaskun alun tienoilta lähtien. 1885 Suomessa oli yli 4500 kotitarvemyllyä, veromyllyt olivat erikseen.

*Perehdy myllyihin

 


Pellervon vuoden 2002 koko paketissa on:
12 Kodin Pellervoa
10 Maatilan Pellervoa
ja kaikille tilaajille Iso Kalenteri.

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 12. joulukuuta,
sitä ennen Maatilan Pellervo 4. joulukuuta.

*Tilaajapalvelu
*Pellervosta myös muuta lukemista


| Sivun alkuun | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |