Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

MARRASKUU, 9.11.2006

Keittiössä tuoksuu jo

Joulua varten leivotaan pakastimeen lohipiirakkalevy ja pieniä poropiirasia. Makeiksi herkuiksi pyöräytetään muhkea puolukka-banaanikakku, kuorrutettuja porkkananeliöitä, suklainen pähkinärulla sekä marenkisia pipareita.


Lohipiirakkalevy
Lohipiirakka on aina ajankohtainen. Siinä on rapea kuori ja graavista kirjolohesta, munasta, riisistä ja tillistä koottu täyte. Piirakan höysteeksi voit sekoittaa tuoksuvan tillivoisulan, jossa on 100 g voita, yksi desi kalalientä sekä tillisilppua. Piirakan voi pakastaa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
250 g (laktoositonta) maitorahkaa
250 g (laktoositonta) margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
4 dl kalaliemessä keitettyä riisiä
suolaa ja valkopippuria
1 dl tillisilppua
4 kovaksi keitettyä munaa
1 raaka muna
600–700 g graavia lohta
voiteluun munaa

Sekoita rahkaan pehmeä rasva ja jauho-leivinjauheseos. Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle litteäksi levyksi ja anna kovettua kylmässä. Tee sillä aikaa täyte. Pyöräytä jäähtyneen riisin joukkoon tillisilppu, hienonnetut munat ja raaka muna, joka sitoo täytteen Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Kaaviloi taikina kahdeksi noin 24 x 30 sentin suorakaiteeksi, toinen hiukan suuremmaksi. Tasoita reunat leivinpyörällä ja säästä ylimääräinen taikina koristeluun. Nosta pienempi levy leivinpaperille pellille. Levitä levylle parin sentin päähän reunoista puolet höystetystä riisistä ja viipaloitu kala. Laita loppu riisi päälle. Käännä reunat ylös ja voitele ne munalla.
Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla täytteen päälle ja käännä reunat piirakan alle. Tee lopputaikinasta koristenauhoja piirakan pinnalle. Pistele piirakka haarukalla ja voitele munalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasossa 25–30 minuuttia.


Pienet poropiiraset
Pienet suolaiset piiraset maistuvat vaikka joulun alkupalapöydässä sekä glögin, kahvin tai teen seurassa. Annoksesta tulee noin 24 leivonnaista, jotka voi pakastaa.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
ripaus suolaa
1 dl persiljasilppua
140 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 munaa
Täyte:
5 munaa
3–4 dl (laktoositonta) ruokakermaa
2 dl silputtua, kuullotettua purjoa
150 g kylmäsavuporoa
1 dl persiljasilppua
0,5 tl mustapippuria
Päälle:
3 dl juustoraastetta
Lisäksi:
muffinipelti tai alumiinivuokia

Nypi jauhot, suola, persilja ja rasva ryynimäiseksi. Sekoita munat joukkoon. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 24 osaan. Vuoraa taikinapaloilla alumiinivuoat tai muffinipellin syvennykset.
Pyöräytä munat ja kerma sekaisin. Lisää kuullotettu purjosilppu, pieneksi kuutioitu poro ja persiljasilppu. Mausta mustapippurilla. Jaa täyte vuokiin ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.


Puolukka-banaanikakku
Kanelilla ja neilikalla maustettu kakku tuoksuu ja maistuu joululta. Se saa täytteekseen raikasta rahkakermaa, banaania ja puolukkahilloa. Kakun voi pakastaa ilman kuorrutusta.

4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
Kostutus:
1–1,5 dl omenamehua
Täyte:
2 liivatelehteä + 2 rkl omenamehua
2 dl (laktoositonta) vispikermaa
1 tlk (laktoositonta) maitorahkaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2–3 dl puolukkahilloa
2–3 banaania viipaleina
Pinnalle ja reunoille:
2–3 banaania viipaleina
puolukoita
2 dl omenamehua
1 dl hyytelösokeria
3 dl (laktoositonta) vispikermaa
2 rkl sokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 24 sentin irtoreunavuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasossa 30–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
Kumoa kakku ja anna jäähtyä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Vaahdota kerma ja yhdistä rahkaan. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Purista liivatelehdistä liotusvesi pois ja liuota tilkkaan kuumaa omenamehua. Lisää hiukan jäähtynyt seos ohuena nauhana rahkakerman joukkoon.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alimmainen kakkupohja vuokaan ja kostuta pullasudin avulla omenamehulla. Levitä päälle puolet puolukkahillosta ja kermarahkasta sekä banaaniviipaleita. Tee toinen kerros samalla tavalla ja nosta viimeinen kakkulevy päälle. Kostuta sekin.
Asettele puolukoita ja banaaniviipaleita kakun päälle. Valmista kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan ja lusikoi puolukoiden ja banaanien päälle. Pursota tai levitä lastalla kermavaahtoa kakun reunoille.


Jouluiset porkkananeliöt
Mehevät leivokset saavat makua hienoksi raastetusta porkkanasta, kanelista ja inkivääristä. Kuorrutus valmistetaan tuorejuustosta ja sokereista. Leivonnaiset koristellaan puolukoilla ja kanelilla. Annoksesta tulee 20–24 palaa. Pakasta ilman kuorrutusta.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita
2 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
3 munaa
2 raastettua porkkanaa, n. 200 g
3 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
Kuorrutus:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
150 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
puolukoita ja kanelia

Nypi rasva, sokeri ja mantelijauhe murumaiseksi. Lisää munat yksitellen, porkkanaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle 20 x 30 sentin uunipannulle. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita pehmeään rasvaan muut kuorrutuksen aineet. Levitä jäähtyneelle levylle. Leikkaa pieniksi neliöiksi. Koristele puolukoilla ja tupsauta kanelia päälle.


Suklainen pähkinärulla
Ihana pähkinäinen kääretorttu maistuu aprikoosilta ja suklaalta, sen voi pakastaa valmiina. Pähkinäinen pohja on hyvin murenevaa, joten kuorrutus kannattaa valuttaa rullan päälle eikä levittää lastalla.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 suurta munaa
2 dl sokeria
1,25 dl jauhettua mantelia
1,25 dl jauhettua hasselpähkinää
1 dl perunajauhoja
1,5 dl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2–3 dl (laktoositonta) vispikermaa
2 rkl sokeria
2 rkl punssia tai konjakkia, voi jättää pois
1 ps, 200 g pehmeäksi kuivattuja aprikooseja
Kuorrutus ja koristelu:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 dl tomusokeria
4–5 rkl kaakaojauhetta
2–3 rkl (laktoositonta) ruokakermaa
1 valkuainen
kermavaahtoa
strösseleitä

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vesi. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille 30 x 40 sentin uunipannulle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 7–8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi ja anna pohjan jäähtyä kumotun uunipannun alla.

Vaahdota täytteen kerma. Mausta sokerilla ja halutessasi alkoholilla. Pyöräytä pieneksi pilkotut aprikoosit mukaan. Levitä täyte levylle ja kääri se paperin avulla rullalle. Anna tekeytyä kylmässä.
Sulata kuorrutuksen rasva ja nosta levyltä. Lisää sokeri-kaakaojauheseos, kerma ja vaahdoksi vatkattu valkuainen. Nosta rulla tarjoiluvadille. Valuta kuorrutus rullan päälle ja reunoille. Koristele kermavaahtoruusukkeilla ja strösseleillä.


Marenkiset piparit
Jänniä leivonnaisia, joissa piparitaikinan sisään vatkataan marenkia. Annoksesta tulee noin 30 pikkuleipää.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
500 g (gluteenitonta) piparkakkutaikinaa
2 valkuaista
2 dl sokeria

Jaa taikina kahtia. Kaaviloi kumpikin taikinapala kelmujen välissä 15 x 30 sentin levyksi. Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Levitä marenki taikinalevyjen päälle ja kääri ne kelmun avulla löysähköiksi rulliksi. Pane pakastimeen kovettumaan noin tunniksi. Leikkaa viipaleiksi ja nosta ne kahdelle pellille leivinpaperille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 11/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |