Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 17 | 4 | 2003

Kalasta terveellinen tapa

Valmista kala-ateria kerran tai kaksi viikossa. Kokeile ja sovella ohjeitamme, vaihtele erilaisia eväkkäitä, keitä, paista, pistele tikkuun. Lähes kaikki ohjeet voit muuntaa myös ruoka-allergisille sopiviksi.

Uunihauki kirsikkatomaattien kera
(laktoositon; muunneltavissa gluteenittomaksi)


©Pekka Haraste
n. 1 1/2 kg:n hauki
1 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
2 sipulia lohkoina
2 valkosipulinkynttä viipaleina
2 x 250 g kirsikkatomaatteja
  keltaisia ja punaisia
15 mustaa (kivetöntä) oliivia
timjamia
2–3 rkl öljyä
Kuorrutus:
1 muna
2 rkl korppujauhoja tai maissihiutalemurskaa (gluteeniton)
2 rkl emmentalraastetta

Suomusta ja perkaa hauki. Poista myös kidukset. Huuhtele ja kuivaa kala ja mausta puolen sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla sisältä ja päältä. Aseta kala voideltuun uunivuokaan vatsa alaspäin. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä kalan selkään. Levitä sipuli- ja valkosipulipalat vuokaan ja pane 200-asteiseen uuniin 10 minuutiksi.

Aseta kokonaiset kirsikkatomaatit ja oliivit kalan viereen. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Valuta päälle öljy ja loppu sitruunamehu. Pane vuoka uuniin ja kypsennä vielä 30–40 minuuttia kalan koosta riippuen.

Ahven-äyriäiskeitto
(laktoositon; gluteeniton)
n. 1 l kalalientä ruodoista tai kuutiosta
n. 3 dl kuivaa valkoviiniä (voi käyttää kalalientä)
3–4 rkl tavallista tai makeaa chilikastiketta (sweet thai chili sauce)
1–2 tl timjamia
2–3 porkkanaa suikaleina
2–3 lehtisellerin vartta viipaleina
3–4 perunaa kuutioina
1 purjo renkaina
n. 400 g nahattomia ahvenfileitä paloiteltuna
200 g kuorittuja katkarapuja tai tölkkisimpukoita
suolaa ja pippuria
Pinnalle: persilja- ja ruohosipulisilppua

Kiehauta kalaliemi, viini, chilikastike ja timjami. Lisää porkkanat, lehtiselleri ja purjo ja perunat. Keitä 10 minuuttia ja mausta maistellen suolalla ja pippurilla. Lisää kalapalat ja keitä muutama minuutti, kunnes ne ovat kypsiä. Sekoita joukkoon katkaravut tai simpukat. Kuumenna ruoka ja tarkista maku. Ripottele maustevihannessilppu pinnalle.

Parmesaanilla paneroitua kalaa
(gluteeniton; emmentalista ja margariinista laktoositon)
600 g hauki-, kuha-, siika- tai lohifileetä tai pakastekalaa
suolaa + valkopippuria
1 muna
n. 2 dl parmesaani- tai emmentaaliraastetta
paistamiseen laktoositonta margariinia tai voita

Sulata pakastekalaa, jotta saat fileet irrotettua toisistaan. Leikkaa tarvittaessa sekä pakastetut että tuoreet fileet pienemmiksi, jotta niistä tulee yhdelle sopivan kokoisia. Ripottele kaloille hiukan suolaa ja valkopippuria.

Riko muna lautaselle ja sekoita rakenne rikki. Laita juustoraaste toiselle lautaselle. Kasta kalapalat lihapuolelta munaan ja juustoon. Paista pannulla molemmin puolin, kunnes pinta saa kauniin värin ja kala on valkoista ja kiinteää tai lohi vaalentunut ja kypsynyt.

Tarjoa esimerkiksi tilli-, persilja- ja ruohosipulisilpulla tai pinaatilla maustetun perunasoseen ja keitettyjen vihreiden papujen tai muiden kasvisten kera.

Kala-perunagratiini
(laktoositon; maitojuomasta gluteeniton)
8–10 keitettyä perunaa sentin kuutioina
400–500 g nahattomia tuoreita kalafileitä tai pakastekalaa
1 tl suolaa
1 dl tilli- tai ruohosipulisilppua
3–4 rkl laktoositonta majoneesia
3–4 rkl mätitahnaa
1/2 dl laktoositonta kevytmaito- tai kaurajuomaa (Beneviva)
2 dl emmentalraastetta

Leikkaa tuoreet kalafileet pienemmiksi tai kohmeiseksi sulanut pakastekala viipaleiksi. Aseta kalapalat voidellun uunivuoan keskelle. Levitä perunat ympärille. Mausta kala ja perunat kevyesti suolalla ja ripottele tillisilppu kaloille.

Sekoita majoneesi, mätitahna ja maito. Lusikoi seos kalojen päälle. Ripottele juustoraaste kaloille ja perunoille. Sekoita perunoita. Paista 200-asteisen uunin keskellä 25–30 minuuttia.

Pestoiset silakkapihvit
(laktoositon; maissihiutaleista gluteeniton)
600 g silakkafileitä
n. 1 dl valmista pestokastiketta
suolaa + valkopippuria
tilkka öljyä
n. 2 rkl korppujauhoja tai maissihiutalemurskaa)

Vuoraa uunipannu leivinpaperilla. Nosta pannulle puolet silakkafileistä nahkapuoli alaspäin. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla (pesto on suolaista). Levitä pestokastike fileille ja nosta päälle loput fileet nahka päällepäin. Voitele pihvit kevyesti rasvalla ja ripottele korppujauhot päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Tarjoa perunasoseen tai keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

Maukas silakkapaistos
(soijalevitteestä laktoositon; maissihiutaleista gluteeniton)
1 purjo renkaina
2 eri väristä paprikaa kuutioina
1 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
2 rkl vettä
suolaa ja valkopippuria
600 g silakkafileitä
1/2 rasiaa anjovista (60 g)
100 g maustamatonta tuorejuustoa tai Beneviva-soijalevitettä
3 rkl korppujauhoja tai maissihiutalemurskaa
2 tl paprikajauhetta

Levitä purjo ja paprika voideltuun uunivuokaan. Sekoita sitruunamehu, puolet öljystä, vesi, hiukan suolaa ja pippuria. Kaada seos vuokaan. Valuta anjovisliemi talteen. Hienonna anjovis. Lisää pari ruokalusikallista lientä ja tuorejuusto tai levite.

Aseta silakkafileet nahka alaspäin voipaperille. Levitä anjovistahna päälle ja käännä fileet kalan muotoon. Nosta kalat kasvisten päälle. Sipaise pullasudilla öljyä pintaan. Sekoita korppu- ja paprikajauhe ja ripottele päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia.

Kirjolohi-pekonivartaat ja sienirisotto
(laktoositon; gluteeniton)
600–800 g (kirjo)lohifileen keskipalaa
n. 200 pekonia
Sienirisotto:
1 hienonnettu sipuli
tilkka öljyä
2 dl pitkäjyväistä riisiä
n. 6 dl kala- tai kasvislientä
2 rasiaa (a' 170 g) herkkusieniä viipaleina
suolaa ja pippuria
bambutikkuja tai grillivartaita, ei välttämättömiä

Leikkaa nahattomasta kalasta pituussuunnassa noin 15 sentin pötköjä. Ohuita reunapaloja voi laittaa kaksi päällekkäin. Pistele halutessasi kalapalat liotettuihin bambutikkuihin tai vartaisiin. Vartaita ei välttämättä tarvita. Kääri kalapötköjen ympärille pekoniviipaleet. Paista vartaat pannulla ilman rasvaa pari minuuttia joka puolelta tai 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Aseta vartaat tai pötköt pannulle tai pellille sauma alaspäin.

Kuullota sipuli kattilassa rasvassa. Lisää riisi ja sekoittele hetki. Sekoita joukkoon neste ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää tarvittaessa vettä. Kuullota sienet pannulla ja sekoita risottoon vähän ennen kuin se on kypsä. Mausta tarvittaessa.

Kevyt kala-kasvispannu
(laktoositon; gluteeniton)
600 g nahatonta kalafileetä, tuoretta tai pakastettua
(tilkka öljyä)
1 hienonnettu sipuli tai purjo
1–2 omenaa kuutioina
1 kesäkurpitsa kuutioina
1 tl suolaa
1 rkl tomaattisosetta
1–2 tl paprikajauhetta
2 dl kalalientä
(persiljasilppua pinnalle)

Leikkaa suuret kalafileet pienemmiksi tai irrota hiukan sulaneet pakastekalafileet toisistaan. Kuullota halutessasi sipulia, omenaa ja kesäkurpitsaa suurella pannulla, paistokasarissa tai vokissa jos teet suuremman annoksen. Mausta kalapalat suolalla ja pippurilla.

Aseta kalapalat limittäin kasvisten päälle. Sekoita kalaliemeen tomaattisose ja paprikajauhe ja kaada liemi kalan päälle. Peitä pannu kannella ja kypsytä hiljalleen 10–15 minuuttia (pakastekalaa kauemmin) tai kunnes kala on kypsä.

Voit laittaa kalan päälle maustettua laktoositonta Beneviva-soijalevitettä (sisältää gluteenia) tai tuorejuustoa, jos siedät laktoosia.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |