Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU 17 | 4 | 2003

Viettelyksiä

Kahvipöydän houkutuksena on monenlaista hyvää. Leivonnaisiin on kätketty hunajaa, mansikoita, suklaata, hedelmiä...

Hennan hunajakakku
(margariinista ja kaura- tai soijakermasta laktoositon)
100 g laktoositonta margariinia tai voita
1 1/2 dl juoksevaa hunajaa
3 munaa
1 keltuainen
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kaura-, soija- tai ruokakermaa
2 rkl appelsiinista puristettua mehua
Kuorrutus:
n. 2 1/2 dl tomusokeria
appelsiinin raastettua kuorta
1 valkuainen
(keltaista karamelliväriä)

Sekoita pehmeä rasva ja hunaja tasaiseksi seokseksi. Lisää munat ja keltuainen yksi kerrallaan. Sekoita jauho-leivinjauheseos joukkoon vuorotellen kerman ja appelsiinimehun kanssa. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 1 1/2 litran rengasvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna kakun jäähtyä.

Sekoita valkuaisesta ja tomusokerista levittyvä tahna. Mausta kuorrutus hyvin pestyn appelsiinin raastetulla kuorella ja värjää halutessasi karamellivärillä. Levitä kuorrutus kakun päälle.

Helpot mansikkaruudut
25–30 palaa
(margariinista laktoositon)
200 g laktoositonta margariinia tai voita
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliini- tai vaniljasokeria
3 dl sokeria
5 munaa
n. 5 dl pakastemansikoita
50 g mantelilastuja

Sulata rasva suuressa kattilassa ja anna jäähtyä. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää kattilaan sokeri, munat yksitellen ja jauhoseos. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle (30 x 40 cm). Paloittele kohmeiset mansikat, laita sinne tänne taikinan päälle ja ripottele mantelilastut pinnalle.

Paista 175-asteisen uunin keskellä noin 30 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi.

Maukkaat mokkamuffinit
n. 24 pientä kpl
(margariinista ja soijalevitteestä laktoositon)
4 munaa
3 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl vanilliini- tai vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1/2 dl vahvaa kahvijuomaa tai 3 rkl pikakahvijauhetta + tilkka vettä
100 g laktoositonta margariinia tai voita sulatettuna
2 dl maitorahkaa tai maustamatonta soijalevitettä (Beneviva)
paperivuokia
Kuorrutus:
25 g laktoositonta margariinia tai voita
250 g maitorahkaa tai maustamatonta soijalevitettä
1–1 1/2 dl tomusokeria
2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita jauhot, vanilliini ja kaakao. Lisää jauhoseos, jäähtynyt rasva ja rahka/levite munavaahtoon. Täytä vuoat 3/4 korkeudelle.

Paista 200-asteisen uunin keskellä 10–15 minuuttia. Valmista halutessasi kuorrutus sekoittamalla pehmeään rasvaan muut aineet. Levitä jäähtyneiden muffinien päälle.

Keväinen aprikoosikeikaus
(margariinista ja kaura/soijakermasta laktoositon)
125 g laktoositonta margariinia tai voita
2 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
1 dl ruoka-, kaura- tai soijakermaa
1 tlk ( n. 400 g) aprikooseja valutettuna
Vuokaan: margariinia ja kookoshiutaleita

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita jauho-leivinjauhe-vanilliiniseos vaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Levitä taikina reilusti voideltuun ja kookoksella jauhotettuun noin 23 sentin vuokaan. Nostele valutetut aprikoosit tasaisesti päälle. Paista 175-asteisen uunin keskellä 45–55 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kumoa kakku.

Hieno appelsiinirulla
(gluteeniton; margariinista ja soijalevitteestä laktoositon)
3 suurta munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1/2 dl vahvaa kahvijuomaa tai 1 rkl pikakahvijauhetta + 1/2 dl vettä
Täyte:
125 g laktoositonta margariinia tai voita
n. 1 1/2 dl tomusokeria
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
200 g maitorahkaa tai maustamatonta soijalevitettä (Beneviva)
2 keltuaista
Täytteen päälle: 3–4 appelsiinia kuutioina

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle 30 x 40 sentin uunipannulle. Paista 225-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia ja kumoa sokeroidulle leivinpaperille.

Sekoita pehmeään rasvaan täytteen muut ainekset. Levitä täyte levylle ja laita appelsiinikuutiot päälle. Kuutioi appelsiinit lautasen päällä ja kostuta levy ennen täyttämistä valuneella appelsiinimehulla. Kääri levy rullalle ja anna tekeytyä kylmässä.

Sitruuna-marenkitorttu
(margariinista laktoositon)
125 g laktoositonta margariinia tai voita sulatettuna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
Täyte:
3 dl vettä
1 1/2–2 dl sokeria
5 rkl maizenaa
1–2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
3 keltuaista
1 rkl laktoositonta margariinia tai voita
Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Lisää sulatettu rasva ja painele taikina 24 sentin piirasvuokaan, pistele haarukalla ja pane kylmään kovettumaan. Sekoita vesi, sokeri, maizena ja sitruunamehu kattilassa. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua 2–3 minuuttia. Sekoita joukkoon keltuaiset, rasva ja sitruunankuori.

Paista pohja kypsäksi 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Levitä täyte päälle. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri vatkaten. Levitä tai pursota marenki piirakalle ja pane uuniin 5–10 minuutiksi, kunnes pinta saa väriä.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |