Kodin Pellervon kotisivulle


Uusin lehti
Uuden lehden sisältö
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

HUHTIKUU, 20.4.2006

Leipurin ihanat antimet


Manteri-omenaleivokset ja banaanikeikaus. 
Kuva Pekka Haraste

Tortut, kakut ja leivokset kuuluvat kevään juhlien kahvipöytään. Hemmottele perhettä ja vieraitasi vaikkapa mainiolla keikauskakulla, jolle maun antaakin vaihteeksi banaani. Vaniljakreemiä, tuorejuustoa ja kermavaahtoa käyttäen pöydässäsi soivat suloiset makusinfoniat.

Mainio banaanikeikaus
Leivo vaihteeksi keikauskakkuun banaaniviipaleita; tulos mehevä. 

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
Vuokaan:
50 g (laktoositonta) margariinia tai voita
1–1,5 dl fariinisokeria
n. 4 banaania
sitruunamehua
Kakkuun:
4 munaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5–1 tl kanelia
2 banaania

Leikkaa noin 24 sentin irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Levitä rasva paperille ja ripota päälle fariinisokeri. Viipaloi banaanit pituus- tai poikkisuuntaan ja sivele sitruunamehulla. Sommittele banaaniviipaleet kauniisti vuokaan.

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita mukaan jauho-leivinjauhe-kaneliseos ja haarukalla soseutetut banaanit. Levitä taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa n.40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun siihen ei tartu mitään, on kakku kypsä. Anna kakun seistä hetki ja käy reunat läpi veitsellä. Kumoa vadille ja irrota paperi varovasti.

Manteli-omenaleivokset
Pehmeitä ja herkullisia pikkuleivoksia. Täytteenä on tuorejuusto-kermavaahtoseos, johon on lisätty karkeaksi raastettua omenaa. Annoksesta tulee 15–20 leivosta.

(Erikoistuotteista vähälaktoosinen ja gluteeniton.)
3 munaa
2 dl sokeria
3 dl, 150 g mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
0,75 dl vettä
Täyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa (hyla)
1 dl (laktoositonta) vispikermaa
2 rkl sokeria
2 omenaa
Kuorrutus ja koristelu:
3–4 dl mansikanmakuista tomusokeria
3–4 rkl mustaherukkamehua
ohuita omenalohkoja
sitruunamehua
sitruunamelissaa

Vuoraa noin 30 x 40 sentin uunipannu leivinpaperilla ja voitele kevyesti rasvalla. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vesi vaahtoon. Levitä taikina uunipannulle ja paista 225-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille, poista pohjapaperi ja anna leivonnaisen jäähtyä kumotun uunipannun alla.

Jaa pohjalevy papereineen kahtia. Sekoita tuorejuusto notkeaksi, lisää vaahdotettu kerma ja mausta sokerilla. Raasta kuoritut omenat suoraan tuorejuustoseokseen. Levitä täyte toiselle levylle ja käännä toinen levy paperin avulla päälle.

Sekoita tomusokerikuorrutus. Lisää mehua vähitellen, jotta saat tanakan, mutta levittyvän seoksen. Valuta kuorrutus leivonnaisen päälle ja levitä tasaiseksi. Anna kuivahtaa hetken. Leikkaa sahateräveitsellä paloiksi ja huuhtele veitsi leikkaamisen välillä puhtaaksi. Koristele sitruunamehuun kastetuilla omenapaloilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Kuorrutettu unelmatorttu
Tämän kääretortun salaisuus on makujen muhkeudessa: vaniljakreemiä sisällä, kermavaahtoa päällä.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
3 suurta munaa
1,5 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
2 rkl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vaniljakreemi:
3 maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa)
3 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 keltuainen
2 tl vaniljasokeria
100 g (laktoositonta) margariinia tai voita 
Kuorrutus ja koristelu:
2–3 dl (laktoositonta) vispikermaa
2 rkl sokeria
1 tlk säilöttyjä mandariineja

Vuoraa noin 30 x 40 sentin uunipannu leivinpaperilla ja sipaise se kevyesti rasvalla. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi. Levitä taikina uunipannulle ja paista 225-asteisen uunin keskitasossa noin 8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistopaperi. Anna jäähtyä kumotun uunipannun alla.

Sekoita maito, sokeri, perunajauhot ja keltuainen kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kerran pulpahtaa. Anna jäähtyä ja lisää vanilja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää kiisseli mukaan vähitellen vatkaten. Pane täyte hetkeksi kylmään jähmettymään. Levitä täyte ja kääri levy rullalle leivinpaperiin. Anna tekeytyä kylmässä. Päällystä kermavaahdolla ja koristele valutetuilla mandariineilla.

Sitruunamuffinit
Sitruunan kuori ja mehu piristävät muffinien makua. Paista muffinipellillä tai paperivuoissa. Annoksesta tulee noin 20 leivonnaista.

(Erikoistuotteista laktoositon ja gluteeniton.)
75 g (laktoositonta) margariinia tai voita
3 munaa
2 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori 
2 rkl puristettua sitruunamehua
4,5 dl vehnäjauhoja (tai vähäproteiinista jauhoseosta)
3 tl leivinjauhetta
1,5 dl (laktoositonta) ruokakermaa
Kuorrutus:
2–3 dl tomusokeria
2–3 rkl sitruunamehua
keltaista karamelliväriä

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jauho-leivinjauheseos, kerma ja jäähtynyt rasva vuorotellen. Jaa taikina voidellulle ja jauhotetulle muffinipellille tai kaksinkertaisiin paperivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia ja anna jäähtyä.
Sekoita tomusokeriin sitruunamehua, jotta saat paksuhkon, mutta levittyvän seoksen. Värjää halutessasi karamellivärillä. Koristele muffinit pursottaen tai laita lusikalla kuorrutetta päälle.

TekstiPirjo Saastamoinen
Sähköposti


Sivun alkuun | Tekstit 4/06 | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |