Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

ELOKUU 2003

Hyvät ja helpot

Yllätysvieraille tai oman väen iloksi pyöräytetään leivonnaisia, jotka valmistuvat melkein puolessa tunnissa. Pullat ja pitko kohotetaan leivinjauheella, piirakkaan käytetään valmistaikinaa ja kääretorttulevystä loihditaan leivoksia.

Vaivattomat vuokapullat
n. 20 kpl
(margariinista ja erikoisjuomista laktoositon)
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa tai vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
100 g laktoositonta margariinia tai voita
2 dl maitoa, laktoositonta maito-, kaura- tai soijajuomaa
Täyte:
75 g mantelimassaa raastettuna
3/4 dl omenasosetta tai -marmeladia
Voiteluun: munaa + raesokeria
Lisäksi tarvitaan paperivuokia

Sekoita kuivat ainekset ja nypi rasva joukkoon. Lisää maito ja sekoita nopeasti taikinaksi. Tai valmista taikina monitoimikoneella. Sekoita mantelimassaraaste ja omenasose.

Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 20 osaan. Pyöräytä palat pulliksi ja aseta paperivuokiin pellille. Paina kolot pullien keskelle ja jaa täyte koloihin. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista heti 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Vikkelä wienerpitko
(margariinista ja erikoisjuomista laktoositon)
vuokapullien taikina
Päälle: vadelmahilloa tai -marmeladia
Koristeluun:
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Tee vuokapullien taikina ja muotoile siitä pellille leivinpaperin päälle pullea pötkö. Painele keskelle vako ja laita siihen hilloa tai marmeladia. Voitele pitko munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Koristele hiukan jäähtynyt pitko tomusokeri-vesikuorrutuksella.

Pikaiset puolukka-suklaaleivokset
n. 20 kpl
(gluteeniton ja soijakermasta laktoositon)
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
1 1/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
Täyte ja koristelu:
3 dl kuohu- tai 5 dl soijakermaa vaahdotettuna
3–4 rkl sokeria
puolukoita tai muita marjoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä vaahtoon. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Jaa levy kahtia. Levitä toisen päälle kermavaahtoa ja ripottele puolukoita. Aseta toinen levy päälle. Päällystä kermavaahdolla ja ripottele puolukoita päälle. Leikkaa leivoksiksi.

Nopeat kaurakakut
n. 60 kpl
(margariinista laktoositon)
175 g laktoositonta margariinia tai voita
3 rkl vettä
1 1/2 dl rusinoita
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl kaurahiutaleita

Sulata rasva kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita muut aineet joukkoon. Anna taikinan seistä hetki. Laita kahdella lusikalla nokareita pellille harvaan, sillä kakut leviävät uunissa. Paista 175-asteisen uunin keskellä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

Kiireisen marjapiirakka
(soijajogurtista laktoositon)
1 pkt laktoositonta muro- tai kauramurotaikinaa
Täyte:
2–3 tlk marja- tai hedelmäjogurttia tai soijajogurttia (Beneviva)
marjoja tai hedelmäpaloja

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja painele voideltuun piirasvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä jogurtilla ja marjoilla.

Gluteeniton wienerpitko
(margariinista ja erikoisjuomista laktoositon)
5 1/2 dl Raision vähäproteiinista leipäjauhoseosta
1 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
3 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl maitoa, laktoositonta kevytmaito-, kaura- tai soijajuomaa
1 muna
100 g laktoositonta margariinia tai voita
Päälle: vadelmahilloa tai -marmeladia
Koristeluun:
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet. Lisää neste, muna ja jäähtynyt rasva. Jatka kuten wienerpitkon ohjeessa, mutta paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Teksti: Pirjo Saastamoinen
Sähköposti: pirjo.saastamoinen@kolumbus.fi


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |