Kodin Pellervon kotisivulle


Lehden referaattisivulle
Juttuarkisto
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Maatilan Pellervon kotisivulle
www.pellervo.fi
Osuustoiminta-lehti

SYYSKUU 19 | 9 | 2002

Kukkasipuleita koivun alle

Syksyllä kannattaa istuttaa kukkasipuleita joka puolelle puutarhaan varmistamaan kevään ensikukintaa. Suuren koivun alle perustetaan kukkaryhmä juurimattoa käyttäen.

Kevään ensimmäiset kukat muutoin vielä paljaassa ja värittömässä maassa ovat aina yhtä sykähdyttävä näky. Lumikellot ja krookukset ilmestyvät lumen alta lähes varkain ja avaavat loistavat kukkansa ensimmäisenä aurinkoisena kevätpäivänä. Narsissien ja tulppaanien versojen nouseminen maasta päivä päivältä pidemmälle kertoo kevään voittokulusta. Kauniit ja helppohoitoiset sipulikukat tuovat kevään tullessaan yhtä varmasti
Kuoppaan on jo laitettu mullat ja juurimatto, kukkasipuleiden asettelua mallataan ennen istutusta. Maton reunojen päälle tulee irtokiviä. Kuva Leena Nurmi
kuin ensimmäiset perhoset ja muuttolinnut.

Jotta kukkaloistosta voisi nauttia, on sipulit ja mukulat istutettava maahan juurtumaan jo edellisenä syksynä. Ostopuuhissa kannatta olla ajoissa, sillä kaupan valikoimat ovat parhaimmillaan heti elo-syyskuussa sipuleiden tultua myyntiin. Sitten ei niin kiirettä olekaan, sillä sipulit istutetaan viilenneeseen maahan. Juurtumiselle paras lämpötila on noin kymmenen astetta.

Arat lajit ensiksi

Useimmat keväällä kukkivat sipulit istutetaan syys-lokakuussa. Ensimmäisinä maahan laitetaan arat lajit, keisarinpikarililjat, hyasintit ja narsissit. Mitä pohjoisempana puutarha sijaitsee, sitä tärkeämpää on tehdä työ ajoissa. Sipulien on ehdittävä juurtua ennen talven tuloa. Myöhäiset istutukset kannattaa peitellä lehdillä, turpeella tai havuilla, jotta maa säilyy pidempään sulana. Kosteus on tärkeää juurtumiselle, ja kuivan paikan kylvöstä on muistettava kastella.

Ihanteellinen paikka on keväällä aurinkoisessa, kesällä puiden ja pensaiden varjossa oleva pihan kohta, missä maa on multava, hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä. Tiivis savinen kasvualusta ei sovi maassa talvehtiville kukkasipuleille. Savimaata parannetaan kuohkealla hiekkapitoisella mullalla ja sipulit istutetaan lähemmäs pintaa kuin normaalisti. Yleisohje istutussyvyydelle on pari kolme kertaa sipulin oma korkeus.

Kukkaryhmä puun alle

Suurten puiden alla on vaikea saada menestymään muita kasveja, sillä ravinteet ja vesi eivät riitä molemmille. Puu vie kaiken: kuumana kesäpäivänä koivu saattaa haihduttaa vettä useita satoja litroja. Puun alle on kuitenkin mahdollista perustaa istutus juurimaton avulla. Lahoamattomasta lasikuidusta valmistettu kangas pitää puun juuret loitolla, mutta päästää veden lävitseen.

Suuren koivun alle sopii hyvin sipulikukkaryhmä, jonka keväinen kukinta on parhaimmillaan silloin, kun koivun lehdet ovat vielä pieniä. Kukinnan jälkeen puu saakin jo varjostaa varastoravinteita keräävää kasvustoa. Ryhmään voi myös istuttaa varjossa menestyviä perennoja, jotka lähtevät myöhään kasvuun. Kuunliljat ovat oivallisia kevätkukkijoiden seuralaisia.

Juurimatto eristeenä

Puun alta kaivetaan maa-aines pois ja katkaistaan mahdolliset juuret. Sipulikukkien istutusalueelle tarvitaan kuohkeaa multaa vähintään 30 sentin syvyydeltä. Kaivettu kuoppa vuorataan juurimatolla ja täytetään kalkitulla, lannoitetulla maalla, jota on parannettu tarpeen mukaan hiekalla, mullalla ja turpeella. Sipulit istutetaan melko tiheään sopivaan syvyyteen.

Lajit asetellaan korkeusjärjestyksessä: matalimmat eteen ja korkeimmat taakse, jos kukkaryhmää katsotaan vain yhdestä suunnasta. Esimerkkiryhmään istutettiin neljä ukkolaukkaa (Allium aflatunense 'Purple Sensation'), seitsemän keltaista tulppaania (Tulipa 'Daydream'), viisi narsissia (Narcissus 'Accent'), viisi tiukukukkaa (Dichelostemma ida-maia), viisi sinistä hyasinttia (Hyacinthus 'Kronos'), kymmenen espanjansinililjaa (Hyacinthoides hispanica 'Dainty Maid') ja viisitoista purppuranpunaista tähtisahramia (Crocus tommasinianus 'Ruby giant'). Koivunaluspenkkiin istutettiin myös hauskan näköinen perenna kierrevihvilä (Juncus filiformis spiralis).

Keväällä

Kun kevät koitti, alkoi istutusalueelta nousta verson kärkiä, tosin melkoisen hitaasti muihin pihan kukkasipuleihin verrattuna. Eivät kai sipulit tulleet liian syvälle? Tähtisahramit eivät kukkineet ollenkaan, mikä ehkä johtui epäedullisista lämpöoloista. Vaihtelevat lämpötilat saattavat aiheuttaa ensimmäisenä kukintavuonna krookusten lehtien käpertymistä ja epämuotoisia kukkia.

Hyasintit olivat hyvin syvän sinisiä ja tulppaani 'Daydream' erittäin kaunis, alkuun keltainen muuttuen päivä päivältä oranssimmaksi; nimensä veroinen tämä päivänuni. Oranssitorviset narsissit kukkivat hyvin, joskin kukkavarsi oli melko lyhyt. Neljästä ukkolaukan sipulista kolmeen kasvoi pitkät kukkavarret, joihin puhkesi kesäkuussa kauniit sinipunaiset pallokukinnot.

Espanjansinililjat jättivät kukintansa seuraavaan vuoteen. Tiukukukat ovat meidän oloissamme talvenarkoja, joten ne olisi kannattanut istuttaa ruukkuun ja talvettaa kellarissa.

Sipulikukkien seuraksi penkkiin istutettiin hämykuunlilja (Hosta undulata 'Erronema'), kirkkokuunlilja (Hosta grispula) ja tarhakuunlilja (Hosta tardiana 'Halcyon'), jotka kasvaessaan leviävät koko istutusalueen kattavaksi.

Teksti: Leena Nurmi
Sähköposti


Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Palaute | www.pellervo.fi |